Vakbond De Unie is niet te spreken over het nieuws dat ict-dienstverlener Capgemini opnieuw kalibratiegesprekken gaat voeren met zijn personeel. ‘De huidige kalibratie heeft niets met demotie te maken’, meent belangenbehartiger Huug Brinkers. ‘Het is een ordinaire salarismaatregel.’
Inmiddels heeft het signaal ook De Unie bereikt dat Capgemini doorgaat met kalibreren. ‘Dat veroorzaakt wederom een hoop gedoe’, zegt Huug Brinkers. ‘Niet alleen in verontwaardiging bij medewerkers, maar ook nog steeds door de vaak onzorgvuldige manier waarmee een en ander plaatsvindt. Daarnaast lijkt er steeds meer frictie te ontstaan tussen medewerkers die enige vorm van kalibratie geaccepteerd hebben en degene die elk kalibratievoorstel afwijzen. Capgemini kan daar ook niets tegen doen, want de rechtsgrond voor eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst ontbreekt. En ook dat is, of beter was, voorspelbaar. Kortom, er is niets nieuws onder de zon.’
Niet op omvallen
De Unie blijft deze vorm van kalibratie ongewenst vinden. Brinkers: ‘Bij normaal functionerende medewerkers kun je niet tornen aan met hen contractueel overeengekomen verplichtingen. Dit zijn verplichtingen die Capgemini of eventuele rechtsvoorgangers met hun volle verstand zijn aangegaan. Meer it-bedrijven hebben het lastig en Capgemini staat niet op omvallen.’
Volgens Brinkers heeft de huidige kalibratie niets met demotie te maken, maar is het een ordinaire salarismaatregel. ‘Echte demotie wil zeggen dat een werknemer minder gaat werken of minder belastend werk gaat verrichten. Op initiatief van een werknemer zelf en ter voorkoming van mogelijke uitval. Het lijkt me veel uitdagender daar eens goed over na te denken en met sociale partners daar stimuleringsafspraken over te maken. Ook als dit eventuele arbeidsvoorwaardelijke consequenties heeft. Het voorkomt vast heel veel uitval, en de daarbij vaak gepaard gaande kosten, en draagt bij aan betere inzetbaarheid. Daarnaast is het ook altijd beter om, los van kalibratie, te blijven investeren in de inzetbaarheid van medewerkers. Dat zouden zij van hun werkgever mogen verlangen.’
Kalibratie, wat een prachtig eufemisme!
De hele salarisontwikkelingen zijn in belangrijke mate te wijten aan het falende EU-beleid t.a.v. werknemers van buiten de EU die werkvergunningen krijgen zonder geldige onderbouwing. Aan de ene kant hebben financiële instellingen massaal hun zorgvuldig opgeleide en kwalitatief hoogstaande personeel er uit gewerkt om ze vervolgens in te ruilen voor mensen die aanzienlijk minder goede kwaliteiten hebben en die bij benadering de redenen niet kunnen waarmaken waarom ze hier een werkvergunning zouden mogen krijgen. Hierdoor staan de salarissen voor hoog gekwalificeerd personeel ten onrechte onder druk. Ten onrechte, omdat de kwaliteiten uit de 3e wereld precies dat zijn waar het vandaan komt: de 3e wereld. Vandaar dat software hier de laatste jaren steeds meer 3e wereld sof-ware is en nederland=kennisland door onze eigen overheid en EU volkomen ondermijnd wordt. Er lijkt geen vakbond of politieke beweging te zijn, die dit ene moer interesseert. Droevig.
‘De huidige kalibratie heeft niets met demotie te maken’..ze zijn alleen vergeten te vermelden dat het kalibratie nog erger is dan demotie.
Bij een demotie val je terug in functie, met een passend salaris.
Bij herkalibratie, behoud je je functie maar gaat gewoon minder verdienen..het zou ook de andere kant op kunnen maar ik geloof niet dat dit het doel is van capgemini, minder betalen i.p.v. meer
resultaat, ga je ergens anders werken dan is het vaak makkelijker om een nieuwe functie te betrekken met passend salaris, dan dezelfde functie te vervullen met een hoger salaris, veelal vraagt je nieuwe werkgever om de meest recente salarisstrook van je huidige werkgever, leg dan maar eens uit wat je als top ict’er doet met een salaris van een medior..
..in mijn ogen een sombere toekomstperspectief
Maar wie kalibreert de managers ?
Normaliter zouden ICT belangenorganisaties hier ook mee bezig moeten zijn maar aangezien dat eigenlijk spreekbuizen voor de bedrijven zelf zijn en niet de hele branche inclusief medewerkers blijven die hier vaak stil over.
In dit geval is De Unie er mee bezig en de andere vakbonden zijn ook in touw binnen de IT. Maar weinig ITers die bij een vakbond willen terwijl er tegenwoordig des te meer reden is om daar toch iets concreets mee te gaan doen.
Zoals ik al ergens anders aangaf, snap ik de nieuwswaarde omtrent deze informatie niet. (https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5021731/1458016/capgemini-stelt-loon-opnieuw-ter-discussie.html#reacties)
Het was namelijk sinds vorig jaar bekend dat een financiële kalibratie IEDER jaar een onderdeel gaat uitmaken van de jaarbeoordeling bij Capgemini.
@Jack1984 Deze maatregel van Capgemini is dermate uitzonderlijk dat het wel nieuwswaardig is. Vergeet ook niet dat deze maatregel iedere grondwettelijke basis mist. En dus nooit kan worden afgedwongen door welke werkgever dan ook.
Als medewerker zie ik geen enkele situatie waarin ik dit zou accepteren. Want als ik word ontslagen krijg ik een werkloosheidsuitkering gebaseerd op het lagere loon…
Naast dit alles is dit natuurlijk geen mooi voorbeeld van goed werkgeverschap. Alleen daarom al is het goed om onder de aandacht te brengen. Slechte publiciteit die meer kost dan de maatregel ooit zal opleveren.
@Dev Meen je dat, zijn er werkgevers die bij je sollicitatie om je laatste salarisstrook vragen? Het moet niet gekker worden!
Als je potentiële werkgever bij de salarisonderhandelingen een bewijs wil van wat je zegt, dan vertrouwt hij je kennelijk bij voorbaat al niet. Dat is niet een goede basis om een arbeidsrelatie te starten. Ik zou dan nog eens goed nadenken of ik er wel wil werken.
Overigens is het vrijwillig veranderen van werkgever traditioneel een moment waarop je er financieel iets beter van wordt.
Henri,
Ik heb in het verleden wel ook wel vaker meegemaakt dat er naar mijn vorig salaris werd gevraagd. Ik heb echter alijd als antwoord gegeven dat dit er niet toe deed omdat het salaris dat ik van die werkgever verwachte anders (meestal hoger) was.
Nooit een issue over gehad, ik vraag niet de hoofdprijs maar wel een fatsoenlijk salaris.
Dat er in sommige bedrijven lui rondlopen die meer harken zonder dat daar enig talent tegenover staat is niet mijn verantwoordelijkheid.
Als Capgemini dit ooit voor elkaar zou kunnen krijgen, zou je dus in de toekomst ook een riante “oprotpremie” voor falende bestuurders ter discussie kunnen stellen dan wel terugdraaien! 😉
Contact/overeenkomst of niet.
Vaste arbeidsovereenkomsten zijn tegenwoordig ook al lang niet meer heilig meer en salarisafspraken straks ook niet meer?