De Belgische regering is zijn licht komen opsteken hoe in Nederland P-Direkt werkt, de gemeenschappelijke dienst bij het Rijk voor de personeel- en salarisadministratie. Bij P-Direkt, dat SAP-systemen heeft draaien, zijn inmiddels tien ministeries aangesloten en hebben honderddertigduizend ambtenaren toegang tot het webportaal. De federale overheid in België wil eveneens de dienstverlening op het gebied van personeel en organisatie voor zijn 55.000 ambtenaren centraliseren en heeft al een 'shared services center' opgericht.
Staatssecretaris Hendrik Bogaert, van de Federale Overheid België en zijn delegatie, werden ontvangen door minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en brachten vervolgens een werkbezoek aan de P-Direkt-organisatie. Het Belgische team gaf aan graag gebruik te willen maken van de ervaringen en de ‘lessons learned’ rond P-Direkt.
De dienstverlening van P-Direkt, de digitale portal waarin werknemers en leidinggevenden alle personeelsgegevens kunnen invoeren – van vakantiedagen en declaraties tot verslagen van functioneringsgesprekken en salarismutaties – is in Nederland onderdeel van een breder programma: De Compacte Rijksdienst. Hiermee wil het kabinet de overheid kleiner, efficiënter en kostenbewust maken. Via P-Direkt worden de salarissen van rijksambtenaren betaald en veranderingen (geautomatiseerd) ingevoerd. Via het contactcenter worden jaarlijks vierhonderdduizend vragen per telefoon of email beantwoord.
Hoofdpijn
Volgens de regering bespaart de Nederlandse rijksoverheid door invoering van het standaard P-Direkt-systeem inmiddels 51 miljoen euro per jaar door standaardisatie, verdere automatisering en centralisatie. Maar P-Direkt is lange tijd een hoofdpijndossier geweest. In 2005 werd het project nog stopgezet. Het Rijk moest voor de onvoltooide versie van P-Direkt 20,8 miljoen euro betalen aan de ict-dienstverleners IBM en Logica. In 2007 volgde een doorstart waarbij gekozen werd voor een gefaseerde ontwikkeling en aansluiting van ministeries. Dat project eindigde eind 2011. Alle ministeries doen nu mee aan P-Direkt, met uitzondering van Defensie (draait op Peoplesoft) en de Raad van State (gebruikt Allshare).