Bij de Duitse softwaremaker Tobit Software is een smartphone-app gratis te downloaden waarmee bedrijven, instellingen en communities zelf een native app kunnen maken. Daarbij dient hun Facebook-account als contentmanagementsysteem. Tobit vraagt wel een vergoeding voor extra functionaliteit, zoals betaal- en bestelfuncties. Deze app, Chayns genaamd, is ook voor Nederlandse organisaties beschikbaar, maar er komt ook een vertaalde versie aan.
Op de CeBIT 2014 springt de stand van Tobit Software in Hal 6 in het oog: een zwarte ‘smart lounge’ met hippe muziek en achterin paaldans-robots en een robot-dj. De sensuele robots zijn het werk van de Britse beeldend kunstenaar en robotontwerper Giles Walker. Hun bewegingen zijn met een smartphone-app aan te sturen; ook kunnen met de app de kleuren worden gekozen waarin de robots oplichten. Een leuk geintje voor een startup, zou je denken, maar Tobit is al 27 jaar oud. Het bedrijf uit Ahaus over de grens bij Enschede is opgericht door Tobias Groten en biedt standaard softwaretools aan. Het tot nu toe bekendste product is FaxWare uit 1991; ook bracht het bedrijf de informatieserver David op de markt voor unified messaging.
Facebook als cms
Tobit, waar ruim tweehonderd man werken, presenteert op de CeBIT-stand de gratis smartphone-app Chayns waarbij Facebook als contentmanagementsysteem dient. ‘Het bouwen en onderhouden van professionele apps kan een kostbare grap zijn, met name voor kleinere bedrijven, verenigingen, instellingen en online communities’, stelt Augusto Cordero Berends, manager van de Nederlandse vestiging van Tobit. ‘Met de Chayns-app kan elke organisatie in korte tijd een eigen smartphone-app voor alle gangbare besturingssystemen maken en inzetten als marketingtool of om bepaalde bedrijfsprocessen te ondersteunen.’
Via een standaardmenu kan een bedrijf of instelling na het downloaden van de Chayns-software op zijn Facebook-account een eigen app ontwerpen. Een bedrijf of instelling moet dus wel een Facebook-account hebben; de Facebook-pagina’s dienen als contentmanagementsysteem (cms).
Met behulp van een aantal klikken kan de app worden ingericht. Zo kan het titelbeeld van de Facebook-pagina worden overgezet en kan ook andere content, zoals postings, afbeeldingen en marketinginformatie worden gebruikt. Additionele inhoud, zoals gebruikersgroepen of een personeelsplanning – waarbij dan wel elk personeelslid een Facebook-account moet hebben – kan met een muisklik worden toegevoegd.
Native app
Dat geldt ook voor allerlei extra functies en toepassingen, waarvoor wèl moet worden betaald. Cordero Berends: ‘Ben je restauranthouder of run je een café dan kunnen klanten die jouw Chayns-app gebruiken van te voren op hun smartphone de menukaart raadplegen en reserveren of op het terras een drankje bestellen zonder op de bediening te hoeven wachten. Voor dat soort functionaliteit vragen we een maandelijkse of jaarlijkse fee.’
Is de app klaar dan is die voor gebruikers een aantal dagen daarna beschikbaar in diverse app-stores. Ze hoeven geen Facebook-lid te zijn om een native app op hun smartphone te gebruiken. Tobit zorgt er verder met behulp van push-technologie voor dat er steeds nieuwe versies van de standaard-app klaar staan. Ook ondersteunt de Chayns-app de iBeacon, de op Bluetooth gebaseerde communicatietechnologie voor Apple iPhones en iPads.
Verdienmodel
Het bedrijf claimt dat al duizend bedrijven op basis van de Chayns-software sinds de start op 1 oktober 2013 een eigen app hebben samengesteld. Visitekaartjes zijn de Japanse cadeauwinkel Roppongi, de modeketen Zumo, de voetbalclubs Schalke 04 en FC Köln en het pc-blad ComputerTotaal!
Klanten die vragen hebben, bijvoorbeeld hoe ze een icoontje van 1024 bij 1024 pixels kunnen maken, of technische problemen, kunnen die via de app of Facebook aan de helpdesk van Tobit stellen. Op de Facebook: Chayns-pagina zijn ook nieuwtjes en tips en trucs te vinden. ‘Een voorbeeld: in Duitsland heb je zo’n zevenhonderd vrijwillige brandweerverenigingen. Die hebben een landelijke app gemaakt waarmee ze elkaar nieuwe ontwikkelingen kunnen doorgeven, bijvoorbeeld een wijziging op een landelijke bijeenkomst’, aldus Cordero Berends.
Hoewel de Chayns-standaardapp gratis is, zit er wel een verdienmodel achter. Tobit hoopt inkomsten te genereren uit extra diensten, zoals functionaliteit voor bestellen, reserveren en betalen, waarvoor het een virtuele kaart met betaaltegoed heeft bedacht Cordero Berends erkent dat het voor de ene branche, zoals de horeca, makkelijker is om betaaldiensten te bedenken dan voor andere branches, zoals kappers en modezaken. ‘Dat verdienmodel wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Ook zullen er versies verschijnen met een lokale vertaling. Aan de Hollandse vertaling wordt gewerkt. Ook ontwikkelen we een api – een proversie – voor ons partnerkanaal.’
Gratis is dus toch niet gratis, wat ook logisch is.
Maar Facebook als CMS? Daar heb ik grote twijfels over.
Hebben we nog niet genoeg van de data-honger van facebook?
In ieder geval ga ik er wel naar kijken.
Het nadeel van Facebook als CMS is dat Facebook jou of de app de toegang kan ontzeggen en je dus geen enkel recht hebt en daarnaast nogal eens de regels van het spel veranderd.
Ik zou er geen zaken op durven doen die geld kosten als het stuk gaat.
De app kun je na het maken ervan ook linken met je (mobiele) website, webshop, RRS-Feed, You-Tube video kanaal, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Alles wat je creatief met HTML5, CSS3 en Javascript kunt creëren kun je verbinden met of inbouwen in de app.
De meest gestelde vragen (en de antwoorden daarop)en het instellen van je eigen app doe je hier: http://tobit.com/chayns
Ok bekeken, maar ik wens niet te betalen met Facebook-aanwezigheid in de vorm van postings en foto-albums. Voor mij een NO-GO.
Grappig concept, piggyback op Facebook. Dit kan nog wel eens een hype worden.
Sorry, maar m.i. gaat er niets boven echt native. Hoe moeilijk het ook lijkt om het te leren (zeker als je al wat langer meedraait en nog nooit gewerkt hebt met de frameworks van bijvoorbeeld iOS): het kan wel.
Ik had zelf al flink wat programmeerervaring (sinds begin jaren 80) maar op één of andere manier lukte het me niet om te leren hoe je iOS apps moet maken. Boeken gelezen, video’s bekeken enzovoort: zonder succes. Telkens weer liep ik vast: pure frustratie. En toch wilde ik geen gebruik maken van ‘app builders’; die zijn vaak toch wat te beperkt in hun mogelijkheden. Nog los van de adversie die ik heb tegen de manier waarop Facebook met privacy omgaat…
Twee jaar geleden heb ik het nog één keer geprobeerd en toen ontdekte ik dat er een paar stappen zijn die je op de juiste manier moet zetten: wat je eerst moet leren, wat je daarna moet aanpakken enzovoort. Inmiddels ben ik app developer en trainer; op basis van die stappen heb ik een online academie opgericht: de iOS Academie (www.iosacademie.nl voor diegenen die beseffen dat dit geen spam-bericht is). Daar help ik inmiddels al vele honderden mensen om te leren hoe ze iOS apps moeten schrijven. Lidmaatschap is gratis (hoewel er ook video’s en eBooks zijn waarvoor je moet betalen).