Chipleverancier NXP schrapt 85 arbeidsplaatsen in Nijmegen. Het gaat om banen in de ICN8-chipfabriek waar chips worden gemaakt voor de auto-industrie. De banenreductie moet de kostprijs voor ICN8-chips omlaag brengen, zodat de leverancier ook op lange termijn kan blijven concurreren met andere chipmakers, vertelt een NXP-woordvoerder. Vakbond FNV vindt de ontslagen onnodig omdat NXP winst maakt, ze zien geen economische noodzaak voor de banenreductie.
‘Door een nieuwe productiemethode gaat de fabriek met minder mensen hetzelfde werk doen’, vertelt NXP-voorlichter Martijn van der Linden. Hij legt uit dat de chipmaker via de reorganisatie de kostprijs voor ICN8-chips wil drukken door de personeelskosten te verlagen. Het bedrijf wil besparen op de productiekosten door verder te gaan met minder ondersteunende functies, leidinggevenden en technici. Ook worden vijftien inhuurkrachten naar huis gestuurd, meldt persbureau ANP.
In de ICN8-fabriek, waar chips worden gemaakt voor bijvoorbeeld digitale autosleutels en communicatienetwerken in auto’s, werken nu ongeveer 650 mensen. Dat aantal medewerkers omvat ook ondersteunende functies.
Volgens Gerald Maenen, bestuurder van FNV Bondgenoten heeft de banenreductie alles te maken met het opvoeren van de winst door NXP. ‘Die winst moet in 2014 met ongeveer 26 procent groeien. Nu ligt de groei nog op 25 procent.’ Maenen vertelt dat NXP door adviesbureau McKenzie is geadviseerd over de prijs per wafer-laag voor de ICN8-chips. NXP-divisies die zelfstandig producten ontwikkelen kunnen ervoor kiezen om de chips te laten produceren bij een andere leverancier. De prijs van achttien dollar per wafer-laag moet omlaag naar veertien dollar om concurrerend te blijven met andere chipmakers. Maenen: ‘We zijn er tegen om voor 1 procent meer winst ontslag aan te vragen voor medewerkers die prima werk leveren en bijdragen aan de winst van het bedrijf.’
Minder productie, meer R&D
NXP sloot vrijdag 29 maart zijn ICN6-fabriek fabriek in Nijmegen. Die keuze werd al in 2011 genomen. Het bedrijf wil af van verouderde en onrendabele productiefaciliteiten en zet vooral in op onderzoek en ontwikkeling (r&d).
Van der Linden: ‘We zijn voor de r&d-tak op zoek naar 25 nieuwe mensen. Als je naar onze organisatie kijkt dan neemt het aantal mensen dat in de productie werkt steeds meer af en groeit het aantal r&d’ers. Vijf jaar terug werkte nog zo’n tweederde van ons personeelsbestand in de productie. Een derde bestond uit r&d-personeel. Die situatie is nu precies andersom, een derde van ons personeel werkt in de productie, tweederde houdt zich bezig met r&d.’
Minder personeel
Toen NXP in 2006 zich afscheidde van Philips en zelfstandig verder ging, telde het bedrijf nog vijfduizendmensen. Nu werken er ongeveer drieduizend mensen (2100 in Nijmegen en negenhonderd in Eindhoven).
De NXP-woordvoerder: ‘We hebben ons na de verzelfstandiging vooral gericht op onze kerntaken. Ondersteunende functies zijn uitbesteed, er zijn bedrijfsonderdelen afgestoten en we sluiten oudere fabrieken, een klein deel van de productie is verplaatst naar Azië.’
In 2008 schrapte NXP dertienhonderd banen in Nederland als onderdeel van een wereldwijde reorganisatie.
uit het artikel:We zijn er tegen om voor 1 procent meer winst ontslag aan te vragen voor medewerkers die prima werk leveren en bijdragen aan de winst van het bedrijf.
kortom ontslag van mensen zal leiden tot een lagere winst….. het lijkt er dus op dat NXP een ander probleem heeft 🙁
Ja en krijg je ontslag zoals mijn man nu na meer dan 30 jaar trouwe dienst, wachten ze met ontslag tot 1-7-2014 zodat deze in de 52 procent belasting groepen vallen en extra ervoor moeten boeten … NXP waar zijn jullie mee bezig??
Wat jullie deze medewerkers aandoen is echt het laagste van het laagste bah en daar heeft mijn man en meerdere dan zo hard voor gewerkt al die jaren en dan krijgen ze ook nog een stamp na ook.
Ze wisten dit vorig jaar al dan moet je toch wel lef hebben om deze mensen recht in hun ogen aan te blijven kijken!