Programmeurs met een opleiding op hbo- of wo-niveau verdringen programmeurs met een mbo-opleiding op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures voor programmeurs op mbo-niveau is sterk afgenomen terwijl het aantal vacatures voor hogeropgeleide programmeurs flink is gestegen. De vraag naar hbo'ers is sowieso vele malen hoger. Dat blijkt uit cijfers van detacheerder Yacht dat periodiek de arbeidsmarkt onderzoekt.
Daaruit blijkt dat in het vierde kwartaal van 2013 het aantal vacatures voor programmeurs op mbo-niveau uitkwam op ongeveer achthonderd. In vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalde het aantal vacatures met zo’n 15 procent. Het aantal vacatures voor programmeurs op hbo-niveau en hoger kwam in het laatste kwartaal van 2013 uit op bijna negenduizend. Een groei van zo’n 34 procent ten opzichte van het aantal vacatures in het vierde kwartaal van 2012.
Van alle vacatures die geplaatst worden voor programmeurs is ongeveer 10 procent bestemd voor mbo’ers. 90 procent is gericht op programmeurs met hbo- of wo-niveau. De vraag naar Java-programmeurs is het grootst. .Net en PHP-programmeurs staan op een gedeelde tweede plaats.
Java
‘Werkgevers geven op dit moment de voorkeur aan ervaren specialisten. Hierbij is branche-ervaring en de juiste certificaten meer dan ooit van belang’, zegt Dick Koopman, directeur bij Yacht. Hij licht toe: ‘Op dit moment is het zo dat werkgevers de spelregels nog kunnen bepalen op de arbeidsmarkt. Zij kunnen overvragen en zoeken naar die kandidaat die alle papieren al in huis heeft en gelijk aan de slag kan. Voor toekomstige werknemers is er vervolgens weinig perspectief: opleidingsbudgetten zijn er nauwelijks, net als doorgroeimogelijkheden.’
Kenniseconomie
Koopman vervolgt: ‘Waar voorheen een mbo’er kon starten en doorgroeien wordt er nu meteen om een hbo’er gevraagd. Het zijn met name de mbo’ers waar steeds minder banen voor zijn. Nederland wordt steeds meer een kenniseconomie en dat leidt tot een tweespalt op de arbeidsmarkt: of je beheerst een ambacht (timmerman, stukadoor of kok) of je bent hoger opgeleid. Iedereen die een middelbare school verlaat doet er dan ook goed aan, afhankelijk van de capaciteiten, om of een ambacht te leren of minimaal een studie op hbo-niveau te doen. Dit vergroot de kansen op een baan aanzienlijk.’
@Mauwerd
Volgens mij had Jezus een loopbaan;-)
Zelf AMBI (HBO) gedaan in de tijd dat daar de programmeermodules ook nog in ondergebracht waren (AMBI73/85). Kort daarop besloot het Exin in al haar wijsheid dat de programmeermodules ondergebracht moesten worden in PDI (MBO). Programmeurs werden dus alleen nog op MBO of WO niveau opgeleid. HBO bestond niet meer. Er zullen dus heel wat mensen rondlopen die volgens de nieuwe criteria niet meer passen in hun functie. Wat een onzin.
Ik weet niet hoe het vandaag de dag is, maar zo’n 20 jaar geleden toen ik studeerde had je min of meer de volgende verdeling (gebaseerd op mijn studie elektrotechniek):
– mbo-er gaat, op basis van wat hij geleerd heeft, meteen aan het bouwen. Werkt het niet gaat hij kijken waar het euvel zit
– de wo-er gaat eerst kijken of hetgeen gevraagd is eigenlijk wel mogelijk is en kan daar dagen mee bezig zijn zonder er iets van een product uit z’n handen komt
– de HBO-er zit daar tussenin. Kijkt met een kritisch oog naar de vraag en haalbaarheid, maar gaat er ook snel mee aan de slag
Bijzonder dat dit onderwerp zoveel aandacht krijgt. De praktijk komt het dichts bij de mening van @PaVaKe. In de proces keten gaan we van behoefteontwerpbouwtestmigratieconversiebeheer uit. Je kunt de WO ér het beste inzetten voor de functionele requirements, functionele eisen en de Enterprise architectuur. De HBO,er voor system analyse, system architectuur en deels system engineering. Laat de MBOér bouwen en testen, want die heeft geleerd zijn ding te doen. De HBOér , maar zeker de WOér gaat na de eerste regels code, het proces op nieuw uitvinden en beiden gaan zich al gauw vervelen, gevolg een lage kwaliteit van de programmatuur, en daarmee 80% van je total life cycle cost zit dan in beheer.
@ Ewout,
Startpapieren, zoals elk papiertje overigens, zijn een momentopname. Ze zeggen alleen dat die of gene op dat moment een bepaalde kennis machtig is, niet meer dan dat. Kijk je naar de gebeurtenissen van Ibn Galdoun in Rotterdam, dan (H)erken je meteen de waarde van dergelijk moment. Daar moeten we vind ik allemaal niet zo heel spastisch over doen.
Ik ken nog steeds opleiders in NL die ten faveure van eigen gemiddelden het soms met bepaalde antwoorden niet al te nauw nemen en mensen toch weet te laten slagen met wat kunstgrepen.
Er zijn in NL twee of drie methoden die werkelijk ‘Talent’ inzichtelijk weet te maken waarvan je kunt zeggen dat die bruikbaar is om tot een vaststelling te komen. Die methoden kijken naar de persoon en persoonlijkheid en zijn door onafhankelijkheid en afwezigheid van persoonlijke inmenging redelijk zuiver.
Ik stel vaak genoeg vast dat iemand ooit eens heel aardig heeft kunnen leren maar er voor de rest in de praktijk heel erg weinig van bakte. Juist doordat de persoonlijkheid de organisatie, maar zeker ook de persoon zelf, zo heel erg in de weg zat.
Hoe dan ook, WO in IT zegt helemaal niets over inzetbaarheid en al helemaal niet over iets als ‘Inzicht’. Want dit laatste is een louter persoonlijkheids ding.
@frits
Vind je deze reactie normaal? Je diskwalificeert jezelf nogal door zo hautain te doen over een hele grote groep mensen waarvan je naar alle waarschijnlijkheid niet eens inzicht hebt in wat voor opleiding ze genoten hebben.
Het punt dat Bernhard van der Feen aanhaalt is natuurlijk ook erg belangrijk. Als je als werkgever een HBO’er gaat zoeken voor een MBO baan zal deze HBO’er het niet lang volhouden omdat deze onder zijn/haar nivo werkt. Wat dat betreft kruipt het bloed toch wel waar het niet gaan kan. Er zijn legio MBO ICT banen en het is verstandig om het personeel voor te vinden dat hiervoor ook geschoold is en de drive heeft om er het beste van te maken.
Wat het stuk betreft heeft Yacht er ook belang bij om meer HBO’ers weg te kunnen zetten voor een dito prijs. Dus wat dat betreft is het moeilijk in te schatten of ze hiermee werkelijk een heikel punt aanstippen of dat dit stuk opportunistisch gekleurd is.
@PaVaKe Een fraaie karikatuur maak je daar van de vroegere mbo, hbo en wo afgestudeerden. Ha ha, ik ben wo’er maar als ik het goed begrijp betekent dat in mijn geval dat ik eerst lange tijd aan het rommelen ben en dat er uiteindelijk niets uitkomt. Toch herken ik me wel wat in je woorden wat ook te maken heeft met de aard van de opleiding. Maar dat je nu alleen wat aan de hbo’er hebt in jouw beschrijving dat geloof ik niet. Ik ben inderdaad van mening dat het verstandig is om eerst even na te denken en op je handen te zitten voordat je aan de slag gaat. Dus toch wo’e? Overigens, in de praktijk is er amper tijd en moet het gewoon gebeuren. Geldt ook voor deze vergelijking niet dat DE niet bestaat?
Dat was ook de strekking van mijn reactie, het valt heel erg moeilijk te beoordelen of iemand geschikt is of niet. Ik ken genoeg mensen die geen opleiding of een hele ander opleiding hebben en zich meer dan prima redden in computerland. Alleen is het lastig te herkennen en ik vind dat als de selectiemethode is: zoek naar de afkorting en streep die dan weg dat dat geen methode is om te selecteren. Denk ook dat het lasig is om het anders te doen maar wat inventiever en met begrip voor het vak zou prettig zijn. Gevoel voor de bal is moeilijker te meten. En dat gaat het alleen nog maar over technische ICT’ers….
@Johan Dat was ook de gedachte die ik na dit artikel had, is dit niet gewoon een verkapt reclamestuk van de firma Yacht.
@Louis: ik zeg ook niet dat je alleen iets hebt aan HBO-ers. Afhankelijk van de situatie heb je de ene keer meer aan een MBO-er, en de andere keer aan een WO-er.
En ja, uiteraard zijn er uitzonderingen, in zowel positieve als negatieve zin. De positieve uitzonderingen moet je koesteren, die zijn vaak zeer zinvol binnen je organisatie.
@Johan: Waarschijnlijk voel je je aangesproken. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat er verschil is in capaciteiten/inzicht/intelligentie tussen de gemiddelde MBO, HBO en WO. Of denk je dat die opleidingen gelijk zijn en de capaciteiten van de mensen die deze opleiding volgen gelijk zijn? Er zijn verschillende opleidingen omdat de capaciteiten van mensen sterk verschillen.