Heb je ooit van MP3EI gehoord? MP3EI is de naam van het masterplan van de Indonesische overheid voor ‘het versnellen en uitbreiden van de economische ontwikkeling van Indonesië’. Het plan voorziet er in om het land tot een van de tien grootste economieën ter wereld te maken in het jaar 2025.
Het is geweldig om een visie te lezen die zo helder is en goed is opgebouwd. De visie geeft een duidelijke richting, is ambitieus, heeft focus op groei en op continue innovatie. Jaloers lees ik het en zou willen dat Nederland ook zo’n eenduidig plan zou hebben. En één waarbij de it-infrastructuur niet wordt vergeten. Want daarmee hebben we goud in handen.
Infrastructuur onderbelicht
Begrijp me goed, we doen lang niet alles verkeerd en visie is er zeker in Nederland. Maar ook te veel visies waarbij elke sector en elke regio een eigen masterplan heeft – los van elkaar.
Wel zie je steeds hetzelfde patroon: de it-infrastructuur wordt onderbelicht of ontbreekt zelfs in zijn geheel in dergelijke documenten. Ook als topsector ontbreekt deze infrastuctuur in het rijtje.
En dat is vreemd in een land dat met AMS-IX de grootste internet exchange heeft. Als land dat op nummer drie staat van de ranglijst van hosting bedrijven in de wereld. En met de regio Amsterdam die de grootste datacenterdichtheid heeft in Europa.
De toekomstige wereldeconomie is steeds meer ‘data-centered and connectivity-driven’. Als gateway naar Europa kunnen we onze bijzondere positie veel meer uitbouwen en onze voorsprong vergroten. Met alle extra werkgelegenheid en extra welvaart die daarmee samenhangt. Maar dan moet de sector het wel aandacht geven en doorpakken!
Goud in handen
Nogmaals, we hebben goud in handen. We zitten in de kopgroep, maar om in die kopgroep te blijven moet we nog sneller en slimmer worden, zaken benoemen en problemen aanpakken die nu de groei vertragen.
Bijvoorbeeld zaken als: Een betere hoofdnetwerk-infrastructuur plannen en bouwen; Eenduidige regels voor het bouwen van datacenters en het graven van kabels; Aangewezen gebieden voor datacenteruitbreiding rekening houdend met energiecapaciteit, netwerken en milieu; Actieve promotie van de it-sector; Meer focus op it in het onderwijs, om te voorzien in voldoende en bekwaam personeel
Ik ga toch nogmaals kijken of ik iets kan vinden op het net en kom op www.top-sectoren.nl terecht. Wat zegt de site? Deze domeinnaam is geregistreerd voor de Nederlandse Rijksoverheid.’
Moeten we blijven wachten op de overheid of moeten we het zelf gaan doen?
De wet van de remmende voorsprong? Of toch gewoon onkunde in de ambtenarentop?
Als je bijvoorbeeld op http://www.rijksictdashboard.nl kijkt zie je dat daar toch voor ruim een miljard euro aan ICT projecten staat, dit zijn dan alleen de projecten >20miljoen of met een hoog risico. Er wordt dus wel veel gedaan, maar niet als onderdeel van een masterplan.
Wat de overheid zou kunnen doen is een landelijk facilitair bedrijf opzetten die alle overheidsonderdelen voorziet van alle IT benodigdheden. Hiermee kun je centraal aansturen (open source in gaan zetten of niet, standaardiseren, oplossingen breder inzetten), waardoor je veel geld zou kunnen besparen terwijl je het effectiever inzet.
Het verleden wijst echter uit dat dit soort overheidsbedrijven bureaucratische molochs worden die voor het dageljkse functioneren afhankelijk zijn van te duur ingekochte externe partijen. Dit komt onder andere omdat het enige wat bij dit soort bedrijven veranderd de naam op de gevel is, en de bedrijfs/ambtenarencultuur en de mensen zelf niet of onvoldoende.
Euh… de infrastructuur is toch grotendeels in handen van marktpartijen omdat de overheid bijna alle netwerken verkocht heeft.
Telefoonnet, geprivatiseerd.
Kabelnet, verkocht.
GSM licentie, geveild.
Ik heb delen daarvan gelezen en daar ik niet in alle facetten thuis ben kan ik één ding zeggen, het is al een verademing een Visia als dat te zien van een overheid.
Helaas moet ik het hier met Ewout eveneens eens zijn, dergelijke visie transponeren naar NL maatstaven kan alleen als met de noodzakelijke elementen dergelijke visie te realiseren, zelf in handen heeft. Helaas is dat niet zo.
het is zelfs veel ernstiger. In NL hebben wij maar erg weinig mensen met een heldere visie waar IT als strategische waarde deel van uit maakt. IT is voor velen nog steeds een ‘comodity’ die een zakelijke waarde heeft waardoor je dan ook een zakelijke behandeling krijgt.
Zou men eindelijk gewoon eens durven vaststellen dat IT een strategische zakelijke waarde vertegenwoordigd, zou je er als het goed is navenant mee om gaan. Mara tje, we leven al heel aardig in een ‘participatie maatschappij’…. nietwaar?
Met uiteraard alle negatieve gevolgen van dien natuurlijk.
Komt dit “deels” niet overeen met de visie van Maarten Hilger? Kan iemand aangeven hoeveel procent Maarten Hilger zijn werk heeft af kunnen krijgen? Moeten we meer Maarten Hilger`s hebben of juist helemaal niet?
Een jaar of twee ben ik benaderd voor MP3EI, ik kan daar verder niet veel over kwijt, maar onderzoek eens wie de projecten voornamelijk financieren…
Ben het met Stijn eens dat we op een maar half ontgonnen goudmijn zitten.
Het nadeel van NL is het zelfde als die van Europa of een krabbenmand, teveel democratie, dus als je uit de mand dreigt te ontsnappen, wordt je er door rest vanzelf weer in teruggetrokken.
Een goed plan krijg je er bij de meerderheid gewoon niet door.
We zullen dus moeten bouwen op basis van een “simple working system”. Stimuleer projecten in lijn met Internet dominantie, wees daar soepel met subsidies en creëer een omgeving die zich leent om te groeien. Een masterplan zal mogelijk functioneren vanuit de achtergrond, niet op basis van consensus.
@Ewout Dat denk ik ook, alles wat met infrastructuur te maken heeft is geprivatiseerd. Maar het is altijd weer fraai, dat als er iets moet gebeuren dat er dan naar de overheid gewezen wordt. We hebben juist een overheid die zijn verantwoordelijkheden afschuift. Ik denk dan, laat dan de markt de ontwikkelingen aan de infrastructuur ook maar voor zijn rekening nemen.
Volgens mij is het huidige overheid beleid en de visie gebaseerd op een diensten model. Kijk naar de nutssector, maar ook naar de telecommarkt. De infrastructuur is van enkele partijen, met name niet van de overheid. Op de infrastructuur moet iedereen, kost wat kost, toegelaten worden om diensten te kunnen aanbieden. Deze aanbieder concurreert met mede-aanbieders op de markt op basis van toegevoegde waarde en prijs.
In veel gevallen zie je dat het meestal meer om prijs gaat dan om toegevoegde waarde.
Minister Donner heeft een strategie opgesteld voor de overheid als het gaat om een IT infrastructuur. Daarbij worden alle overheidsdiensten gebaseerd op 2 datacenters met een netwerk daartussen. Logius bouwt de diensten. Er is dus al iets van een masterplan.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/11/15/kamerbrief-informatiseringstrategie-rijk.html
Alleen of deze in uitvoering is en wie dat doet? Geen idee.