Voor het eerst in de geschiedenis heeft een regeringsleider eisen gesteld aan het internet. Vorige week sprak Bondskanselier Angela Merkel zich uit voor een nieuw en veilig Europees Internet. Het is een opmerkelijke trendbreuk.
Tot ongeveer veertig jaar geleden vond de beslissing over automatisering plaats binnen de boardrooms van ondernemingen. Daar werden de eisen gesteld waaraan een automatiseringssysteem moest voldoen. Dat veranderde toen de ceo c.s. een cio benoemde die voortaan als specialist de automatisering in goede banen moest leiden. Dat Merkel nu komt met eisen is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste omdat in veertig jaar automatisering het bedrijfsleven niet de juiste requirements heeft kunnen doorvoeren. Ten tweede, nog opmerkelijker, dat de politiek wèl de behoefte heeft om voor de toekomst een goed en betrouwbaar Internet te realiseren.
Wanneer de trendbreuk doorzet heeft dit verstrekkende gevolgen. Ict is tot nu toe een specialistische industrie die door de aard van de computertechniek te weinig weerwerk krijgt vanuit de samenleving. Het monoculturele karakter van ict, waarbij innovatie een gevolg is van de ontwikkeling van de techniek, heeft nog niet geleid tot een zodanige culturele innovatie dat ‘de computer’ een geaccepteerd onderdeel is van de samenleving. De samenleving volgt als het ware hijgend de ontwikkeling maar is onvoldoende in staat sturing te geven aan die ontwikkeling.
Wil een technologie echt slagen dan moet zij gedragen worden door de samenleving en zich daar ook door willen laten sturen. De meest vergaande toepassing van automatisering heeft plaats gevonden in de financiële wereld, ver weg van de primaire processen die ‘gewone’ mensen uitvoeren en waar zij van moeten leven.
Volgende week wordt in Hannover de CeBIT gehouden. Gewoontegetrouw is Angela Merkel bij de opening aanwezig. De industrie heeft nog niet echt gereageerd op haar voorstel. Dat ze het besprak met Hollande is voldoende aanleiding om het niet als een voorbijgaande oprisping te beschouwen. Ik ben benieuwd of zij het nieuwe Europese Internet opnieuw aan de orde stelt, nu in het hart van de ict-industrie. Ik ben nog meer benieuwd naar de reacties.
Persoonlijk ben ik van mening dat requirements die vanuit de samenleving worden gesteld, uiterst belangrijk zijn. Het kan het begin zijn van een nieuwe ontwikkeling waarin niet het verdienmodel van de industrie voorop staat, maar het leveren van toegevoegde waarde voor de samenleving als geheel. Daar kan de wereld en de ict-industrie alleen maar beter van worden.
Jan…. ik ken een bedrijfje dat heet Facebook, dat maakte zijn app in HTML5…. daar zijn ze van terug gekomen.
Natuurlijk kun je met HTML(5) een hoop, maar het mist een heeeeeeeele hoop leverage en verre van ideaal en werkbaar.
Dus nee, je komt er niet ver mee, is duur en zit vol met nadelen.
@ Henri met alleen HTML5 kom je nergens.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor Java en Tomcat.
Moet je wel oppassen met je security . . .
@Henri Wat bedoel je met de opmerking dat HTML (+ Javascript + CSS) een hele hoop leverage mist?
Ik ben ook heel enthousiast over de HTML/JS/CSS combinatie, niet eenvoudig maar wel heel krachtig. Ook in het benutten van de functionaliteit van de mobile systemen. Maar misschien zijn er overwegingen om het te kiezen voor native apps te kiezen maar als je alle systemen wilt bedienen dan is het kiezen voor native apps nog een kostbare klus. Met alle benodigde kennis. Dan is een web alternatief voor de hand liggend.
Als je op het internet leest dan leidt het tot verhitte discussie, native vs web.
Louis, de gedachte en belofte achter HTML5 is natuurlijk geweldig, maar zoals je schrijft “niet eenvoudig” en juist als de toepassing wat verder gaat dan een RRS feeder kom je al snel in zeer complexe materie terecht waarbij je zelf heel veel moet ontwikkelen en het testen en debuggen gewoon veel moeite kost (dus weinig hefboom).
Een voorbeeld van veel leverage is Visual Studio in combinatie met .NET
Er wordt zeer veel stabiele code voor je gegenereerd (bijv. entity to framework) zodat je in een paar regels code al krachtige toepassingen kunt realiseren.
De strijd tussen native en web zou niet verhit moeten zijn als de webtools voldoende leverage hadden (snelle stabiele ontwikkeling). Maar doordat HTML5 zijn belofte niet geheel waar maakt hou je dit dus.
For the record: Ik ben voor een web benadering (duh!)
De link terug naar een nieuw internet: Ik geloof dus dat er een tijd komt waarbij we afscheid nemen van het huidige internet en verder gaan op een nieuw internet die veiligheid en versleutelen van data voorop stelt, maar ook voldoende mogelijkheden bied om cross-platform te ontwikkelen.
@Henri
programmeren doe je in PHP of (deels) met javascript, niet met html.
En .net – op een nieuwe schone installatie van Windows8 wilde versie 3.5 niet werken en dus het programma daarvoor ook niet. Bij MS krijg je geen oplossing, 3 maanden later na een update werkte het plotseling, weer 3 maanden later krijg ik fouten uit versie 4. Zo een omgeving kan ik niet als stabiel zien.
Jan, Javascript zuigt, PHP is serverside.
En .NET is behoorlijk stabiel, geen idee waar je het over hebt.
Geef mij aan waarom HTML5 wel goed is en de huidige problemen oplost.
Misschien mis ik de essentie maar een discussie over HTML lijkt me voornamelijk te gaan over browsers enzo, hoe zit het met machine-to-machine communicatie?
Na 7 jaar PC-onderhoud bij klanten stuit ik regelmatig op problemen, hoofdzakelijk met .net toepassingen.
Voor mij behoorlijk onstabiel.
Aan allen boven mij.
Valt me een beetje tegen dat jullie alle web standaarden door elkaar gebruiken.
Maar is het verwonderlijk dat 40 jaar na dato het aan het publieke domein arpanet geschonken een Trojaans paard blijkt te zijn (geworden)?
Nogal pijnlijk als op datzelfde net een gehele industrie is ontstaan die dus feitelijk draait op het grootste spionagenetwerk wat de mens gebouwd heeft.
Waarom wil Frau Merkel zo moeilijk doen door een apart netwerk er naast te willen bouwen? Omdat ook zij de informatiehonger van haar bondgenoot niet kan stoppen. Want het is moeilijk te schatten hoeveel de economische schade zal zijn die met name Europese landen hebben opgelopen door de bedrijfsspionage. Maar nu we het allemaal weten zal er ook iets tegen gedaan moeten worden.
@Henri Ik denk dat de uitvinders van HTML, specs voor een document met structuur, niet hebben kunnen bedenken dat het hier op uit zou draaien. De HTML pagina als kapstok voor een toepassing. Overigens, je kan wel degelijk ingewikkeldere dingen maken dat een RSS reader, javascript biedt veel mogelijkheden. Wat het wel ingewikkeld maakt is de veelheid aan bibliotheken en inderdaad ondersteuning met een ontwikkelomgeving is er niet en je hebt nog te maken met verschillende browsertypes al viel me laatst op hoe goed de standaarden ondersteund worden. De debugging mogelijkheden in browsers zijn overigens prima.
Dat is inderdaad wat anders dan de IDE’s waar Microsoft mee komt, een paar klikken en je hebt een toepassing. Maar dan begint het pas en je zal ook kennis van Windows onder de motorkap moeten hebben om er goed mee om te gaan. Daar ligt mijn ervaring ver terug, maar herinner me dat ook voor Windows ontwikkelen niet eenvoudig is.
Trouwens, javascript wordt ook gebruikt aan de server side. Node.js komt je vaak tegen. Vind het geen onaardige taal.
Denk dat de overweging moet zijn, wat wil je met je toepassing en voor wie is het bedoeld. En er zullen ongetwijfeld nieuwe ontwikkelingen komen maar vooralsnog heb je het hier mee te doen.