Martin van den Brink, chief technology officer van chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie, waarbij het dertigjarig bestaan van het bedrijf is gevierd. Minister Kamp van Economische Zaken reikte de onderscheiding uit. Bij de bijeenkomst op de campus van ASML in Veldhoven waren duizenden medewerkers en genodigden aanwezig.
Van den Brink is één van de eerste medewerkers die in 1984 bij ASML in dienst trad. Het bedrijf, toen nog een joint venture van Philips is anno 2014 uitgegroeid tot dertienduizend medewerkers op zeventig locaties verdeeld over zestien landen.
Brink: ‘We hebben steeds de grenzen van technologie opgezocht en opgerekt. Onze machines hebben ervoor gezorgd dat we vandaag de dag gebruik kunnen maken van een groot aantal producten die ons leven vereenvoudigen en verrijken. Zo heeft ASML met haar technologie onder andere bijgedragen aan de ontwikkeling van de mobiele telefoon, computer, dvd-speler, tablet, lcd-televisie, MRI-scanner en augmented reality.’
Van den Brink: ‘Maar we staan uiteraard niet stil en blijven verder ontwikkelen aan machines die computerchips steeds kleiner, sneller en energiezuiniger maken.’
Tien patenten op zak
Volgens ASML-ceo Peter Wennink hebben de technische kennis, energie en het doorzettingsvermogen van Van den Brink er voor een groot deel aan bijgedragen dat ASML nu een belangrijke plek inneemt op de wereldwijde markt voor chipmachinemakers. Wennink: ‘Het is bovendien bijzonder dat Van den Brink zelf meer dan tien patenten op zijn naam heeft staan.’
Van den Brink reageert bescheiden op de koninklijke onderscheiding en zijn bijdrage aan het bedrijf: ‘Het succes van ASML kent vele vaders. Ik accepteer deze Orde namens jullie allemaal’, zei hij tegen de duizenden medewerkers die bij de onderscheiding aanwezig waren.
ASML-ceo Peter Wennink: ‘Het dertigjarig bestaan is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf. Als we kijken naar technologische innovatie hebben we in de afgelopen dertig jaar er mede voor gezorgd dat Nederland en de Brainport-regio wereldwijd op de kaart staan.’
Mijlpalen in ASML bedrijfsgeschiedenis
1986: Lancering eerste i-line stepper PAS 2500 zorgt voor productie van chips met structuren van 0,7 mircron. Deze chips werden onder andere gebruikt in de eerste generatie cd-spelers.
1991: de PAS 5000/70 wordt door ASML op de markt gebracht, waarmee details tot 0,35 micrometer konden worden afgebeeld. Deze maakte gebruik van licht van 248 nanometer. In deze periode kwamen de eerste piepers op de markt en enkele jaren later volgden de digitale camera’s voor de consumentenmarkt.
2001: Introductie Twinscan, de eerste dual-wafer stage, waardoor continue productie mogelijk is. De golflengte van het laserlicht werd teruggebracht tot 193 nanometer waardoor de resolutie werd teruggebracht van 0,13 micron naar 70 nanometer. De lcd-tv deed zijn intrede in steeds meer woonkamers.
2005: Twinscan XT:1700i wordt aangekondigd, die van immersietechnologie gebruik maakt. Dit systeem behaalde een productiviteit van 122 wafers per uur met een lijnbreedte van 45 nanometer. De mobiele telefoon was al een populair product, maar steeds meer telefoons bieden vanaf dan ook de mogelijkheid om MP3 bestanden af te spelen.
2006: De eerste EUV demo-systemen (Extreem UltraViolet, licht met een golflengte van 13,5 nanometer) worden verscheept naar de ontwikkelcentra IMEC (Leuven, België) en CNSE (Albany, New York).
2011: Twinscan NXT:1950i blijkt twee jaar na de introductie een groot succes. Door gebruik te maken van magnetische levitatie wordt de productiviteit van het ASML-systeem verhoogd en chipafbeeldingen worden verkleind naar 32 nanometer. Naast de smartphone wordt ook de tablet een zeer populair product.
Cyclische marktomstandigheden
ASML bevindt zich in een zeer cyclische markt. In 2001 werd bijna een kwart van de medewerkers naar huis getuurd. In 2008 schrapte het ongeveer 10 procent van de banen. In 2012 boekte het bedrijf recordcijfers door de sterk gestegen vraag naar chips voor tablets en smartphones.