Facebook heeft Whatsapp gekocht voor zo’n negentien miljard euro. Ze hadden ook Griekenland kunnen kopen en dan hadden ze nog geld overgehouden ook. Maar dat hebben ze niet gedaan want ze vonden een berichtjesdienst interessanter.
Ik moest heel hard lachen om de eerste reacties nadat Facebook had aangegeven Whatsapp over te nemen. Er waren direct mensen in paniek. Nee hè, nu weet Facebook nog meer van mij. Naast dat ze op de hoogte zijn van al mijn troosteloze uitjes die ik ongevraagd met iedereen deel, weten ze nu ook mijn telefoonnummer en mijn zinloze Whatsapp-berichten.
Vodafone opzeggen
Ten eerste denk ik dan, als je niet wilt dat andere mensen er met je gegevens vandoor gaan, geef ze die gegevens dan niet en ten tweede denk ik, zeg je dan ook je Vodafone-abonnement op? Zij weten ook je telefoonnummer en wat je daar mee doet.
Whatsapp heeft zo’n 450 miljoen gebruikers, dus Facebook betaalt ongeveer veertig dollar voor uw slappe berichtjes. Maar erger nog, ze denken meer dan veertig dollar aan uw berichtjes te kunnen verdienen. En vooral als u een vrouw bent. Vrouwen gebruiken Whatsapp nu al meer dan dat zij bellen en sms’en.
Vrouwen vertellen meer
Vrouwen hebben elkaar ook veel te vertellen. Veel meer dan mannen. Vrouwen hebben ook veel meer onderwerpen om over te praten. Mannen kunnen namelijk alleen maar praten over de werkelijkheid. Terwijl vrouwen ook kunnen praten over dingen die eventueel misschien met veel fantasie hypothetisch gezien ook zouden kunnen gaan gebeuren. En dan heb je dus meer onderwerpen.
Zo vroeg mijn vrouw laatst aan mij: ‘Jacob, stel, we zijn helemaal blut en we hebben geld nodig, wie van onze twee kinderen zou jij dan als eerste verkopen?’ Ik zeg, ‘hallo, ik ga mijn kinderen niet verkopen. Ik zou jou verkopen. Aan de slager.’ Uiteraard heb ik dit niet rechtstreeks tegen haar gezegd maar geWhatsappt. En dat berichtje was geen veertig dollar waard. Wel een ruzie.
De paniek wordt veroorzaakt door de grote datahonger van Facebook. Mensen stappen over op Telegram en andere diensten om niet álle digitale gegevens bij dezelfde organisatie te hebben liggen. Nu gebruiken ze het nog voor persoonlijke reclame, maar wat gebeurt er als Mark Zuchenberg een ander hobby vindt of met pensioen gaat. Wie zegt dat de opvolgers dit ook blijven doen met je data?
Het gaat mij niet zozeer om het feit dat de eigenaar van de dienst veel van je weet. Maar als al die diensten bij 1 eigenaar komen en verbanden gaat leggen, dan vind ik het enger worden. Ik ga uit (zolang het kan) van een soort ‘verdeel en heers’ principe. Losse, niet-geïntegreerd diensten die ik zelf uitkies.
Maar, hoe lang zal ik dit kunnen volhouden….(en ja ik heb over de NSA gelezen).
Vleesboek of Vreesboek?
Dikke Grijnzzzz!@!!
Ondanks het gezeur van mijn omgeving nooit aan Facebook begonnen. En die familie ga je gewoon langs. Is veel gezelliger. En tot die tijd dat de mensen die er achter komen dat Facebook een grote informatiestofzuiger is voor het grootkapitaal heb ik al voorpret. Vandaar dat ik het ook Feestboek noem.