Programmeurs met een opleiding op hbo- of wo-niveau verdringen programmeurs met een mbo-opleiding op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures voor programmeurs op mbo-niveau is sterk afgenomen terwijl het aantal vacatures voor hogeropgeleide programmeurs flink is gestegen. De vraag naar hbo'ers is sowieso vele malen hoger. Dat blijkt uit cijfers van detacheerder Yacht dat periodiek de arbeidsmarkt onderzoekt.
Daaruit blijkt dat in het vierde kwartaal van 2013 het aantal vacatures voor programmeurs op mbo-niveau uitkwam op ongeveer achthonderd. In vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalde het aantal vacatures met zo’n 15 procent. Het aantal vacatures voor programmeurs op hbo-niveau en hoger kwam in het laatste kwartaal van 2013 uit op bijna negenduizend. Een groei van zo’n 34 procent ten opzichte van het aantal vacatures in het vierde kwartaal van 2012.
Van alle vacatures die geplaatst worden voor programmeurs is ongeveer 10 procent bestemd voor mbo’ers. 90 procent is gericht op programmeurs met hbo- of wo-niveau. De vraag naar Java-programmeurs is het grootst. .Net en PHP-programmeurs staan op een gedeelde tweede plaats.
Java
‘Werkgevers geven op dit moment de voorkeur aan ervaren specialisten. Hierbij is branche-ervaring en de juiste certificaten meer dan ooit van belang’, zegt Dick Koopman, directeur bij Yacht. Hij licht toe: ‘Op dit moment is het zo dat werkgevers de spelregels nog kunnen bepalen op de arbeidsmarkt. Zij kunnen overvragen en zoeken naar die kandidaat die alle papieren al in huis heeft en gelijk aan de slag kan. Voor toekomstige werknemers is er vervolgens weinig perspectief: opleidingsbudgetten zijn er nauwelijks, net als doorgroeimogelijkheden.’
Kenniseconomie
Koopman vervolgt: ‘Waar voorheen een mbo’er kon starten en doorgroeien wordt er nu meteen om een hbo’er gevraagd. Het zijn met name de mbo’ers waar steeds minder banen voor zijn. Nederland wordt steeds meer een kenniseconomie en dat leidt tot een tweespalt op de arbeidsmarkt: of je beheerst een ambacht (timmerman, stukadoor of kok) of je bent hoger opgeleid. Iedereen die een middelbare school verlaat doet er dan ook goed aan, afhankelijk van de capaciteiten, om of een ambacht te leren of minimaal een studie op hbo-niveau te doen. Dit vergroot de kansen op een baan aanzienlijk.’
@Mauwerd
open source kun je niet “kopen”.
Nog steeds niet begrepen, je koopt diensten de programma’s “source” staat vrij ter beschikking.
Ik lees in het artikel dat veel mbo-banen een hbo-sticker krijgen. Maar daardoor verandert de baan niet. Als hbo’er ben je met zo’n baan natuurlijk niet blij want je werkt onder je niveau.
Tegelijk is eerder in dit blad gepubliceerd dat er een groot(en groeiend) tekort aan hoog opgeleide IT’ers is, waarom gaat een hbo’er dan niet voor een echte hbo-baan?
Hebben de hbo’ers niet de competentie of de wil om passende vacatures te vinden? Of kan het zo zijn dat het beeld onjuist is rond die tekorten van hoog opgeleide IT’ers? Zijn dat eigenlijk voor een groot deel mbo-functies die door die hbo-sticker onterecht worden meegeteld als een vacature voor een hogeropgeleide? Indrukwekkende getallen kunnen nogal verblindend werken.
Willen we misschien wel af van het idee dat een afgestudeerde (mbo, hbo, WO) perfect passend moet zijn voor een vacature? Willen we de afgestudeerde in overleg met een werkgever een “pakketje” zelf in te richten specialisatie aanbieden als brug naar een specifieke vacature(een soort ICT ValuePack als aanvulling op het reguliere onderwijs).
@Jan van Leeuwen
Onzin, veel open source komt in executable vorm en kan – mede door internet – onderhouden worden door leverancier. Kijk naar opkomende markt van appliances en cloud computing welke vaak gebaseerd zijn op open source. Hetzelfde geldt trouwens ook steeds vaker voor converged architectures die vaak een gap in skills op moeten lossen.
Kan meneer Koopman misschien eerst eens duiden waar die plotselinge vraag naar programmeurs nu eigenlijk vandaan komt want hadden we niet eerste een beweging van offshoring?
@Bernhard van der Feen: volgens mij is, door het toenemend aantal hoger opgeleiden, het omgekeerde het geval. Er wordt te vaak vergeten dat een ervaren MBO-er inmiddels minstens het werk- en denk niveau van een afgestudeerde HBO-er heeft. Een ervaren MBO-er is echter vaak duurder dan een verse HBO-er. En theoretisch heeft de HBO-er meer potentie. Puur speculatief natuurlijk, en vaak bezijden de werkelijkheid.
Het werk zal in veel gevallen echt HBO (of hoger) niveau zijn en in veel gevallen uitstekend door ervaren krachten, maar oorspronkelijke MBO-ers, gedaan kunnen worden. Maar ja, de meest de organisaties hebben liever ‘hoog opgeleid’ dan ‘hoog presterend’. Jammer, want voor continuïteit in je organisatie heb je (zeker als er nu goed functionerende MBO-ers op die plek zitten) op de langere termijn waarschijnlijk meer aan gemotiveerde MBO-ers (met HBO niveau) dan aan ontevreden, snel weer verder zoekende HBO/WO-ers met te hoog gespannen verwachtingen.
@auteur: waarom staat er boven de 4e alinea het kopje ‘Java’? Is Yacht daar gevestigd? 😉
Een paar overwegingen:
– HBO- of WO-niveau lijkt me op zich geen rare eis. De vraag is of dat ook moet betekenen of iemand een bijbehorend diploma heeft, of (alleen) het werk- en denkniveau.
– Er is nogal een verschil in het programmeren van een strakgedefinieerde functie, of van een oplossing, waarbij actief moet worden meegedacht. (Dat laatste is sowieso van die-hard programmeurs (academisch of niet) vaak een minder sterk punt.)
– Belangrijk vind ik altijd ambitie en affiniteit. Veel HBO+ers zien programmeren als een opstapje naar in (hun ogen) iets ‘hogers’. Ik heb in mijn projecten juist bij voorkeur mensen die programmeur willen zijn (en wat kunnen natuurlijk). In dat verband is de reactie van ‘ICT’ die trots vertelt dat hij heel snel teamleider is geworden exemplarisch.
– Er is helaas in programmeursland nog veel kaf tussen het koren. Is deze trend(?) geen beweging naar het inbouwen van meer (schijn-)zekerheid, zoals ook bij veel (grote) organisaties onder het mom van zekerheid en continuïteit alleen naar grote partijen wordt gekeken als leverancier?
Alleen oorlog kan dit oplossen ,dan is er een tekort aan alles nu een overschot.
Ik geloof er niets van dat een HBO-er of een academicus per definitie beter werk levert dan een MBO opgeleide programmeur. Er zijn nu eenmaal mensen die het vak beter leren als ze ermee bezig zijn.
Dat neemt niet weg dat er bij een selectie op basis van CV’s gekeken moet worden naar harde criteria, en opleiding wordt als een hard criterium beschouwd (terecht of niet).
Wat kun je dan als MBO-er doen om toch voor vacatures in aanmerking te komen? Zorg dat je certificeringen haalt op HBO niveau, zodat je naast je brede ervaring ook een goede documentatie hebt van jouw opleidingen. Vaak doet men allerlei cursussen, al dan niet betaald door de werkgever, maar wordt het certificeren achterwege gelaten. Je hoeft je niet te schamen voor jouw MBO-opleiding maar laat zien dat je daarna verder opgeleid bent en daardoor gegroeid.
Persoonlijk heb ik liever met een MBO-er te maken met veel ervaring, die goed is in zijn vak, dan met een pas afgestudeerde HBO-er die nog niet eens weet wat werken betekent.
Ik concludeer: het MBO heeft een imago probleem, en we moeten opnieuw kijken naar de vakjes “HBO baan” en “MBO baan”
Het is altijd zo geweest dat het MBO (althans: de oude MTS) vaklieden opleidde. Nu we digitaal zijn gegaan, is het vaktechnisch onderwijs achterop geraakt.
Uit eigen onderzoek in de sector blijk, en ik geef het even kort door de bocht weer, dat er voor het inhoudelijke werk vrijwel alleen HBO niveau wordt gevraagd. Omdat men vindt dat MBO niveau niet meer voldoet. Alleen op kantoorautomatisering en service desk functies wordt nog om MBO niveau gevraagd.
Ik denk dat dat komt door de ROC insteek voor het MBO. Dat versterkt bovengenoemd beeld. De oude MTS was wat dat betreft beter. En lees dat niet als sentiment “vroeger was alles beter”. Maar vakinhoudelijk, 3 a 4 jaar, op niveau en meer specifiek is dus wel echt steeds meer van belang.
Wat ook speelt is dat het MBO ICT onderwijs nog steeds onderdeel is van de sectie “administratief” (Ecabo). Dat is echt jaren 90 denken.
Kortom: Niveau van MBO moet omhoog, ICT moet voor het “productie” deel weg onder administratief en verdient een eigen sectie, met meer focus op productie, diensten, maken, techniek. Daarbij ook scherper diversificeren in bijvoorbeeld techniek, proces, software (over die indeling kan je steggelen), want het veld is te groot geworden voor de MBO aanpak “one size fits all”.
Vind zelf de aanpak die @Ben van der Feen schetst zeer veelbelovend. veel betere integratie onderwijs en bedrijf, net zoals dat bijv in de zorg gaat.
Ik ga me heel kwetsbaar opstellen. De laatste tijd heb ik mij met van alles en nog wat beziggehouden: ook op programmeergebied. Ik kom meer uit de ICT-Infrastructuur hoek, maar heb aan het begin van mijn carriere en tijdens mijn studie wel wat een programmeren gedaan. Ik deel (voor mijzelf om het overzichtelijk te maken) het software ontwikkelingsvak in 3-en:
1. Recht toe recht aan coderen in een framework (Eclipse, Visual Studio, etc…) met kennis van testen, agile en dergelijke
2. Oplossingen verzinnen, dus niet alleen punt 1, maar ook n-tier oplossingen ontwerpen, integratie met allerlei datastromen, veel pakket kennis van bestaande producten, etc…
3. Kennis en kunde van een toepassingsgebied: dus wat bouw je eigenlijk, een boekhoudpakket, een aansturingsmodule voor een industrieel proces (PLC), een stuk software dat analyse doet van heel specifieke data (Big Data), etc….
Ik vermoed (kan dat niet staven) dat bedrijven en organisaties op zoek zijn naar toekomstige medewerkers met aspect 3.
In het algemeen (en dat geld voor alle vakgebieden, dus ook buiten de ICT) denk ik dat opleiding de basis is. En er is een relatie tussen het opleidingsniveau en het succes van een toekomstig medewerker, maar die is niet zaligmakend. Zoals in voorgaande commentaren, het het werkend krijgen (aspect 2) van een complete oplossing zal bij meer pragmatisch ingestelde medewerkers beter in handen zijn dan bij “academisch geschoolden”. Kennis en kunde over aspect 3 wordt maar mondjesmaat op HBO en Universiteiten gedoceerd.
Mijn vermoeden is dan ook dat de verdrukking van MBO-ers een combinatie is van het een lastig aspect van het software (solution) ontwikkelvak (aspect 3) en een typisch gedrag in een vragersmarkt om de instroom te beperken. Nu is er nog een vragersmarkt, maar naar verloop van tijd zal dit omslaan in een aanbiedersmarkt. Wat zou het toch zonde zijn van een op zich potentiële groep medewerkers nu links te laten liggen, om straks met een arbeidskrapte te zitten, wat alleen maar leidt naar loonkostenstijging.
@hk,
Op de zaken die jij opnoemt zijn, wordt de inititiefnemer niet direct afgerekend. Het zijn verwijten naar anderen.
@Jan
OpenSource oplossingen dan.
@Ewout,
Jezus ontplooide anders een mooie carriere na zijn geboorte in de stal.