Het ministerie van Veiligheid & Justitie (V&J) ontbindt de contracten met Comparex en Agile en schrijft een nieuwe aanbesteding voor de levering van standaard softwarebeheer uit. Aanleiding is de overname van Agile door Comparex in maart vorig jaar. Het ministerie had vlak daarvoor juist deze twee partijen geselecteerd als licentiepartners. Zij vindt na ampel beraad dat de overname de opzet van de aanbesteding, waarbij twee partners elkaar in minicompetities scherp moeten houden, in de wielen rijdt.
Uit de door Computable op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) verkregen documenten blijkt dat het ministerie na de aangekondigde overname de raamovereenkomst Arbit-2011, die per 1 april 2013 met Comparex en Agile zou ingaan, aanpaste. V&J nam een verruimde mogelijkheid tot ontbinding op, mocht de overname van Agile door Comparex definitief doorgang vinden na goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa, inmiddels herdoopt in Autoriteit Consument en Markt).
Daarnaast wilde het ministerie van beide partijen een verklaring dat hun inschrijvingen op de aanbesteding onafhankelijk van elkaar tot stand waren gekomen en dat zij geen inzage in elkaars inschrijvingen hadden gehad. Ook moesten de bedrijven verklaren dat ze volledig onafhankelijk van elkaar en in onderlinge concurrentie zouden blijven opereren tot het moment waarop de Nma toestemming zou geven. En het departement vroeg aan Comparex en Agile of zij aannemelijk konden maken dat de toekomstige concurrentiestelling in het kader van de aanbesteding ook gegarandeerd kon worden.
Ondergraving
In een brief op 2 april 2013 verklaart Comparex dat de inschrijvingen van beide partijen volledig onafhankelijk van elkaar zijn gedaan en dat geen van de partijen kennis heeft gehad van de inhoud van de inschrijving van andere partij. ‘Voor de periode daarna zullen partijen graag met u in overleg treden over eventuele waarborgen teneinde tegemoet te komen aan eventuele bezwaren uwerzijds’, schrijft Comparex verder in de brief.
Kennelijk hebben Comparex en Agile het ministerie toch niet kunnen overtuigen, want bijna een jaar later oordeelt het ministerie dat de overname de beoogde concurrentiestelling tussen de partijen waaraan gegund was, toch ondergraaft. ‘Binnen mijn ministerie is onderzocht welke gevolgen aan deze ontwikkeling verbonden moesten worden. Besloten is dat een nieuwe aanbesteding zal worden uitgeschreven. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels ter hand genomen’, schrijft het plaatsvervangend hoofd Juridische Zaken van het ministerie in een begeleidend schrijven in reactie op het WOB-verzoek van Computable.
Wikken en wegen
Waarom het zo lang heeft geduurd voordat het ministerie gebruik heeft gemaakt van de ontbindingsclausule en aankondigt een nieuwe aanbesteding uit te schrijven, is niet duidelijk. Misschien dat het langdurige overnametraject tussen Comparex en Agile (en zusterbedrijf Infra Control) het ministerie aan het twijfelen heeft gebracht.
Uit de WOB-stukken blijkt namelijk dat Comparex al in 2012 een overnamebod deed. Dat mislukte waarna in de zomer van 2013 de overnamegesprekken opnieuw werden gestart. Die liepen dus al nadat het ministerie in december 2012 de aanbesteding uitschreef. Hoewel beide bedrijven benadrukken dat ze niet van elkaars inschrijvingen op de hoogte waren, en er geen meldingsplicht bestaat over overnamegesprekken tijdens aanbestedingen, is het voor een opdrachtgever geen prettige situatie wanneer beide bedrijven vervolgens worden geselecteerd in een aanbesteding.
Gevolgen?
Of de houding van het ministerie van V&J gevolgen zou kunnen hebben voor de positie van Comparex en Agile in de markt, is nog onduidelijk. De politie heeft bijvoorbeeld ook vorig jaar beide partijen geselecteerd als licentiepartners. Op de vraag of de politie nu ook een nieuwe aanbesteding gaat uitschrijven, is nog niet gereageerd.
In een reactie wijst Comparex er op dat de nieuwe aanbesteding van V&J nog niet officieel is aangekondigd. ‘Over de achtergronden van een mogelijke nieuwe aanbesteding en de invulling daarvan kunnen wij inhoudelijk geen mededelingen doen. Comparex en Agile Software zijn twee zelfstandige opererende software resellers in Nederland, die bij zowel bestaande als potentiële klanten volledig transparant communiceren over hun onderlinge verhoudingen.’
Meer dan 100 miljoen contract van Politie en V&J bij elkaar in zicht. Op een omzet van Comparex van 250 miljoen. En daar zou door Comparex en Agile tijdens de overnamegesprekken niet over gesproken zijn? Als je dat aannemelijk kunt maken, dan verklaar je feitelijk je onkunde om een bedrijf over te nemen. Goede beslissing van V&J. Nu Politie nog.