Ideeën opperen is één ding, daad bij het woord voegen een ander! De bezorgdheid over de impact van geavanceerde malware, social media hacking en afluisterpraktijken op operaties en bedrijfscontinuïteit neemt wereldwijd in rap tempo toe. Neelie Kroes, commissaris Digitale Agenda van de Europese Commissie, vreest – zoals eerder hier op Computable aangekondigd – voor een digitaal 9/11.
Die bezorgdheid deelde Kroes eerder in haar toespraak tijdens de ict-vakbeurs CeBIT in Hannover. Volgens haar wordt het, gezien de toenemende cybercriminaliteit, hoog tijd dat landen gaan zorgen voor een beter beveiligde ict-infrastructuur en betere beveiligingsdiensten. En terecht ook. Per dag verschijnen er zo’n tweehonderdduizend nieuwe versies van virussen, Trojans en wormen. Via de website www.sicherheitstacho.de kunnen we bovendien in real-time het aantal cyberattacks monitoren. Ook is het land waarin het doelwit staat zichtbaar en het land van waaruit de aanval gepleegd wordt. De site registreert inmiddels al zo’n kleine zeven miljoen cyberaanvallen per dag.
Hardere aanpak
Dat er dus een hardere aanpak nodig is van overheden staat naar mijn mening buiten kijf. Op dat gebied zien we zo langzaamaan de eerste initiatieven opkomen. Onlangs heeft minister Opstelten bijvoorbeeld toegezegd om cybercriminaliteit forser aan te pakken. Vooral omdat het kan leiden tot maatschappelijke ontwrichting of het kan het vertrouwen in het financieel-economisch systeem aantasten. Daarnaast wordt de regelgeving op Europees niveau inmiddels aangescherpt.
Toch blijft het uiteindelijk nog vaak gissen naar de manier waarop deze cybercriminelen het beste zijn aan te pakken. We kunnen uiteraard met elkaar om de tafel gaan zitten om tot nieuwe ideeën te komen, maar komt hier ook daadwerkelijk iets uit? Cybercriminelen worden met de dag gewiekster en bedenken steeds sluwere methoden om bedrijven, instellingen en overheden te hacken en bedrijfsgevoelige informatie te stelen.
Op wereldwijde schaal kan het daarom nog knap lastig zijn om cybercrime een halt toe te roepen. Waar het uiteindelijk op zal neerkomen is dat instanties zich bewuster moeten worden van de dreigingen en daar zelf actie op moeten ondernemen. De nieuwste generatie security visibility tools en websites zoals www.sicherheitstacho.de zullen hier voor overheden een grote rol in gaan spelen. En dan komen we eigenlijk terug op wat Kroes eerder al aangaf: het bieden van openheid en transparantie over de gevaren en risicosituaties is in ieder geval een eerste stap om grip te krijgen op zoiets ‘ongrijpbaars’ als digitaal terrorisme.
Ik hoop dan ook dat overheden nu echt gebruik gaan maken van innovatieve toepassingen en zich laten adviseren door experts. De technologie, ervaring en kennis is er immers. Vervolgens kan dan gericht actie ondernomen worden. Helaas blijft het tot dan gewoon veel gepraat over wat er beter zou moeten.
Volgens mij interesseert de overheid meer wat hun burgers doen gezien de mate waarin normale communicatie afgehoord wordt.
Niet criminaliteit is belangrijk maar alles wat buurgers zo met elkaar bespreken, mailen, skypen etc. etc.
Dat daar in de komende jaren verandering in komt geloof ik niet.
Patrick,
Ik weet niet wat ik van je artikel moet denken.
First of vermeld je niet wat je nu precies onder CyberCrime verstaat !
Problemen met virussen hebben vooral te maken met ondeskundig gebruik alsmede het gebruik van inferieure maar mainstream rommel, wat weer een gevolg is van marketing en gebrek aan daadwerkelijk vakkundig personeel.
Minister Opstelten als mede diverse van zijn voorgangers hebben zelden laten blijken dat zij uberhaupt in staat zijn de materie te begrijpen, wat ook heel begrijpenlijk is, het is zijn vakgebied niet.
Je laten adviseren door enkele bedrijven die persoonlijk belang hebben en daar beleid op enten lijkt me niet de oplossing.
Deze zelfde minister gaat over de veiligheid van de burgers maar daar was in de afgelopen jaren toch heel weinig goeds over te vertellen.
Kleine criminelen staan sneller op straat dan de gene die aangifte komt doen, gevangenissen worden gesloten en er wordt fors bezuinigd op Defensie, Politie en Justitie.
Laat Minister Opstelten op het ict vlak eens wat doen aan allerlij activiteiten die de burgers direct treffen.
Bescherm de burger tegen Frauduleuze handelingen van gladde jongens die met het wetboek in de hand hun gang kunnen gaan.
Bescherm de burger tegen banken, die je dwingen via het internet te bankieren om vervolgens elke verantwoordelijkheid op dit systeem af te wijzen,
Bescherm de burger tegen allerlij misselijke geintjes die middels (gsm)telefoons uitgespookt worden.
En zo kunnen we allemaal een heel lijstje opvoeren.
Dat is toch heel andere koek, dan overal flitspalen zaaien, en mensen bestraffen omdat ze via youtube een muziekje downloaden.
Deze Minister is er in eerste instantie voor de bescherming van de burger, niet voor het invoeren van een totalitair systeem !
Helaas moet ik Jan van Leeuwen en Pascal gelijk geven. De overheid kiest voor andere prioriteiten dan de bestuurders naar de kiezer zeggen te hebben. Ze roepen steeds hard dat ze de burgers en bedrijven willen beschermen, maar ze zijn vooral met zichzelf bezig en met spelletjes die ze niet begrijpen.
Dat Opstelten nog steeds weinig van ICT snapt, dat is jammer gezien de verantwoordelijkheden die hij als korpsbeheerder in het verleden al heeft gehad. Het pleit hem echter niet vrij om de ICT opnieuw slordig aan te sturen. Zijn reactieve houding moet veranderen. Dat dit gaat gebeuren, daarover ben ik niet zo optimistisch als Patrick de Goede van Eijk. Verder ben ik het wel met hem eens.
Wat Opstelten betreft vraag ik me steeds opnieuw af hoe iemand met dermate weinig bagage tot zo’n positie kan komen. Tel daarbij op dat hij zich niet eens zelf aan de wet houdt (o.a. afluister-aktiviteiten onder zijn verantwoording) dan krijg je het beeld van “niet gehinderd door enige kennis van zaken maar met de wil koste wat kost door te drammen”.
Niet direkt een mooi plaatje van de huidige politiek en zeker geen voorbeeld.
Een van de grote factoren is een totaal losgeslagen NSA die koste wat kost overal backdoors in bouwt en hierdoor criminelen de kans geeft om hiernaar op zoek te gaan, ze te vinden en uiteraard te misbruiken voor hun eigen gewin.
Wat Opstelten betreft. Die hoort niet op die plek en heeft dat al meerdere malen bewezen. Dat hem de hand boven het hoofd gehouden wordt kan je de Nederlandse politiek bewust kwalijk nemen.