Machine-to-machine communicatie, lte en gps-navigatie. Ook in de landbouw is ict niet meer weg te denken. Automatisering helpt boeren om de productiviteit te verbeteren, verlengt de levensduur van apparatuur en moet uiteindelijk de oogst en opbrengst vergroten. Zeker nu de sector steeds meer te maken krijgt met strengere regels, verstedelijking van landbouwgebied en de marges onder druk staan.
Blikvanger in hal 12 van ict-beurs CeBIT in Hannover is een maaidorsmachine van de Duitse fabrikant Claas. Twee van de vijf combines die wereldwijd in gebruik zijn, worden door Claas geleverd, claimt het familiebedrijf. De landbouwmachinemaker heeft de handen ineengeslagen met verschillende ict-bedrijven om de machines uit te rusten met ict en het rendement te verbeteren.
De machines – kostprijs zo’n 350.000 euro – worden in West-Europa tijdens de oogsttijd slechts zes weken gebruikt (inclusief regenpauzes). Bij een goede oogst dorst het gevaarte zestig tot honderd ton graan per uur. De tank moet dan ongeveer om de tien minuten worden geleegd. De machine draait in die periode dagelijks zo’n twaalf uur om op tijd de graangewassen van de akker te halen. Deutsche Telecom ontwikkelde een machine-to-machine communicatiesysteem op basis van lte dat de logistiek van de afvoer van het graan regelt. Als de tank volraakt wordt een bericht verstuurd naar een tractor. Die trekker lokaliseert de combine, rijdt langszij en de combine voert het graan af via een pijp in de laadbak van de trekker. Vervolgens wordt het graan afgevoerd naar de silo.
Het nieuwste combine-model van Claas, Lexion, bevat ook een besturingsmodule met gps-navigatie. Deze registreert onder meer de opbrengst per perceel. Die informatie wordt doorgestuurd naar het bedrijfssysteem van de graanleverancier. De bestuurder krijgt via het systeem ook informatie over de positie op de akker.
GPS en kalibratie
Daarnaast ontwikkelt de combineleverancier sinds 2010 het Claas Electronic Machine Optimisation System dat de bestuurder assisteert bij het rijden en de optimale instellingen van de machine. Voor het oogsten wordt de dorsmachine gekalibreerd. Aan de hand van real-time informatie over onder meer weersomstandigheden, gewas en bodem wordt de machine afgesteld. Sensoren registreren bijvoorbeeld dat bij hoogteverschillen het maaibord op twee centimeter afstand van het maaiveld blijft. Het landbouwapparaat is ook uitgerust met een cruise-pilot. Met dat systeem kan bijvoorbeeld een constante snelheid worden ingesteld. Volgens de leverancier oogst de machine in de juiste kalibratie 20 procent meer graan dan bij handmatige instellingen.
365Farmnet
Claas heeft ook een online combine-simulator ontwikkelt. Daarmee verfrist de bestuurder, die maar een aantal weken per jaar op de machine zit, zijn kennis en kan hij het rijden op de machine trainen.
In 2013 heeft de machineleverancier 365 Farmnet opgezet. Dat is een managementinformatiesysteem waaraan verschillende zakelijke applicaties voor landbouwers gekoppeld kunnen worden. Het is een samenwerking met verzekeraar Allianz, cloud-aanbieder Amazone, onderzoeksbedrijf Bayer Cropscience en zadenleverancier KWS SAAT AG. Claas is nog op zoek naar leveranciers van software die zich aan Farmnet willen verbinden.
Beste Pim,
Wordt er ook nagedacht over het delen van de combines om daarmee de bedrijfstijd per jaar te verhogen? Wordt wel ingewikkeld, want voor een flink effect moet er bijvoorbeeld gedeeld worden door West Europa met Australië.
Beetje vreemde titel!
Je moet tenslotte eerst zaaien voordat je kunt oogsten maar wel leuk dat ICT binnen het boerenbedrijf aandacht krijgt. Wel jammer dat hier alleen Duitse bedrijven genoemd worden.
@Smit.
In Europa valt het delen van bepaalde oogst-gerelateerde machines niet mee. De ideale oogsttijd is vaak beperkt en afhankelijk van de weersomstandigheden.
Als het bedrijfseconomisch gunstiger was om de oogsttijd over een langere periode te verdelen dan ging dat echt wel gebeuren.
In de USA is dat verschijnsel van vroeger uit wel. Groepen/oogst’treinen’ gaan van Zuid naar Noord omdat het zo’n groot land is. Mensen zijn dan maanden op pad met zo’n karavaan.
@Ewout. In NL lopen we nog verder voor. Nederland is wereldspeler op landbouwgebied en na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. (!)
Precisielandbouw helpt dan om met dezelfde middelen beter (slimmer) resultaat te bereiken.
In het algemeen denk ik dat vele mensen verbaast zullen zijn als ze eens de automatiseringsstappen bij de landbouw zouden zien.
Laat de graanprijs nou net behoorlijk laag zijn op het moment. Voor veel boeren is het goedkoper om het land gesubsidieerd braak te laten liggen dan er graan op te verbouwen.
In de USA zijn bedrijven als John Deere en Monsanto al een tijdje bezig met het vergroten van de opbrengst door veel meer te meten. Zie ook http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/01/21/264577744/should-farmers-give-john-deere-and-monsanto-their-data
Voor de boeren is echter wel van belang wie de eigenaar is van alle verzamelde data en wat daar mee gedaan wordt. De technologie is al enige tijd beschikbaar, het is nu van belang de governance van alle verkregen data goed te regelen. Er is een – vaak gebruikt overigens – voorbeeld van een US farmer die een tractor kado kreeg als hij alle sensordata die dat apparaat produceerde wilde aanleveren aan de leverancier.