Van de twintig vanuit Nederland meest bezochte websites zijn er op dit moment zeven bereikbaar via IPv6. Dat is ruim drie maal zoveel als in de top twintig van 2010, toen twee van twintig sites IPv6-geschikt waren. De top vijf is nu geheel IPv6-geschikt. De groei in aanbod van IPv6-content loopt parallel met de groei aan de gebruikerskant. Wereldwijd passeerde het aantal IPv6-gebruikers in februari de 3 procent. België overschreed vorige week, als eerste land, de grens van 15 procent.
In 2010 heb ik van de Multiscope top twintig van meest bezochte sites van Nederland de IPv6 geschiktheid bekeken. Na vier jaar, met daarin de World IPv6 Day in 2011 en de World IPv6 Launch in 2012, leek het me aardig om deze check te herhalen. Omdat Multiscope zijn lijst sinds 2011 niet meer publiceert, ben ik nu uitgegaan van de Alexa top twintig. Ik heb zoals vier jaar geleden gebruik gemaakt van een native IPv6-only verbinding om te sites te proberen te bereiken. In 2010 bleken zo twee van de twintig sites IPv6-ready. Van de huidige top twintig zijn er dat zeven. Deze groei wordt voor het grootste deel veroorzaakt doordat nieuwkomers met IPv6-geschiktheid in de lijst zijn verschenen. Er zijn elf nieuwe sites in de top twintig en daarvan zijn de volgende IPv6-geschikt: facebook.com (detail: Facebook heeft als aardigheidje de tekenreeks :face:b00c: in zijn IPv6-adres gezet), yahoo.com, blogspot.nl en google.com (in de 2010-lijst kwam wel google.nl voor, maar niet de ‘.com’ versie).
Google.nl en youtube.com hebben hun IPv6-geschiktheid behouden. Wikipedia.org is de enige van de sites die ook in de vorige top voorkwamen die IPv6 benaderbaarheid aan zijn site heeft toegevoegd. Aan de andere kant zijn alle elf sites die sinds 2010 uit de top-20 zijn verdwenen nog steeds niet via IPv6 bereikbaar. Van de toenmalige toezeggingen van onder andere hyves.nl (die uit de top verdween) en marktplaats.nl (die bleef) dat ze binnen enkele maanden hun sites IPv6-geschikt zouden maken, is volgens deze metingen niets terecht gekomen. Overigens moet hier voor de volledigheid wel worden gemeld, dat van de Telegraaf weliswaar www.telegraaf.nl niet via IPv6 is te bereiken, maar dat dat wel het geval is met www.ipv6.telegraaf.nl. Hoewel de site zonder IPv4 niet alle onderdelen kan laden, waren alle interne doorklikacties die ik uitvoerde succesvol.
Aan de aanbodkant van web-content is de laatste vier jaar dus een duidelijke groei in de acceptatie van IPv6 te zien. Sinds de afgelopen vierentwintig maanden is dat ook het geval aan de vraagkant. Google publiceert sinds enige tijd de cijfers vanaf 2009 tot heden over het aantal bezoekers dat IPv6 gebruikt om de zoekmachine te benaderen. In een dagelijks bijgehouden grafiek zetten zij dit af tegen het totaal aantal bezoekers. Het op die manier wereldwijd gemeten percentage web-bezoekers dat IPv6 gebruikt, is in februari de 3 procent gepasseerd. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van de 1 procent begin 2013. Het percentage begin 2012 was 0,4 procent, dus de groei is ook nog toegenomen van een factor 2,5 naar een factor drie per jaar. Het percentage bezoekers vanuit Nederland is het afgelopen jaar de 1 procent gepasseerd.
De versnelde invoering van IPv6 wordt voornamelijk veroorzaakt door de Verenigde Staten en een aantal Europese landen. In het bijzonder de recente groei in België valt hierbij op. Het IPv6-gebruik passeerde daar vorige week de 15 procent. Volgens Eric Vyncke van de Belgische IPv6 Council is dit vooral het gevolg van het voortvarend aanzetten van IPv6 bij Liberty Global dochter Telenet. Dit Belgische zusterbedrijf van UPC had al eerder IPv6-geschikte Docsis 3.0 modems geplaatst bij een groot deel van zijn klanten. De Europese koplopers van vòòr de Belgische opmars, Zwitserland en Roemenië, zitten op het moment van schrijven op 9,88 procent respectievelijk 6,52 procent IPv6-gebruik. De vijfentwintigste verjaardag van het web (felicitaties twitteren naar #web25) lijkt dus vooral in België gevierd te worden met het omarmen van de huidige versie van dit cruciale Internet-onderdeel.
Het gaat inderdaad een stuk beter, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Niet alleen aan de CPE-kant moet er nog een hoop gebeuren, ook aan de kant van de OTT- en hosting-providers. Grote jongens met veel gebruikers als Skype en WhatsApp die achterblijven is eigenlijk te gek voor woorden. Voorbeelden als AWS en DigitalOcean die nog steeds geen native IPv6 aanbieden maken het voor welwillenden nog niet makkelijk om hun dienst op IPv6 te serveren. Persoonlijk vind ik dat sites die voor IPv6 een ander (sub-)domein gebruiken niet meetellen. De meeste gebruikers gaan niet naar ipv6.telegraaf.nl; dat moet dus gewoon dual-stack aangeboden worden. Fantastisch dat Telenet al om is, dat mag UPC gauw kopieren naar Nederland en andere landen.
@Ronny: “Persoonlijk vind ik dat sites die voor IPv6 een ander (sub-)domein gebruiken niet meetellen.”
Dat ben ik met je eens. Daarom heb ik de Telegraaf ook inderdaad niet meegeteld. De 7 genoemde IPv6-geschikte sites zijn onder hun basis domeinnaam beschikbaar via IPv6. De situatie bij de Telegraaf staat er als achtergrondinformatie bij. Telegraaf.nl is van alle 13 niet IPv6-geschikte sites overigens de enige die wel via een subdomein met IPv6 te bereiken is, dus van de overige 12 is ook dat niet eens het geval.