Internetgigant Google verhoogt de beveiliging van Android-apps. Het bedrijf gaat de applicaties ook na installatie door gebruikers monitoren op malware en kwetsbaarheden. 'Als een app na de installatie andere software installeert, willen wij dit aan de gebruiker melden', zegt Adrian Ludwig, beveiligingsexpert bij het Android-team van Google.
Dat meldt Ludwig aan het Amerikaanse ict-vakblad Computerworld. Google controleert standaard Android-apps tijdens de installatie, ook als de app niet via Google Play wordt geïnstalleerd. Android verifieert de app en bekijkt of het bestand malware of andere potentiële risico’s voor de gebruiker met zich meebrengt, maar Google wil nu een stap verder.
Volgens de beveiligingsexpert wordt de nieuwe beveiligingsfunctie de komende weken uitgevoerd via een update van Play Services naar Android-apparaten. De nieuwe functie, die beschikbaar komt voor gebruikers van Android 2.3 en hoger en wordt onderdeel van Google’s Android-beveiligingsdiensten.
Android
Malwareschrijvers storten zich volop op Android. Het aantal malwareprogramma’s op dat platform steeg in de tweede helft van 2013 met 30 procent ten opzichte van de eerste helft van dat jaar. Over heel 2013 werden bijna 1,2 miljoen nieuwe malware-apps ontdekt. Een toename van 460 procent ten opzichte van heel 2012. (cijfers Mobile Malware Report G Data).
In 2013 werden volgens marktonderzoeker Gartner 877 miljoen Android smartphones en tablets verkocht. Daarmee is het platform een populair doelwit voor digitale aanvallen.
Nu pas?
@NumoQuest:
Wellicht dat Google bang was de groei van de userbase te belemmeren als er in een eerder stadium veel meer aan beveiliging werd gedaan.
Een volgende stap zou kunnen zijn het kunnen installeren van apps zonder daarbij die rechten te geven die de app vraagt.
Een andere stap zou kunnen zijn: het verder opsplitsen van rechten. zoals schijftoegang: iedere app mag dan bijv. alleen zijn eigen stukje schijfruimte gebruiken, i.p.v. de hele schijf.
Misschien handig voor Google om eens te kijken hoe Apple dat in iOS heeft geregeld?
Ja, dat gaan ze nu dus kopiëren…
Maar daar geven ze toch juist op af met het argument dat Android nou juist zo mooi open en aanpasbaar is. Dat is nou juist hun Unique Selling Point. Dat ze nu dus (wijs geworden?) weggooien.