Het ministerie van Defensie laat een zogeheten Gateway Review uitvoeren van zijn opzet voor het grootschalig uitbesteden van de ict in het niet-operationele militaire domein. Dit heeft het ministerie in overleg met de Tweede Kamer besloten. Tijdens een debat over de sourcingsplannen bleken de aanwezige Kamerleden namelijk voorstander om de ict in een groot kavel uit te besteden. In de huidige opzet gaat het echter om twee kavels: de informatievoorziening (IV-kavel = advies en applicaties ) en de informatie- en communicatietechnologie (ICT-kavel).
Volgens de Kamerleden zou uitbesteding van IV en ICT in één kavel doelmatiger zijn en ook in andere landen een goede keus zijn gebleken. In overleg met de Kamer is besloten dat Defensie een Gateway Review laat uitvoeren, waarin wordt getoetst of Defensie nog op de goede weg zit. De Kamer wordt eind mei of begin juni geïnformeerd over de uitkomsten hiervan en daarbij zal de minister onder andere ook ingaan op de ervaringen in Duitsland, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
Outsourcing
In Duitsland is de ict in het kader van het project Herkules eind 2006 uitbesteed aan Siemens en IBM. Daarvoor sloten de twee bedrijven met de Bundeswehr een tienjarig contract met een waarde van 7,1 miljard euro én gingen de partijen een publiek-private samenwerking aan. Er werd een joint venture opgericht, BWI Informationstechnik, met als aandelenverhouding: Siemens 50,05 procent (draagt het financiële risico), IBM 0,05 procent en de Bundeswehr 49,9 procent.
In Nederland wordt al jaren gepraat over het uitbesteden van de ict bij Defensie. Sinds eind 2011 ligt er ook een plan op tafel voor het onderbrengen van mainframehosting, ict-advies en applicaties, telefonie, infrastructuur en werkpleklogistiek bij een aantal ict-dienstverleners. Naar verwachting zullen in totaal ruim zeventienhonderd medewerkers van ict-divisie Ivent overstappen naar de geselecteerde leveranciers. De financiële omvang wordt geschat op 250 miljoen tot vijfhonderd miljoen euro per jaar.
Gateway
In het kader van de uitbesteding zouden twee kavels in de markt worden gezet: het IV-kavel (advies en applicaties ) en het ICT-kavel. Oorspronkelijk was het doel om in 2015 het project af te ronden, maar eerder dit jaar werd bekend dat dit niet wordt gehaald. Wel meldde Defensie dat het ICT-kavel – werkpleklogistiek, ict-infrastructuur en telefonie – als eerste naar de markt wordt gebracht.
De planning daarvan wordt nu stilgelegd vanwege de Gateway Review die Defensie heeft aangevraagd. Dat is een uit de Angelsaksische wereld overgenomen methode waarbij een expertteam in vier dagen een project evalueert. In Nederland is Bureau Gateway de enige licentiehouder voor deze projectevaluatiemethode. Het bureau vormt onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR), een shared service organisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Extra check, klinkt alsof er al een check gebeurd is? heb ik iets gemist over de “originele” check?
1 kavel of twee kavels……
op een Ferrari krijg je meer korting dan op twee Fiats 500, maar als het een Fiat 500 en een totaal ander type auto is kan het wel eens lastig worden die in een zelfde garage te krijgen voor onderhoud.
Controle op controle op controle. Houdt het dan nooit op. De Rekenkamer concludeerde in 2007/2008 dat er een overkill aan control is op ICT projecten. Vrijwel direct daarna werd door de overheid de Gateway Review methode geïntroduceerd. Wellicht een goede tool, maar wel weer controle.
Wat erger is: hiermee wordt een rookgordijn gelegd om een van de belangrijkste oorzaken van het mislukken van projecten te verdoezelen. Namelijk een gebrek aan Goed Opdrachtgeverschap vanuit het businessdomein.
Oftewel die ruim 1700 mensen gaan er in loon zwaar op achteruit en als ze pech hebben worden ze nog gedumpt ook omdat ze niet in hun nieuwe organisatie passen.
Uiteindelijk zal het uitbesteden veel duurder uitpakken, want overheid. En ruim 1700 IT’ers die dat met lede ogen aan moeten zien
Een joint venture lijkt me wat anders dan uitbesteden, Herkules is een publiek-private samenwerking.
@Johan
Zie het eerdere debacle met de Fortis en ABN-Amro medewerkers bij IBM.
IBM en Defensie beiden kennende, voorspel ik een cultureshock.
Ik vraag mij af hoe strategisch ICT kan zijn als er nog eens iets gaat ontstaan als een oorlog. 6 maanden geleden niets aan het handje, nu is Poetin toch weer duidelijk aan het schaken.
Een joint venter met een gouden aandeel lijkt mij veel verstandiger dan uitbesteden. Als er een oorlog komt, ik ga er niet vanuit, dat is ICT absoluut strategisch en dan staat Nederland met verouderde apparatuur aan het front, je moet er niet aan denken.