Ict-reus IBM stelt in een open brief aan klanten dat het niet meewerkt aan het Prism-programma van NSA. Sinds de onthullingen van Edward Snowden over dataspionage krijgt het bedrijf veel vragen over databeveiliging en integriteit rondom het afstaan van data aan opsporingsdiensten. Dat is voor Robert C. Weber, senior vicepresident legal & regulatory affairs van IBM reden om in de pen te klimmen.
In een open brief verklaart hij dat het ict-bedrijf geen klantgegevens overdraagt aan de NSA of andere agentschappen in het kader van Prism. Hij benadrukt dat het bedrijf ook niet meewerkt aan de verzameling van metadata of batches aan data analyseert op mogelijke misstanden.
Er wordt ook al tijden gespeculeerd over achterdeurtjes in ict-systemen. Weber ontkent zogenoemde backdoors. ‘IBM plaatst geen backdoors in zijn producten voor de NSA of andere overheidsdiensten. Ook voorzien we niet in een broncode of encryptiesleutels voor de NSA of andere diensten om toegang te krijgen tot klantgegevens.’
De IBM-topman stelt dat het verzoeken voor bepaalde data altijd toetst aan wet- en regelgeving en nooit zomaar data deelt. ‘Onder de Amerikaanse wetgeving kan een rechter bedrijven verplichten om gegevens vrij te geven. Maar dat is al iets beperkter dan een achterpoortje of het systematisch onderscheppen of bewaren van data.’
Signaal
IBM geeft met de brief een duidelijk signaal af dat het niet zomaar wil meewerken met de praktijken die de privacy van klanten schenden. Zo haalt het bedrijf ook uit naar het omzeilen van encryptie en wetten rond datalokalisatie die volgens het ict-bedrijf weinig doen voor veiligheid, maar de markt wel verstoren.
Dit valt dus nooit te controleren omdat de Patriot Act voorschrijft dat medewerking met de overheid (NSA) geheim moet blijven. Maw deze garantie is niets waard.
Gezien het verleden van IBM die de Nazi’s aan methodieken en apparatuur hielp om de Duitse bevolking te registeren wat de joden vervolging aanzienlijk vereenvoudigde vraag ik me sterk af in hoeverre ze veranderd zijn mbt medewerking verlenen aan moreel laakbare praktijken van overheden.