Voor het eerst in de geschiedenis heeft een regeringsleider eisen gesteld aan het internet. Vorige week sprak Bondskanselier Angela Merkel zich uit voor een nieuw en veilig Europees Internet. Het is een opmerkelijke trendbreuk.
Tot ongeveer veertig jaar geleden vond de beslissing over automatisering plaats binnen de boardrooms van ondernemingen. Daar werden de eisen gesteld waaraan een automatiseringssysteem moest voldoen. Dat veranderde toen de ceo c.s. een cio benoemde die voortaan als specialist de automatisering in goede banen moest leiden. Dat Merkel nu komt met eisen is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste omdat in veertig jaar automatisering het bedrijfsleven niet de juiste requirements heeft kunnen doorvoeren. Ten tweede, nog opmerkelijker, dat de politiek wèl de behoefte heeft om voor de toekomst een goed en betrouwbaar Internet te realiseren.
Wanneer de trendbreuk doorzet heeft dit verstrekkende gevolgen. Ict is tot nu toe een specialistische industrie die door de aard van de computertechniek te weinig weerwerk krijgt vanuit de samenleving. Het monoculturele karakter van ict, waarbij innovatie een gevolg is van de ontwikkeling van de techniek, heeft nog niet geleid tot een zodanige culturele innovatie dat ‘de computer’ een geaccepteerd onderdeel is van de samenleving. De samenleving volgt als het ware hijgend de ontwikkeling maar is onvoldoende in staat sturing te geven aan die ontwikkeling.
Wil een technologie echt slagen dan moet zij gedragen worden door de samenleving en zich daar ook door willen laten sturen. De meest vergaande toepassing van automatisering heeft plaats gevonden in de financiële wereld, ver weg van de primaire processen die ‘gewone’ mensen uitvoeren en waar zij van moeten leven.
Volgende week wordt in Hannover de CeBIT gehouden. Gewoontegetrouw is Angela Merkel bij de opening aanwezig. De industrie heeft nog niet echt gereageerd op haar voorstel. Dat ze het besprak met Hollande is voldoende aanleiding om het niet als een voorbijgaande oprisping te beschouwen. Ik ben benieuwd of zij het nieuwe Europese Internet opnieuw aan de orde stelt, nu in het hart van de ict-industrie. Ik ben nog meer benieuwd naar de reacties.
Persoonlijk ben ik van mening dat requirements die vanuit de samenleving worden gesteld, uiterst belangrijk zijn. Het kan het begin zijn van een nieuwe ontwikkeling waarin niet het verdienmodel van de industrie voorop staat, maar het leveren van toegevoegde waarde voor de samenleving als geheel. Daar kan de wereld en de ict-industrie alleen maar beter van worden.
Beste heer van Elk,
Het valt allemaal best wel mee met dat accepteren van de maatschappij wat de veranderingen van I(C)T betreft hoor. De wetmatigheid gaat voor mensen evenzo op als voor legacysystemen….. ze sterven vanzelf uit, waarmee uw ‘probleem’ ook vanzelf uit sterft.
U heeft hoegenaamd wel een punt. En dat punt valt menig IT professional en vaak, professionals zich bezig houdend met IT, voor de voeten mag worden gegooid. Zij lijken maar niet in staat de brug te slaan tussen IT en non IT. Zo eenvoudig is dat. Konden zij dat namelijk wel, dan hadden we geen reactie zoals deze van u.
De materie waar IT op word gebouwd, telkens, is onderheving aan wetmatigheden en een bepaalde manier van kunnen om gaan met die materie. Menig professional in IT, dus niet de IT professional hier bedoeld, en menig professional werkend met I(C)T, hebben daar geen enkele weet van, maar hebben daar mee te maken.
Wanneer men nou alleen al rekening zou willen houden met die wetmatigheden, maar ook de manier van omgaan met IT, dan ben je al op 3/4 van de oplossing en los je dezelfde 3/4 van de frustratie en vaak fouten op.
Even terug naar Frau Angela. Frau Angela is alleen maar erg vergriept dat een ‘bevriende mogendheid’ zo faul ist gewesen, haar telefoon en email verkeer af te luisteren en dan nog die ‘laune’ daarna dat freund Obama zei tegen de NSA….. ‘FOEI’… don’t do that again…’ We weten nu wat we aan de NSA en Obama hebben op dit stukje. Tikje onbetrouwbaar. Zo ook haar persoonlijke reactie natuurlijk. Komende van een DDR achtergrond weet zij als geen ander hoe het grote spel der geheime diensten word gespeeld.
Een beetje ‘Krokodielengewein’ dus.
Maar u heeft absoluut een punt. Maak nou eens werk van die overbrugging tussen IT en non IT. En dan ga je nog veel meer bereiken en….. besparen. Absoluut. Aardig artikel.
Een veilig internet bestaat niet
.
Beste Dick,
Het internet gelijkstellen aan een ICT systeem geeft aan dat je gelijk hebt dat groepen binnen de samenleving los staan van de ontwikkelingen. Internet is ook vermaak, commercie en kunst.
Je reactie: ‘laten we zorgen dat de samenleving voorop loopt’ is begrijpelijk. Net zo proberen fundamentalistische geloofsgemeenschappen alle vooruitgang te blokkeren. Vooral rustig aan, en alleen ‘bewezen’ vernieuwing toelaten.
Ik geloof niet dat ‘de gemeenschap’ het draagvlak verleent. Dan waren de ontwikkelingen niet zo snel gegaan. Vooruitgang betekent per definitie dat dingen veranderen, en daar hebben veel mensen een hekel aan.
Het internet werkt prima, ja er is misbruik en criminaliteit, maar dat is ook het geval in de tram, waar zwartrijders en zakkenrollers rondlopen.
Daarnaast geloof ik ook niet dat de Nederlandse (of Duitse) overheid per definitie meer of minder beschaafd is dan de Amerikaanse. De ene overheid meer macht geven over internet om een andere te beperken klinkt niet als een recept voor succes.
KJ: Ik denk dat de schrijver een veiliger internet bedoelt.
Overigens geloof ik wel in een “Internet 2.0”. Eigenschappen daarvan zijn is dat de gebruikte protocollen sterker zullen zijn en aansluiten bij wat we nu weten en waarop sterke encryptie wellicht de standaard is.
Een andere eigenschap is dat HTML hopeloos primitief is en daarmee de browser nooit de rijke beleving zou kunnen geven als “native” applicaties. Daar is ook wel iets voor te vinden.
@Henri
Ik had het over de uitspraak van Merkel die de wens uit voor een nieuw en veilig Europees Internet. Een internet is tamelijk backwards compatible en gelukkig maar want anders hadden we voor elke nieuwe HTML versie een nieuw Internet
Wat het stuk betreft : de schrijver stelt dat “innovatie een gevolg is van de ontwikkeling van de techniek, hetgeen mij niet helemaal juist lijkt. Innovatie is de kracht die de ontwikkeling van de techniek tot gevolg heeft. De notie dat een samenleving deze ontwikkeling kan sturen doet dan ook wat wereldvreemd aan.
Dat technologische ontwikkelingen voornamelijk plaats lijken te vinden binnen de industrie is logisch, omdat de industrie door middel van R&D budgetten ervoor zorgt dat innovatie juist daar kan plaatsvinden. Voorlopig zie ik de publieke sector daar niet mee concurreren.
Vergeet niet dat Duitsland vol inzet op wat ze Industries 4.0 noemen en waarbij ze principes van Internet-of-Things gaan integreren in hun industrieën zoals de productie van auto’s, machines en dergelijke. Daarvoor is een veiliger en ook meer reliable internet nodig, waar niet per se de overheid greep op heeft, maar waar bedrijven solide businesmodellen op kunnen bouwen. Als je hun fabrieken straks eenvoudig kunt DDOS-en hebben ze serieuze problemen.
Zie de opmerking van Merkel dus niet als een geïsoleerde opmerking. Er zit beleid achter waar we als Nederland rap mee te maken gaan krijgen als de (nog) grootste toeleverancier.
Kom maar op met dat ‘Euronet’
Niet dat het zal lukken uiteindelijk, want VS.
Niet gewaagd is nooit geslaagd.
“We must rethink the storage of digital information, which is often is housed in places where legislation on personal data is too flexible, by building European data centers answerable to European regulations, and against which European states and authorities have sufficient legal tools to exercise control which is not really the case today.”
@Dick
Van mw. Merkel zou ik niet te veel verwachten, die surft de golf van de politiek al heel lang heel slim is nooit verantwoordelijk voor fouten en verslijt kabinetsleden bij de vleet.
Goed en betrouwbaar internet hangt van onszelf af,wanneer we geen druk uitoefenen gebeurt er niets.
@ Henri
“dat HTML hopeloos primitief is en daarmee de browser nooit de rijke beleving zou kunnen geven als “native” applicaties. Daar is ook wel iets voor te vinden.”
Wat denk je van HTML5-CSS3-Javascript-PHP daarmee komen nu al een heel eind.