Tom Tank neemt bij Detron ICT & Telecom Groep (Detron) het stokje van chief executive officer (ceo) over van oprichter George Banken. Die wil zich minder bezig gaan houden met de operationele gang van zaken en krijgt de rol van chairman bij de ict-dienstverlener. Banken blijft als boegbeeld wel intensief betrokken bij de verkoopactiviteiten en de klanten van het bedrijf. Naast de nieuwe algemeen directeur Tank bestaat de vernieuwde directie uit operationeel directeur Karl Heinz van der Made, financieel directeur Bart Brouwer en commercieel directeur Ronald Knoop.
De benoemingen zijn bekendgemaakt in het kader van het vrijgeven van de jaarcijfers over 2013. De nieuwe directie was al sinds een paar maanden actief, maar de benoemingen zijn nu ook officieel bekrachtigd. De nieuwe ceo Tom Tank was operationeel directeur en werkt al jaren bij Detron. Zijn oude post wordt ingevuld door Karl Heinz van der Made die net als die nieuwe financieel directeur Bart Brouwer van Esprit Telecom afkomstig is. De oude financieel directeur Monique Moos vetrok na de afronding van de Esprit-overname afgelopen najaar. Voor de nieuwe post van commercieel directeur is Ronald Knoop benoemd, die al een aantal jaren in diverse functies voor Detron werkt.
Detron heeft in 2013 een omzet geboekt van 115 miljoen euro. Dat is 7,5 procent meer dan de 107 miljoen euro in 2012 ). Deze cijfers zijn exclusief de in 2013 aan Ziggo verkochte telecomoperator Esprit Telecom (omzet in 2012: EUR 41 miljoen). De brutomarge van Detron steeg van 45,3 miljoen euro in 2012 naar 48,9 miljoen euro in 2013, een stijging van 8 procent. De nieuwe ceo Tom Tank komt van Esprit Telecom vandaan.
Nieuwe fase
Detron stelt dat het door de verkoop zijn balanspositie fors heeft verbeterd en dat er versneld is afgelost op de overnamefinancieringen die het bedrijf van zijn huisbankier Rabobank heeft gekregen. In de loop van 2014 zal de schuld aan Rabobank naar verwachting zelfs volledig zijn afgelost, twee jaar eerder dan voorzien.
Volgens oprichter George Banken is Detron in een nieuwe fase beland. Het bedrijf heeft in de afgelopen vijf jaar via een ‘buy & build’-strategie via overnames en autonome groei een vooraanstaande positie als ict-dienstverlener in het midden- en kleinbedrijf weten te bereiken. De komende jaren wil het bedrijf de kwaliteit van zijn dienstverlening verder verbeteren. Deze professionaliseringsslag wordt geleid door het nieuwe management.
Herijken
Volgens de nieuwe ceo Tank is Detron (inmiddels zo’n 550 man) fors gegroeid en is het nu tijd voor een herijking om zowel aan de voorkant als de achterkant van het bedrijf zaken op elkaar beter af te stemmen. ‘We gaan het product- en dienstenportfolio herdefiniëreren en eens goed op een rijtje zetten wat we allemaal in huis hebben en hoe we daarmee het beste met een geïntegreerd aanbod kunnen inspelen op de ict-behoeften die er op de markt bestaan. Daarnaast zullen we kijken wat we organisatorisch verder kunnen stroomlijnen, bijvoorbeeld het harmoniseren van contracten.’ Nieuwe overnames hebben voorlopig geen prioriteit maar als er kansen voorbij komen waarmee Detron het kennisniveau kan verbreden of verbeteren, dan is het bedrijf altijd geïnteresseerd, aldus Tank.
Niet elke overname was overigens een succes. Detron kocht medio 2012 hardwaredienstverlener Issue, maar stootte vorig jaar een groot deel van de activiteiten weer af. Zo nam Centralpoint de hardware-volumebusiness (desktops, notebooks, printers, accessoires en randapparatuur) over en kocht Cadac de cad/cam-tak. Detron behield alleen nog de server- en opslag-activiteiten van het oude Issue, waarvoor het de business unit Detron Rotterdam opzette.