Datacenterdienstverlener Evoswitch heeft een driejarig contract getekend met Nuon voor de levering van groene stroom. Door de overeenkomst krijgen klanten de mogelijkheid om datacenterdiensten af te nemen die volledig draaien op windenergie. Die stroom wordt opgewekt in Nuon’s windmolenpark in Enkhuizen. Volgens de datacenterdienstverlener maakt dat de herkomst van energie tastbaar.
Klanten kunnen kiezen voor 100 procent windenergie kiezen. Dat tarief ligt wel iets hoger dan het tarief voor groene stroom dat bestaat uit een mix van water-, wind- en zonne-energie. Evoswitch had aanvankelijk een contract voor groene stroom met energieleverancier Delta, maar kiest nu voor Nuon omdat de afkomst van de groene stroom nog beter te herleiden is. Bovendien kan het een aanbod doen op 100 procent winde-energie, legt een woordvoerder uit.
Managing Director Evoswitch, Eric Boonstra: ‘Als datacenter-aanbieder hebben wij altijd substantiële investeringen gedaan in innovatieve en groene technologieën ten behoeve van energie-efficiënte datacenter oplossingen. ‘De stap naar het gebruik van windenergie laat zien dat we ook op het vlak van stroomtoevoer willen blijven innoveren.’
Hij stelt dat voor colocatie-klanten het groene en duurzame karakter van hun ict-infrastructuur tastbaar wordt. ‘Zij kunnen naar Enkhuizen gaan, de windmolens van Nuon aanraken en de windmolenbladen zien draaien die hun ict-omgeving van groene stroom voorziet.’
100% windenergie
Ontwikkelingsorganisatie Hivos publiceerde recent onderzoek naar het energiegebruik van datacentra in Nederland. Daaruit blijkt dat drie van de 23 onderzochte Nederlandse datacenterleveranciers 100 procent duurzame stroom gebruiken. Dat zijn KPN, Evoswitch en Alticom. Het concludeerde dat datacentra niet transparant zijn over stroomgebruik.
Evoswitch gaat nog een stap verder door de groene stroom te segmenteren in windenergie en een mix van wind-, water- en zonne-energie. De colocatie-aanbieder heeft specifiek voor windenergie gekozen omdat het volgens hen de schoonste vorm van groene energie is, waarvan een productiequotum door de Rijksoverheid is opgenomen in het energieproductie meerjarenplan tot 2020.
De datacenterdienstverlener benadrukt dat het door een goede deal met Nuon qua tarieven goed kan concurreren met datacenterdienstverleners die groene stroom afnemen van andere energie-leveranciers.
Aangezien wind per definitie onbetrouwbaar is en niet 24/7 op vertrouwd kan worden is dit een wat minder slimme zet.
Daarbij: Windmolens verzieken het landschap, zijn astronomisch duur, leveren, zoals genoemd, onbetrouwbare energie en richten een onnoemelijke schade aan in o.a. China door gebruik van zeldzame aardmetalen. Over vermoordde vogels maar niet te spreken.
Ze plegen een aanslag op de staal productie, miljoenen tonnen beton is er nodig en onder aan de streep kost het miljarden zonder enig voordeel voor mens en milieu.
Ook al omdat er altijd 100% backup aanwezig moet zijn in de vorm van gewone gas/kolen/kerncentrale’s.
@Moose
Dat kan krachtiger.
Windmolens zijn niet of nauwelijks rendabel.
@Moose
EvoSwitch is niet rechtstreeks verbonden met de windmolens net als bij jou thuis, dus op basis daarvan voor mij een raadsel waarom dit technisch geen slimme zet is.
Als er geen geld te verdienen valt met windmolens zouden deze simpelweg niet bestaan.
Ecologisch ben ik het met je eens, maar wat is volgens jou de oplossing?
Zou het hele dak vol zonnepanelen een oplossing bieden? Kan op zich wel bij EvoSwitch.
@Vincent
FYI : op windenergie zit 30-40% overheidssubsidie en zijn dus niet rendabel. Zij danken hun bestaan aan de overheid en uiteindelijk aan de belastingbetaler.
Als je zo’n leverancier vraagt waar de stroom vandaan komt als het niet waait, komt er altijd een moeilijk verhaal. Iets met toerekenen en zo.
@kj:
Je hoort mij toch ook niet zeggen dat ze geen subsidie krijgen? Met subsidie zijn ze voor de energiebedrijven rendabel, ook al zal het niet veel zijn. Vanuit het perspectief van de overheid is bijna elke subsidie onrendabel.
Wat betreft windenergie, ik zie zelf meer toekomst in zonne-energie. Of energie importeren.