Het elektronisch patiëntendossier blijft een terugkerend issue voor de zorgsector. Het epd vergt niet alleen aanpassingen van de zorgverlener, het vergt ook verregaande inspanningen en samenwerking van zorginstellingen onderling. En daar ligt nog een enorme uitdaging, volgens onze Computable-experts.
Dirk Jan van der Pol, architect, Ordina
‘Instrumenten of ict-middelen als een persoonlijk gezondheidsdossier, digitale coaches, et cetera zullen onderdeel worden van het dagelijks leven van een burger die bezig is met zijn gezondheid of zorg nodig heeft. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Uitdaging hierbij is hoe de verschillende systemen gaan samenwerken. Hoe komt de informatie vanuit de elektronische patiënten en cliënten dossiers in het persoonlijke gezondheidsdossier van de burger terecht? Hoe krijgt de behandelaar deze informatie aangereikt vanuit dat dossier? En wat als de burger de toegang tot deze informatie ontneemt? Allemaal nieuwe fenomenen waar een oplossing voor gevonden moet worden.’
Rob Kobussen, consultant, Quint Wellington Redwood
‘Integrale, actuele en historische patiëntgegevens zijn onvoldoende digital beschikbaar binnen zorginstellingen. Gegevens worden daarnaast beperkt tussen ziekenhuizen en zorginstellingen gedeeld. Dit zal de komende jaren veranderen en naast de technische en projectmatige uitdagingen zal de discussie over beschikbaarheid en beveiliging van persoons- en medische gegevens heftig zijn. Het kan echter niet anders dat hier in het komende jaar een oplossing voor wordt gevonden, of een compromis in wordt bereikt. De prijs die we betalen in mindere gezondheidsresultaten, maar ook financieel door ineffectieve behandelingen, is simpelweg te hoog voor de genoten privacy en bescherming van persoonsgegevens.’
Theo Stolker, senior software architect, VitalHealth Software
‘Zorginstellingen worden steeds meer opgesloten in hun epd. Hoewel de gevestigde leveranciers van epd’s mooie verhalen kunnen vertellen over hun visie, zijn de door hen geleverde producten over het algemeen star en inflexibel. Ze zijn meer uit op het beschermen van marktaandeel van de leverancier dan op het leveren van de openheid die zorginstellingen vragen. Deze geslotenheid is een groot probleem voor de zorginstellingen, omdat het leidt tot suboptimale begeleiding van de patiënt, en de vernieuwing in de zorg afremt.
De patiënt heeft nog steeds niet standaard toegang tot zijn gegevens. Sterker nog, het ontbreekt in Nederland aan een duidelijke visie op een persoonlijk dossier. Internationaal krijgt dit onder de naam personal health record (phr) wel veel aandacht. Onze oosterburen lijken de voortrekkers op dit gebied.’
Computable-topic Zorg
Er is op dit moment geen branche waar zoveel verschillende ict-vraagstukken spelen als in de zorgmarkt. Reden voor ict-vaktitel Computable om te starten met het nieuwe topic Zorg. De komende tijd worden meerdere ict-vraagstukken in de zorg behandeld met input van de eigen Computable-experts op het topic Zorg.
@Henri Vandaar ook mijn eerdere opmerking bij een ander artikel. We maken ons druk over een dossier wat bij artsen en ziekenhuizen ligt terwijl bij de verzekeraars al de medische historie van de patienten ligt. Hoe een ziekenhuis ‘zijn EPD’ opslaat lijkt me voor het ziekenhuis, het lijkt me meer te gaan om standaarden voor het uitwisselen.
@Louis
Het uitwisselen is een van de cruxen. Als de patiënt überhaupt toestaat voor het opslaan van haar/zijn gegevens heeft ze doorgaans geen enkele kijk op wie deze informatie uitwisselen. Dus wat dat betreft dient het EPD ook ten allen tijde een lijst te bevatten van wie het ingezien heeft (bijv BIG nummer). En de patiënt zou dan ook zelf kunnen aangeven in welke gevallen wie en/of welke groep toegang heeft tot dit EPD.
Het is te bergrijpen dat het in deze tijd erg handig is voor de patient en dienstverlener om een dossier te hebben waarin elke behandelende dokter kan inzien wat het verleden is van de patiënt in kwestie.
De politiek geeft wel een soort van garantie af t.a.v. privacy, maar iedere Nederlander weet inmiddels hoe veranderlijk de politiek is. Denk hierbij aan een wetswijziging die doorgedrukt wordt onder het mom van staatsveiligheid enz. (bedenkter maar één). Gewoon dus niet doen.
@ Johan Duinkerken
Kan iedere patiënt beoordelen wie wel of niet mag inzien?
Ik denk het niet, de huisarts als “poortwachter” voor de gezondheidszorg is mijns inziens nog het beste systeem.
@ Henri
een open source systeem door het rijk opgelegd is de enige mogelijkheid commerciële lobbyisten voor te zijn.
Je ondervindt nu wat er gebeurt als de politiek haar verantwoording niet neemt.
@Johan Je hebt gelijk, het gaat om uitwisseling. Ik heb nog eens even rondgekeken, het EPD is eigenlijk van de baan maar ik begrijp dat men nu gebruik maakt van het LSP. Het Landelijk Schakel Punt, een systeem voor uitwisseling van medische gegevens. Daar moet inderdaad de patient aan de huisarts toestemming geven om informatie uit wisselen.
En ja, wat ik al dacht bestaat inderdaad, alles DBC’s komen uiteindelijk samen in de zogenaamde DIS databank. Dus we maken ons druk over eigen gegevens terwijl aan de ande andere kant al van alles verzameld wordt.
Verder wat je leest is dat verzekeraars druk uitoefenen op zorgverleners mee te doen met bv het LSP omdat anders er niet meer door verzekeraar vergoed wordt. Het is ook een manier waarop verzekeraars
Een kritisch artikel hierover:
http://www.vphuisartsen.nl/uitgelicht/data-grabbing-de-zorg-en-de-privacy-van-pseudonimisering/
Soms denk ik, die discussie over privacy en het gebruik van gegevens een achterhoede gevecht is. De techniek is ons al vooruit.
EPD en persoonlijk dossier zijn tegenstrijdige begrippen. Het EPD is een dossier voor ziekenhuizen en bedrijven over patiënten – de patiënt heeft controleerbare, afdwingbare zeggenschap over de gegevens.
Er kan wel leuk staan dat de patiënt toestemming moet geven, maar nergens staat dat die toestemming gecontroleedr en afgedwongen wordt. In de praktijk zullen veel hulpverleners oncontroleerbare toegang hebben.
Nu is het dossier gefragmenteerd en lokaal in te zien, straks volledig en centraal – ideaal voor snuffelaars.
@willem, niet alleen zorgverleners hebben toegang tot de gegevens. Met de ‘vercloudisering’ van de verschillende EPD producten voor met name kleinere zorgverleners (huisartsen, therapeuten enz die niet in een groot ziekenhuis zitten) komt er steeds meer data in een Cloud terecht, waar niemand zich druk lijkt te maken wie er allemaal bij de gegevens kan. Er zijn nagenoeg geen audits die een keurmerk op een zorgcloud plakken. En ga als patient maar eens van een Cloud provider eisen dat je mag weten wie er allemaal in de gegevens kan, bijna allemaal houden ze dit angstvallig achter.
Door het afketsen van het landelijk EPD is er een versnippering ontstaan die we geen van allen zouden moeten willen. Het is wachten op de zoveelste datalekkage