Brancheorganisatie Nederland ICT herkent zich niet in het beeld dat ontwikkelingsorganisatie Hivos schetst van de Nederlandse datacenterbranche. Hivos schetst in een rapport het beeld van energieslurpende datacenters die grijze stroom verbruiken, nauwelijks openheid geven over energieverbruik en zich onvoldoende aanpassen aan het groeiende dataverkeer en energieverbruik. Volgens Nederland ICT strookt dat beeld niet met de werkelijkheid.
‘De Nederlandse ict-sector heeft de afgelopen jaren juist een geweldige prestatie geleverd door, ondanks de explosieve groei van het dataverkeer, het totale energieverbruik te stabiliseren’, schrijft de branchevereniging. Het reageert daarmee op de media-aandacht die is ontstaan na de publicatie van het Hivos-rapport: ‘Inventarisatie gebruik type energieproduct van commerciële datacentra’.
Nederland ICT: ‘De energie-efficiency stijging was in de ict het grootst van alle sectoren met een meerjarenafspraak (MJA red.).’ Daarmee laat de ict-sector andere Industriële sectoren als de glasindustrie, textielindustrie en diervoederindustrie achter zich. De brancheorganisatie schrijft: ‘De elektriciteit werd in 2012 voor bijna driekwart als groene stroom ingekocht, waarbij verschillende MJA-bedrijven ervoor hebben gekozen deze groene stroom van Nederlandse bronnen af te nemen.’
Hivos benaderde voor het onderzoek 23 datacentra met een vragenlijst over welk type stroom zij gebruiken. ‘Tien gaven geen of onvoldoende inzicht. En hoewel het gebruik van groene stroom toeneemt, geven slechts drie van de 23 bedrijven aan dat zij 100 procent duurzame stroom gebruiken. (KPN, Evoswitch en Alticom red.) In een sector waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, zou je niet verwachten dat er nog datacentra zijn die grijze stroom gebruiken’, aldus Marieke Kragten, projectleider van het Hivos-onderzoek.
Groene stroom
Hivos schrijft: ‘De meerderheid van de bedrijven die openheid van zaken geeft, koopt groene stroom in die is opgewekt in het buitenland, voornamelijk afkomstig van lang bestaande waterkrachtcentrales in Scandinavië. Deze manier van energie inkopen zal echter niet leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot, omdat er niet wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame opwekking. Wij zouden daarom graag zien dat de datacentra zoveel mogelijk overstappen op duurzame energie, opgewekt in Nederland’, aldus Kragten.
Nederland ICT zet daar tegenover: ‘Het aandeel groene stroom van Nederlandse bodem is naar verwachting al meer dan de helft van het totaal aan ingekochte stroom in de sector. Bovendien is er momenteel onvoldoende stroom van Nederlandse bodem om alle bedrijven en consumenten te voorzien van een product van eigen bodem. We staan daarom ook positief tegenover de in het SER-Energieakkoord afgesproken ambitie om de productie van duurzame energie uit te breiden. Verschillende ict-bedrijven hebben er al voor gekozen zelf duurzame energie uit zon of warmte te gaan gebruiken of actief te participeren in windmolenparken van energieleveranciers.’
Zat net even te denken.
Ja die cloud backup moet even uitgesteld worden want het waait niet vandaag. Of zou het storm in een borrelglaasje zijn?
@Johan,
Dit is wel erg simplistisch gedacht zeg. Windenergie wordt nu ook benut. Als het bewolkt is dan gaat je ijskast toch ook niet uit omdat je zonnecellen minder produceren.
@Johan,
In die gedachte zouden we nooit in de cloud moeten zitten, want dan waaien onze gegevens weg. Je moet er als IT-security niet aan denken dat jouw gegevens naar de NSA waaien.
@Willem,
Inderdaad, simplistisch gedacht.
Datacenters hebben de afgelopen jaren inderdaad veel bereikt. Ze kwamen dan ook van ‘ver’.
Ben benieuwd hoeveel CO2-uitstoot er voorkomen had kunnen worden als die milieu fanaten stoppen met zo hard van de toren te blazen. Kan me nog herinneren dat we in Nederland industrie hadden die als vies beschouwd werd en daarom maar vervangen moest worden door een kenniseconomie, nu roepen dat ook die weer te vervuilend is geeft aan dat het vooral dromers zijn. Zeg maar de Don Quichots van de maatschappij, vernuftige en elitaire idioten.
Hoeveel energie zouden we besparen als we al die sociale media diensten uit zouden zetten?
De alsmaar toenemende energieopname wordt tenslotte grotendeels gevoed door dit soort diensten, draaiend in datacentra die kolengestookt zijn. Datacentra maken mooie sier met lage PUE maar als een groot deel van de servers wel aanstaat maar niets doet dan is dat een nietszeggend getal. Ondertussen is de PUE van veel datacentra wel drastisch verlaagd door gerichter te koelen en prestatie per Watt te verbeteren maar gaat er uiteindelijk ook weer meer stroom naar de netwerken.
Voor de milieu fanaten die zich zorgen maken: een USB stick neemt geen stroom op als je deze niet gebruikt. Het gebruik van oplossingen als Dropbox en Google Drive is wel makkelijk maar om 24/7 toegang daartoe te geven moeten er heel wat netwerkcomponenten van stroom voorzien worden, voordeel van lagere energie opname met SSD gaat dus weer verloren in het transport. Hetzelfde zie je bij de eerdere verplaatsing van de vieze industrie, uit het oog gezet maar vaak dus nog niet opgelost.
In het Hivos onderzoek worden datacenters die 100 procent groene stroom gebruiken opgehemeld, terwijl bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in energiebesparing worden afgeserveerd als de slechtst presterende partijen in dit duurzaamheidsonderzoek. Een teken dat het onderzoek met een beperkte technologische kennis is uitgevoerd.
De kritiek bij monde van Nederland ICT stuurt de discussie echter de verkeerde kant op. De ‘groenheid’ van datacenters kan niet alleen worden afgemeten aan de kleur van de gebruikte stroom. Een datacenter wordt bovenal ‘groen’ door te investeren in energiezuinige technologieën en zo het energieverbruik drastisch terug te dringen.
Nederland ICT zou daarom niet een welles-nietes discussie moeten aangaan met Hivos, maar hen moeten duidelijk maken wat een datacenter daadwerkelijk ‘groen’ maakt en de kwaliteit van het verrichte onderzoek aan de kaak stellen. Hivos heeft onder andere Alticom voor het onderzoek benaderd. Ik weet dat Alticom steekhoudende investeringen doet in energie-efficiënte technologieën en inderdaad groot is, maar op het gebied van datacenters zijn ze relatief klein.
Het onderzoek van Hivos brengt wel een discussie op gang met betrekking tot de herkomst van groene stroom bij Nederlandse commerciële datacenters. En dat is iets positiefs. Dit zou een extra stimulans voor datacenters kunnen zijn om zich verre van ‘green washing’ te houden en alleen stroom in te kopen die ondubbelzinnig als ‘groen’ kan worden bestempeld. Het gaat me echter te ver om datacenters te dicteren alleen in Nederland opgewekte windenergie in te kopen.