De muziekbranche is door de komst van het internet behoorlijk op zijn kop gezet. Na een periode van illegaal downloaden, zijn nu business modellen als iTunes en Spotify winstgevend en commodity, waarbij muziek via verschillende applicaties op bijna alle apparaten te beluisteren is. Zien we deze zelfde trend nu ook terug in de zakelijke wereld als het gaat om onze kantoorapplicaties?
Aanbieders van applicaties bieden nu vaak al een mobiele app voor tablets en smartphones aan, met al dan niet beperkte functionaliteit. De stroom aan web- en SaaS-applicaties groeit gestaag. ‘Consumerization of IT’ en follow-me-data-oplossingen doen nu ook eenvoudig de intrede in de zakelijke omgeving. Volgt de zakelijke markt de consumenten op de voet en gaan we ook helemaal over, of zijn er vertragende elementen die de overstap naar een cloudwerkplek in de weg staan?
Ontwikkeling in de zakelijke markt
Waar de consumentenmarkt al een tijdje het internet in de armen heeft gesloten om dit soort diensten en applicaties af te nemen, kijkt de zakelijke markt (en de it-afdeling) langzaam maar zeker met minder argusogen naar deze ontwikkeling. We zien dan ook steeds meer succesverhalen als het gaat om het migreren naar bijvoorbeeld Microsoft Office in de cloud (Office 365) en een applicatie als Salesforce presenteert zich alweer een tijdje succesvol als webapp.
We kunnen dus stellen dat de werkplek van de toekomst steeds meer verandert naar een werkplek uit de cloud. Echter door het huidige landschap aan legacy applicaties is een volledige cloudwerkplek voor de ene organisatie verder weg dan voor de andere. Maar ook ontwikkelaars van deze legacy applicaties gaan er niet aan ontkomen om op een andere manier de software aan te bieden. Het credo is meegaan in de ontwikkeling die de ‘werknemer 2.0’ van je eist of uiteindelijk afhaken.
Werkplek van de toekomst
De verschuiving van traditioneel naar cloudvarianten biedt veel mogelijkheden en voordelen als het bijvoorbeeld gaat om flexibiliteit en productiviteit. De keerzijde is dat het vraagstukken oplevert als het gaat om het eenvoudig en secure koppelen van de eigen datacenters en private clouds met de externe cloud diensten. Hoe word ik ‘cloud-ready’? Het bieden van een portal of ‘voordeur’ voor de eigen traditionele applicaties in combinatie met de levering van SaaS, web en Windows applicaties levert ook authenticatie uitdagingen op, waarbij we het voor de gebruiker ook nog eens zo vriendelijk mogelijk willen houden.
Gelukkig zijn de ontwikkelafdelingen van een aantal vendoren hierop ingesprongen of druk mee bezig. Het aanbieden van één controlepunt voor het beheer van alle applicaties, veilige toegang, single sign-on en gebruikers-autorisatie zorgt dat de stap naar een volledige cloudwerkplek geleidelijk zal worden geadopteerd.
Werk aan de winkel
Zoals vaak met dit soort ontwikkelingen is het voor it-afdelingen een trend die niet valt tegen te houden, maar waarbij men de ICT-regiefunctie wel tot de eigen verantwoordelijkheid moet blijven rekenen. Die regie en het faciliteren van de voorziening is belangrijk en noodzakelijk om bijvoorbeeld ‘schaduw IT’ te voorkomen. Met de komst van cloud applicaties kan een afdelingsmanager simpelweg zelf een applicatie op het web kopen en verliest it de volledige grip op het applicatie landschap.
De organisatie en haar it-afdeling zal de handschoen moeten oppakken om een ‘applicatieoerwoud’ te voorkomen. Uiteindelijk ontstaat dan vanzelf een landschap waar traditionele applicaties zullen uitfaseren en de online variant zal worden geadopteerd. Voordat de muziekindustrie zover was, waren we behoorlijk wat jaren verder. De volledige ‘cloudwerkplek’ zal er niet heel veel sneller over doen.
Reno,
Best een aardig artikel. Wel redelijk hoog over. Maar het leest zeer makkelijk weg en haalt enkele goede punten aan.
Erg leuk om te zien dat Reza in zijn artikel al direct enkele vragen / uitdagingen nader toelicht.
Was dit expliciet op elkaar afgestemd of gewoon stom toeval?
Hallo Ruud, dank voor je reactie. Om je vraag te beantwoorden; Nee, dat is stom toeval. Je constatering dat mijn artikel meer ‘hoog over’ is, is een bewuste keuze. Reza gaat meer de diepte in en raakt direct bepaalde oplossingsrichtingen. Afhankelijk van waar een organisatie momenteel staat in het onderzoeken of adopteren van cloudtechnologie, bepaald (deels) welk artikel van “interessanter” is.