Programmeurs met een opleiding op hbo- of wo-niveau verdringen programmeurs met een mbo-opleiding op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures voor programmeurs op mbo-niveau is sterk afgenomen terwijl het aantal vacatures voor hogeropgeleide programmeurs flink is gestegen. De vraag naar hbo'ers is sowieso vele malen hoger. Dat blijkt uit cijfers van detacheerder Yacht dat periodiek de arbeidsmarkt onderzoekt.
Daaruit blijkt dat in het vierde kwartaal van 2013 het aantal vacatures voor programmeurs op mbo-niveau uitkwam op ongeveer achthonderd. In vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalde het aantal vacatures met zo’n 15 procent. Het aantal vacatures voor programmeurs op hbo-niveau en hoger kwam in het laatste kwartaal van 2013 uit op bijna negenduizend. Een groei van zo’n 34 procent ten opzichte van het aantal vacatures in het vierde kwartaal van 2012.
Van alle vacatures die geplaatst worden voor programmeurs is ongeveer 10 procent bestemd voor mbo’ers. 90 procent is gericht op programmeurs met hbo- of wo-niveau. De vraag naar Java-programmeurs is het grootst. .Net en PHP-programmeurs staan op een gedeelde tweede plaats.
Java
‘Werkgevers geven op dit moment de voorkeur aan ervaren specialisten. Hierbij is branche-ervaring en de juiste certificaten meer dan ooit van belang’, zegt Dick Koopman, directeur bij Yacht. Hij licht toe: ‘Op dit moment is het zo dat werkgevers de spelregels nog kunnen bepalen op de arbeidsmarkt. Zij kunnen overvragen en zoeken naar die kandidaat die alle papieren al in huis heeft en gelijk aan de slag kan. Voor toekomstige werknemers is er vervolgens weinig perspectief: opleidingsbudgetten zijn er nauwelijks, net als doorgroeimogelijkheden.’
Kenniseconomie
Koopman vervolgt: ‘Waar voorheen een mbo’er kon starten en doorgroeien wordt er nu meteen om een hbo’er gevraagd. Het zijn met name de mbo’ers waar steeds minder banen voor zijn. Nederland wordt steeds meer een kenniseconomie en dat leidt tot een tweespalt op de arbeidsmarkt: of je beheerst een ambacht (timmerman, stukadoor of kok) of je bent hoger opgeleid. Iedereen die een middelbare school verlaat doet er dan ook goed aan, afhankelijk van de capaciteiten, om of een ambacht te leren of minimaal een studie op hbo-niveau te doen. Dit vergroot de kansen op een baan aanzienlijk.’
Frits, Als je geknipt en geschoren wordt, is het verstandig om stil te zitten.
Een gemiddelde HBO’er/WO’er had dit allang door.
@Frits: Het is inderdaad altijd weer schokkend te zien hoe irrationeel mensen reageren als ze zich aangesproken voelen 🙂
blijkbaar ben ik niet de enige met dit beeld 🙂
http://www.nu.nl/binnenland/3721969/pabo-wil-mboers-weren.html
@Frits: Verdraaien is een groot woord. Ik benaderde de stelling alleen uit een bepaald perspectief.
Een ander aspect wat ik niet belicht had, was dat uw initiële stelling er namelijk ook vanuit gaat dat programmeren iets is, dat heel moeilijk is?
Dat terwijl met elke nieuwe generatie en iteratie van frameworks het programmeren alleen maar makkelijker lijkt te worden. Schrijf maar eens “Hello World” in Assembler of in PHP.
Nu is het Nederlandse onderwijs door de jaren heen ook alleen maar in verval geweest. Ik heb het nieuws over de PABO ook gehoord en veel van de moderne HBO ICT studies hebben niet eens wiskunde in hun pakket.
@Technicus: Goed Programmeren is niet eenvoudig. Het blijkt bijna dagelijks dat het maken van een goed systeem heel moeilijk is. Bijna dagelijks zijn er problemen met elektronisch bankieren. Blijkbaar wordt dit niet opgelost met moderne frameworks.
Moderne HBO ICT studies zonder wiskunde in het pakket……er zijn ook mensen op een PABO die niet goed kunnen rekenen/schrijven. Waarschijnlijk hetzelfde probleem.
Die Dick Koopman van Yacht is wel een enorme ‘ziener’ zeg. Wow, wat een teksten kraamt die man uit.