Internetbureau ezCompany stelt gratis een werkende website beschikbaar aan alle gemeenten. Vanaf 22 april 2014 kunnen Nederlandse gemeenten gebruikmaken van deze open source-distributie. ezCompany was door de gemeente Vught ingeschakeld voor de ontwikkeling van hun website en dat basisontwerp komt nu ook voor alle andere gemeenten beschikbaar.
Voor de distributie is gebruik gemaakt van toptaken. Op basis van onderzoek naar gebruikers is de inhoud tot op de essentie beperkt. Geen informatiedoolhof meer, maar afspraken maken, betalingen doen en het doorgeven van een verhuizing met een muisklik. De site is daarmee geïnspireerd op gov.uk, de bekroonde website van de Britse overheid.
Drupal CMS
Een gratis distributie van een complete website is volgens ezCompany nog niet eerder vertoond in Nederland. Doordat de site in Drupal CMS is ontwikkeld, is deze stap niet zo vreemd. Drupal is een open source-systeem, wat wil zeggen dat iedereen het gratis kan gebruiken en aanpassen. De werkende gemeentewebsite wordt eveneens open source beschikbaar gemaakt, waardoor gemeenten de website gratis kunnen downloaden, veranderen en gebruiken.
De website zelf is dus gratis en hoeft alleen nog gekoppeld te worden aan de specifieke software van de gemeente en kan voorzien worden van een eigen design. Gemeenten kunnen voor die implementatie bij ieder internetbureau terecht dat thuis is in Drupal en zitten daardoor niet meer aan een leverancier vast. Wanneer gemeenten bovendien extra functionaliteit laten ontwikkelen en deze wederom beschikbaar stellen aan andere gemeenten, ontstaat er een steeds completere gratis distributie.
Bijna te mooi om waar te zijn. Ik ben dan ook benieuwd welke gemeenten dit aandurven. Ik ben bang dat dit een prachtig initiatief is, dat helaas in de wieg zal sterven. Jammer, want ik gun iedereen dat het slaagt.
Ik ben voorstander van deze gedachte. Goed bezig ezCompany!
@Manuel dank!
@August, dat risico is natuurlijk aanwezig. Wel is het zo dat er al 2 gemeenten hebben aangegeven gebruik te gaan maken van de distributie. Binnenkort kunnen we daar meer over vertellen.
Op 22 april presenteren we de distributie op http://congrestoptaken.nl/ van harte welkom 🙂
Ik had graag naast deze voordelen willen zien
– waar ben ik als klant (gemeente) verder geld aan kwijt?
– wat zijn de beperkingen van deze oplossing?
– wat zit in het “basisontwerp” en wat zit er niet in?
M.a.w. het totale plaatje.
Verder moeten we niet vergeten dat de e-diensten van gemeenten los staan van de website.
@Reza op 22 april lanceren we distributie op http://congrestoptaken.nl en gaan we in op deze onderwerpen. Daarnaast is de distributie binnenkort te downloaden op Drupal.org waar alle onderdelen en koppelingen beschreven worden. Vwb je opmerking m.b.t. e-diensten we realiseren verschillende koppelingen die deel uit maken of gaan maken van de distributie.
Mooi initiatief. Maar blijft die code ook beschikbaar voor aanpassingen zoals je bij het gemiddelde open-source project zou verwachten? Wat dan kun je de synergie krijgen als meerdere submitters van gemeenten hier aan blijven werken.
Bas,
Het lijkt me handiger als jullie wat meer informatie in je initiële marketing /berichtgeving opnemen. De vragen die ik gesteld heb zijn eenvoudig te beantwoorden, waarom zou ik tot 22 april wachten!
Klinkt goed en inderdaad een mooi intiatief. Maar betekent dat bv de gemeente Amsterdam zomaar aan de gang kan met het systeem?
Dus je kunt een Drupal distributie downloaden welke niet gevuld is met ‘lorum ipsum’ maar met even nutteloze teksten over Vught?
Weet niet of reageerders al een kijkje genomen hebben op website van Vught maar als dit het visitekaartje is dan is de gemiddelde Noord-Koreaanse stad aantrekkelijker, wat een trieste en onhandige pagina. Die ’toptakenlijst’ zorgt ervoor dat je op een klein scherm helemaal naar onderen moet scrollen voor de contactgegevens, heb persoonlijk een ander idee bij gebruiksvriendelijkheid.
Blog ezCompany:
“De website is een knap staaltje burgergerichtheid. In opdracht van de gemeente Vught hebben de webexperts van de Staat van het Web zorgvuldig onderzoek uitgevoerd naar de bezoekers.”
Weet niet hoeveel Vught daarvoor betaald heeft maar het is in elk geval teveel, een beetje webbeheerder had even de weblogs doorgespit en in 5 minuten meer inzicht gehad in bezoekers en hun gedrag. Typerend dus dat beleidsmedewerker elektronische dienstverlening Frank Schaap een extern bureau uit laat zoeken wat de taken van een gemeente zijn. Even voor de duidelijkheid zo’n toptaken onderzoek is waarschijnlijk niet gratis en in andere artikelen over dit initiatief worden bedragen tussen de €5000 en €30.000 genoemd om de ‘gratis distributie’ te kunnen gebruiken.
@Reza
Kijk nou eens goed naar naam van congres, gaat niet om Drupal of open source maar het verkopen van een compleet nutteloze dienst.
@Ewout Je moet het theater in! Maar ik heb de site ook even bekeken en ik was in ieder geval blij dat die zonder bril leesbaar is. Kon alleen denken, is het niet wat vriendelijker (menu’s) te rangschikken. Verder heb ik geen zicht op wat die distributie te bieden heeft. Verder lees ik ook dat meerdere bedrijven hierbij betrokken zijn. Het ontwerp ligt volgens mij weer ergens anders. Belangrijkste vraag: is de gemeente Vught tevreden?