De Nationale Politie heeft een nieuwe aanbesteding voor multifunctionals gepubliceerd. Het gaat om een vijfjarig contract met een geraamde waarde van 17,5 miljoen euro. De vorige aanbesteding was door Canon gewonnen, maar concurrent Ricoh wist in september 2013 de gunning in een kort geding tegen te houden. Volgens de rechter had de politie verzuimd duidelijk te maken dat de rijksbrede Easi2010-aanbesteding een belangrijke het ijkpunt was om te beoordelen of de in de inschrijvingen gehanteerde prijzen marktconform waren.
Het huidige printerpark bij de politie wordt door Ricoh onderhouden. De politie gebruikt naast apparatuur van Ricoh nog talloze andere printers, waaronder veel HP-netwerkprinters. Het contract met Ricoh is met het oog op de eerdere mislukte aanbesteding en de net gestarte tender verlengd. Naar verwachting zal medio 2014 bekend worden wie de nieuwe printerleverancier wordt.
In deze nieuwe aanbesteding gaat het om de levering van zo’n 4300 multifunctionals in vijf jaar tijd. De politie schat in dat het jaarlijks circa tweehonderd miljoen zwart/wit-afdrukken en vijfenzeventig miljoen kleurafdrukken verbruikt. Het contract kan worden verlengd met driemaal twaalf maanden.
Rechtbank
Bij de vorige aanbesteding had bij de rechter Ricoh geklaagd dat Canon in de winnende offerte geen marktconforme, reële prijzen zou hebben gehanteerd. De rechtbank ging daar niet in mee, maar stelde wel vast dat de politie geen duidelijke criteria voor de beoordeling van de marktconformiteit van de inschrijvingen had opgesteld. Dat is onverenigbaar met het transparantiebeginsel in het aanbestedingsrecht. De rechter verbood de gunning aan Canon en oordeelde dat, mocht de politie de opdracht opnieuw in de markt willen zetten, zij een heraanbesteding moest uitschrijven.
Een zeer pijnlijke non commerciële gang van zaken met heel veel naamschade. Eeuwig zonde.
Het wordt tijd dat de politie volledig digitaal gaat werken. 275 miljoen kopieën per jaar: dat kan minder.