De wirwar van it-applicaties binnen grote internationale organisaties groeit in complexiteit, waardoor de druk op it-afdelingen toeneemt en digitale transformatie wordt gehinderd. Dit blijkt uit een studie van ict-dienstverlener Capgemini onder 1116 cio’s en beslissers.
Bijna de helft van het aantal it-beslissers (48 procent) vindt dat hun organisatie meer applicaties heeft dan nodig is. Drie jaar geleden werd deze mening nog maar door een derde van de it-beslissers (34 procent) gedeeld. Zo’n 37 procent gelooft dat de meerderheid van hun applicaties bedrijfskritisch is. Bijna driekwart (73 procent) vindt dat tenminste een vijfde van hun bedrijfsapplicaties dezelfde functionaliteit deelt en dus geconsolideerd zou kunnen worden. Zo’n 57 procent van de ondervraagden denkt dat minimaal een vijfde van alle applicaties kan worden vervangen of uitgefaseerd.
Businessprobleem
Dit is volgens Capgemini niet slechts een it-probleem, maar een businessprobleem. Het onderzoek laat zien dat 60 procent van de senior it-beslissers ervan overtuigd is dat de belangrijkste bijdrage van hun afdeling aan het bedrijf bestaat uit de introductie van nieuwe technologie. Een significant aantal van de it-beslissers heeft inderdaad oplossingen geïmplementeerd op het gebied van cloud (56 procent), mobiel (54 procent), social (41 procent) en big data (34 procent).
Zonder een gemoderniseerd it-landschap heeft it te weinig mogelijkheden om competitief voordeel te halen uit deze technologieën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 76 procent gelooft dat rationalisatie belangrijk is om bij te kunnen dragen aan de doelstellingen van de onderneming.
Goed gerationaliseerd applicatielandschap
‘Op het eerste gezicht is een slecht georganiseerd, overvol en verouderd applicatielandschap een relatief klein ongemak voor de it-afdeling’, meent Ron Tolido, cto Application Services Continental Europe van Capgemini. ‘Dit leidt tot het opslurpen van bandbreedte en geldverspilling. Het is niet iets waar de business ’s nachts wakker van ligt, maar dat verandert in een wereld waarin de gehele organisatie digitale transformatie omarmt. Daarbij is het verkrijgen van competitief voordeel afhankelijk van een snelle inzet van mobiel, social, big data en cloud. Een goed gerationaliseerd applicatielandschap wordt dan ineens strategisch van wezenlijk belang voor het hele bedrijf.’
Ron,
Ik ben het helemaal eens met je stuk en je afsluiter “Een goed gerationaliseerd applicatielandschap wordt dan ineens strategisch van wezenlijk belang voor het hele bedrijf.’” Is dan ook een perfecte conclusie.
Ik wil je dan ook graag wijzen op de Nederlandse vendor Scense, die dit probleem jaren geleden al heeft erkend, en hier ook een geautomatiseerde oplossing voor bied.
Je praat hier puur over het onder controle krijgen van de On Premies Windows Applicaties.
Denk hierbij aan distributie, configuratie, profielmanagement en beheren, van zowel fysieke (MSI) als virtuele applicaties (App-V/ThinApp/SWV/Application Jukebox)
Scense is erg succesvol bij scholen, gemeentes en waterschappen juist omdat die specifieke en veel van dit soort applicaties hebben.
Ik ben het er mee eens dat dit een business probleem is. De business zal zich meer moeten bezighouden met het doel en de positie van de gewenste en reeds aanwezige systemen. Niet voor ieder probleem een nieuwe systeemoplossing willen.
De ICT afdeling zal ook hun oorspronkelijke bestaansrecht moeten loslaten, waarbij ze bij de gratie van het aanbieden en operationaliseren van nieuwe systeemoplossingen bestaan. Er zal meer gedacht moeten worden vanuit een bredere visie en integrale aanpak en minder vanuit hokjes.
Soms is slechts een cultuurverandering of verbeterde werkwijze nodig i.p.v. een nieuw systeem.
Opvallend is dat de It-Beslisser aangeeft dat er teveel applicaties zijn. Diezelfde IT-beslisser heeft wellicht wel besloten tot aanschaf van die applicaties.
Voor ieder probleem een applicaties, in het huidige tijdperk is het voor iedere probleem een APP.
Er zal in de toekomst niet veel veranderen. Projecten in de digitale transformatie worden vaak vanuit IT uitgevoerd. De business besluit dan vervolgens dat de oude applicaties nog voor functie XYZ moeten worden behouden omdat dit in de nieuwe applicaties niet werkt of niet goed werkt. Vervolgens heb je 2 applicaties voor hetzelfde doel en na 15 jaar wel 3. Ik ben dan ook van mening dat meer dan 50% van de applicaties kan worden uitgefaseerd. In een beetje organisatie, 5-10.000 medewerkers kom je vaak meer dan 1000 applicaties tegen, in alle leeftijden en met allerlei verschillende technologie. Deze organisatie moeten het toch met 250-350 applicaties kunnen doen, zou ik zeggen. 50% is dus nog pessimistisch.
De ICT afdeling moet de oude applicaties dus uitfaseren en lifecycle managen,ent uitvoeren. De CIO zou moeten toezien op N-1 of N-2 beleid. Dat wil zeggen dat applicaties hooguit 1 of 2 versies mogen achterlopen. Ik kom applicaties tegen die door de fabrikant al 10 jaar geleden zijn uitgefaseerd, maar er zijn nog 2 gebruikers die er gebruik van maken, dus….Rationaliseren van het applicatielandschap zou hoog op de prioriteiten lijst moeten staan van de IT beslisser en pas iets nieuws aanschaffen als er 2 of 3 andere applicaties worden uitgefaseerd.