Als je tien jaar geleden je werkplek had moeten omschrijven, dan zag dat plaatje er een heel wat anders uit dan nu. Werknemers zijn niet langer aan hun desktopcomputer in een hoofdkantoor gebonden. Hoewel technologie ons heeft geholpen werk eenvoudiger te maken, heeft het ook voor verschillende nieuwe uitdagingen gezorgd.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat technologie en processen zich aan óns aanpassen in plaats van andersom? Iedereen vertrouwt immers op technologie om een slimmere, flexibelere werkplek te creëren, maar stellen we niet teveel vertrouwen in de technologie, kunnen we ook zelf niet meer doen?
Het creëren van een flexibele werkplek is vooral essentieel voor het mkb. Kleinere bedrijven kunnen het zich immers niet veroorloven hun aandacht op iets anders te richten dan op hun core business. Hier volgen vijf tips voor het mbk om zich flexibeler op te stellen ten opzichte van technologie:
- Ga mee met de trends – bedrijfseigenaren en it-afdelingen moeten bereid zijn de trend van werkplekmobiliteit nu echt te omarmen. Zorg ervoor dat je (smart) technologie inzet die bij de hedendaagse ‘bring your own device’-omgeving past en stel werknemers in staat overal op elk apparaat te werken.
- Think green – Kermit de Kikker zei het al: it’s not easy being green. Toch kan groener werken wel een hoop flexibiliteit opleveren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van één energie-efficiënt apparaat dat kan printen, kopiëren, scannen, faxen en e-mailen, reduceer je niet alleen het energieverbruik en de kosten daarvan, maar zorg je er ook voor dat het beheer ervan makkelijker wordt, de voorraden voor toner kleiner worden en werkplekken flexibeler kunnen worden ingericht.
- Doe het veilig – houd bij alle technologie-keuzes die je maakt altijd eerst rekening met de beveiligingsopties. Zonder goede beveiliging lever je al snel in op je belangrijkste investering: je bedrijf.
- Doe waar je goed in bent – zoals gezegd heeft vooral het mkb baat bij flexibiliteit. Het is dan ook het mkb dat direct kan profiteren van de mogelijkheden van de cloud. Wat kan er tegenwoordig niet in de cloud? Van erp tot crm tot documentmanagement, innovaties in de cloud maken het erg eenvoudig om de randvoorwaarden om je bedrijf draaiende te houden uit te besteden, zonder concessies te doen over de controle ervan.
- Bespaar – als je dan toch aan het uitbesteden ben, daag je leveranciers dan ook uit om de verborgen kosten in hun producten en diensten te onthullen en te reduceren. Stel gerust kritische vragen als: hoe ga je me helpen kosten te besparen op de lange termijn? En hoe ga je me helpen tijdens groei?
Hoe kan het mkb in jouw ogen flexibeler zijn én succes boeken?
Wanneer komen de printerboeren met universele en navulbare cartridges zodat we niet alleen wat aan de kosten maar ook het milieu kunnen doen?
Ewout,
Op de zelfde dag dat wij allen belastingvrij LPG gaan rijden.
Valt me toch op dat er regelmatig wordt gepleit om te kiezen achter de hypes aan te lopen ipv te kiezen voor betrouwbare en bewezen technologie.
Stel gerust kritische vragen… prima idee…
Dus niet aleen wat kost mij die aanschaf of upgrade, maar ook hoeveel elende levert mij dat op en wat gaat me dat kosten.
En ineens ziet het plaatje er heel anders uit !
Op zicht een goed initiatief natuurlijk, maar wil de klant wel al die verborgen kosten van de cloud leverancier gaan managen ? Was dat niet juist een van de redenen waarom men naar de cloud toe wilde; gewoon een enkel vast, maar vooral lager, bedrag op de rekening ?
Nog een idee : zet underclocking standaard aan op de BIOS van nieuwe servers.
Multifuncional printer/fax/scanner/copier zijn vaak inherent onveilig en een “nieuwe” toegangsdeur tot je netwerk, de ingebouwde servers zijn vaak slecht beveiligd.
Fax is passe. En printen van Mobiel een regelrechte ramp, waarom android nog geen cups heeft is me een raadsel.
Soms krijg het gevoel dat de nieuwe techniek alles behalve flexibel is.
Ik was even uit de lucht, mijn excuus, maar de reacties op mijn bijdrage niet vergeten!
Op de printerboeren en één toner… @Ewout, goed idee, maar niet zo eenvoudig te realiseren. Daarom zijn constructeurs wel volop bezig om productfamilies te ontwikkelen, zodat de verbruiksartikelen in meerdere machines gebruikt kunnen worden. Maar hoe het ook verder zal verlopen, recycleren is de boodschap en dat doen we niet via de vuilnisbelt. Constructeurs nemen hier hun verantwoordelijkheid en maken het de klant steeds makkelijker om de verbruiksartikelen (kosteloos) te recyclen. Goed idee?
@Pascal: Akkoord met ‘kies voor betrouwbare en bewezen technologie’, dat doen wij ook. Inmiddels zijn er natuurlijk de snelle evoluties rond ‘smart’ en deze passen we ook in de multifunctionele printers toe. De technologie blijkt bewezen en bovendien voldoende flexibel om mee te kunnen evolueren, wanneer een organisatie daar klaar voor is. We zijn toch ook ‘massaal’ op de smartphone overgeschakeld, niet? En zouden daar geen apps op beschikbaar gekomen zijn, dan zouden ze niet het succes gekend hebben dat we nu meemaken… dus ik voorspel je: multifunctionele printers gaan ook smart!
@Jan van Leeuwen: Ik ben volledig akkoord dat de servers van multifunctionele printers een reëel gevaar inhouden; daarom werden onze ConnectKey mfp’s ook verder beveiligd met McAfee en Cisco technologieën. Het gebruik van de fax is inderdaad zeer sterk gedaald en de toepassing is ofwel verhuisd naar een centrale faxserver ofwel naar e-mail natuurlijk. Maar volledig afgeschreven is deze technologie nog niet, vandaar nog steeds beschikbaar op mfp’s. Printen vanaf je smartphone of tablet is inderdaad anders dan vanop een pc/laptop; toch heeft Apple al voor Airprint gezorgd en is de MOPRIA Association volop bezig met het bepalen van één standaard voor mobiel printen. De focus van de associatie ligt momenteel op Android. Ook hier volgen onze mfp’s de laatste ontwikkelingen en zijn deze standard uitgerust met AirPrint en vanaf mei ook volgens MOPRIA. Flexibiliteit wordt dus steeds belangrijker en is zeker één van onze aandachtspunten en prioriteiten.