Een derde deel van de Nederlandse gemeenten draait vanaf april 2014 het verouderde besturingsprogramma Windows XP en loopt daarmee een beveiligingsrisico. Leverancier Microsoft staakt vanaf 8 april 2014 de beveiligingsupdates van het besturingssysteem. Veel gemeenten hebben langer nodig om over te stappen op een nieuwere Windows-versie. Dat maakt de automatisering van gemeenten kwetsbaar voor malware.
Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl onder Nederlandse gemeenten. Ruim 55 procent van de 405 ondervraagde gemeenten heeft gereageerd op vragen over de overstap naar een nieuw os.
96 procent van de ondervraagde gemeenten zegt voor het einde van 2014 te updaten naar een nieuw besturingssysteem. Maar er zijn ook uitschieters. Zo verwacht de gemeente Smallingerland pas in 2016 van Windows XP af te zijn.
Ook enkele grote gemeenten zoals Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg geven aan dat ze niet voor april 2014 volledig zijn overgestapt op een nieuwere versie van Windows. Amsterdam verwacht zelfs pas in 2015 van Windows XP af te zijn, meldt Nu.nl dat de cijfers over de migratie van Windows bij gemeenten in kaart bracht.
Grote gemeenten
Het grootste aantal pc’s dat in april nog op XP draait is te vinden in de grotere gemeenten. In Amsterdam gaat het om 6400 pc’s en in Utrecht om ruim 4500 exemplaren. Ook Eindhoven (2100) en Tilburg (2000) zullen na april nog veel pc’s het verouderde besturingssysteem gebruiken, stellen de onderzoekers.
De ondersteuning van beveiligingsupdates voor Windows XP worden per 8 april 2014 gestaakt. Gebruikers krijgen bij een infectie na die datum alleen een melding, er wordt geen patch geboden.
Vergeet niet dat gemeenten heel veel taken hebben en dito ondersteunende systemen. Dat gaat echt verder dan een gemiddeld MKB en zelfs goot-MKB, ook de kleinere gemeenten.
Eventjes oplossen met wat in de reacties wordt geschetst is niet zo gemakkelijk uit te voeren. De winkel van een gemeente moet allerlei haastig ingevoerde nieuwe wetten invoeren en tegelijkertijd de bestaande diensten blijven leveren. Iets meer respect voor de IT-manager van gemeenten is echt wel op zijn plaats.
Ja, het bestuur staat vaak nog ver van deze dingen af.
@Henri,
De gemeentezelf en uit haar jaarlijkse budget dat ze van overheid ontvangen. M.a.w. het korten van hun jaarlijkse budget vanwege nalatigheid en niet tijdig ondernemen van de benodigde maatregelen om dit soort zaken te voorkomen.
Ik durf te wedden dat deze regel veel positieve ontwikkelingen met zich gaat meebrengen: samenwerking, standaardisatie (om kosten van dit soort operaties laag te houden), niet door tig gemeenten het migratiewiel opnieuw uitvinden en nog meer.
@Leen
1- Mee eens dat gemeenten het druk hebben en steeds meer taken erbij krijgen. Dit is juist de aanleiding om hun ict grondig aan te pakken, samenwerken, van elkaars ervaring gebruik maken, standaardiseren etc
2- Als ze het zo druk hebben waarom nemen ze niet ruim van te voren de tijd en de benodigde maatregelen om hun os te upgraden? Dat is toch al lang bekend!
Quote:
Als ze Linux gebruikten dan hadden ze zelf nog wel support kunnen regelen want daar krijg je er de broncode gewoon bij.
Unquote
Alsof bij de gemiddelde gemeente zulke slimmerikken zitten die zelf een lek in een OS Broncode kunnen vinden en dit kunnen dichten… Laat staan een nieuwe Kernel compilen en distribueren…
Quote:
Vergeet niet dat gemeenten heel veel taken hebben en dito ondersteunende systemen. Dat gaat echt verder dan een gemiddeld MKB en zelfs goot-MKB, ook de kleinere gemeenten.
Unquote
Een gemeente die voor die systemen het toelaat dat hun leveranciers ze de mogelijkheid ontnemen om naar moderne besturingssystemen te migreren zou net zo hard moeten schamen. De overheid stelt zelf de voorwaarden op waaraan systemen voor GBA, financiën ed. moeten voldoen, dus het staat de overheid niets in de weg een leverancier te dwingen hun software compliant te maken of van de markt te weren
Ik vind dit gewoon weer de zoveelste blunder van de overheid, naast DigiD, Diginotar (niet van de overheid, maar door het grote gebruik binnen de overheid wel mede-verantwoordelijk), GBA, EPD en noem ze maar op, waarvoor we met z’n allen de rekening betalen. Hoeveel gemeenten gaan er nu een contract afsluiten bij Microsoft? Hoevaak gaat de BV Nederland een patch kopen? Een Derde Deel da’s 125 gemeenten, keer 5000 euro per patch, plus een ton vooraf. Bij 10 patches in 2014 levert dit een gat op van bijna 8 miljoen. Kwartje bij de diesel misschien ? Of toch maar 50 cent op de parkeertarieven ? Of de OZB maar weer omhoog. Wanneer gaan de totaal oncompetenten eens eindelijk die kamer uit ?
@reza: Als de Centrale Overheid de gemeenten gaat korten op hun budget, dan gaan gemeenten gewoon lokaal de lasten verhogen. Een gemeente kan niet failliet, en heeft alle mogelijkheid de burger de knip te laten trekken. Zulke regels werken dus niet.
Wat de centrale overheid moet instellen is de mogelijkheid incompetente bestuurders bij de gemeente aan te pakken (non-actief, ontslag)
Gemeenten zijn bedrijven zonder governance, zonder controle, met ongelimiteerd budget, en met regels waar ze zichzelf niet aan hoeven houden. Natuurlijk is er de Gemeenteraad, maar daar zitten zo vaak mensen die van de details niet genoeg weten om zich een goed beeld te vormen.
@LeenBlom Wat fijn, een genuanceeerde reactie! Inderdaad, enig respect voor de ict medewerker is op zijn plaats en ja, je zou er moet meer van moeten weten om het goed te kunnen beoordelen. En nee, Donner en Opstelten gaan niet over Windows XP.
Wat een vermakelijk artikel en reacties weer.
Alsof een andere Windows variant wel veilig is.
Zolang ICT systemen dusdanig ontwikkeld blijven worden zodat een leek er mee om kan gaan. zal het altijd een rommeltje blijven.
Helaas lui die weten van de hoed en de rand zijn steeds minder mainstream.
Vreemd eigenlijk, ik ken er zat.
Ik vind het allemaal een sliertje vermecelli in een koude bord soep, die toch al niet te eten was.
Er is een zeer eenvoudige wetmatigheid in IT dat zegt, als je maar lang genoeg wacht, gaat zelfs het meest grondig doordachte systeem gewoon ten gronde.
Maar even los daarvan. Ik lees de reacties, de meningen, de ‘oplossingen….’ Maar ik lees eigenlijk niets over het gegeven dat het gebruik van XP nog steeds, niets meer of minder een keus blijkt te zijn. Dat u en ik als IT professional daar een idee bij hebben, is van een totaal andere orde.
Laten we wel zijn, die orgnaisaties die nog steeds XP gebruiken, hebben zich al sinds een jaar of vijf vele miljoenen bespaard. Waarschijnlijk ook van u en mij door……. niet te migreren. Dus wat zeuren jullie nu? Zelfs als die systemen morgen onderuit zouden gaan en men gedwongen word te migreren, nu zeg ik dat even ….business wise…. Dan hebben al die ambtenaren hun investering tot enorme grote hoogten uitgenut.
Ik begrijp die commotie helemaal niet zo. Oh u zit om opdrachten of klandizie verlegen? Heeft niemand u ooit verteld dat IT een vehikel is om……. te besparen…..? Nou dan….
@LeenBlom: Dat was vijf jaar geleden ook allemaal zo, dus die smoes gaat niet op. Er is tijd genoeg geweest.
Overigens: ik heb zeven jaar leiding gegeven aan verschillende gemeentelijke ICT afdelingen, en daarnaast (ict-)projectmanagement gedaan. Vertel me dus niet dat ik niet genoeg afweet van gemeentelijke ICT.
Ik ben er niet voor niets mee gestopt.
*rolt nu bulderend van het lachen van stoel*
@NumoQuest
….investeringen tot grote hoogte uitgenut en geld bespaard.
Gemeente Smallingerland verfde voor heel veel geld een weg blauw die ondertussen behoorlijk flets is geworden maar ziet geen kans om Windows XP voor 2016 uit te faseren?