Met het stoppen van ondersteuning op Windows XP door Microsoft zie je de discussies over legacy weer oplaaien. Moet (wil) je XP in het veld vervangen, of kies je er misschien bewust voor om je omgeving op XP te laten draaien? Ook binnen de zorgsector kun je voor dit soort keuzes komen te staan. In onderstaand artikel licht ik toe waarom legacy in de onder andere de medische industrie vaak een bewuste keuze is.
Wanneer het woord legacy valt, denken de meesten al snel aan mainfram- applicaties en programmeertalen als Cobol. Maar legacy komt op veel meer plaatsen voor binnen de ict-sector, onder andere in wat we kennen als de ‘maak-industrie’, die ook ruim vertegenwoordigd is binnen de zorgsector. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan apparaten als mri-scanners, of geavanceerde röntgenapparatuur die men gebruikt bij het vervangen van hartkleppen of bij dotter-ingrepen. Aan de buitenkant van dit soort apparaten zie je vooral veel ijzer, plastic en beeldschermen, maar onder de motorkap zitten miljoenen regels code.
Wat zit er onder de motorkap?
Onder de motorkap van deze apparaten zit soms aardig wat legacy-code verstopt. De keuze voor deze legacy is vaak niet eens zozeer technisch, maar veelal economisch gedreven. Ik zal dit proberen toe te lichten aan de hand van enkele voorbeelden:
- De prijzen van dit soort apparaten kunnen oplopen tot enkele miljoenen euros. De afschrijvingstermijn zal dan ook heel wat langer zijn dan de drie jaar die vaak voor pc’s op kantoor gehanteerd wordt. Koop je dus vandaag de dag een apparaat gebaseerd op bijvoorbeeld Windows 7, dan is de kans groot dat deze over vijftien jaar nog steeds op Windows 7 draait. Nu zie ik sommige lezers denken: wat een onzin, dan doe je toch gewoon tussentijds een upgrade naar een nieuwere versie… daar kom ik zo nog even op terug. Maar met dit soort prijzen loont het ook voor een leverancier al snel om de legacy-omgeving nog even te blijven ondersteunen. Dit is al snel goedkoper dan de klant een nieuw systeem aanbieden omdat het vorige verouderd is.
- Veel van deze systemen vallen onder de categorie ‘real time’. Een arts die aan het dotteren is bijvoorbeeld moet live kunnen zien wat hij doet; een te grote vertraging in het beeld kan fatale gevolgen hebben. De systemen zijn dan ook helemaal geoptimaliseerd op performance en betrouwbaarheid. Zelfs een nieuwe virusscanner kan de performance van het systeem al negatief beïnvloeden, zo heeft de ervaring geleerd. De impact van ‘even een nieuw besturingssysteem introduceren’ is dan ook aanzienlijk, vooral op het gebied van testen en vastleggen van de testresultaten om het vernieuwde product vrij te kunnen geven.
- Zeker wanneer je de hele levensduur van het apparaat met dezelfde hardware wil blijven doen, kun je tegen compatibiliteitsproblemen aanlopen als je het nieuwste besturingssysteem erop wil proberen te installeren. Op je pc thuis kun je dan nog overwegen het betreffende component te vervangen, maar in deze industrie is dat een zeer kostbare aangelegenheid. Los van de kosten van het component zelf, zit je ook hier met een uitgebreid test- en vrijgave traject enerzijds, en met logistieke uitdaging anderzijds. Daar waar je met auto’s een terugroep-actie kunt initiëren, zul je hier met de monteurs het veld in moeten om de componenten te vervangen. En dat veld beperkt zich niet tot ons eigen kikkerlandje, maar bestrijkt alle uithoeken van de wereld!
- Waar een update, puur vanuit software gezien, heel erg simpel kan zijn, haal je je op hetzelfde moment in het slechtste geval een gigantische berg werk op je hals om betreffende wijziging door te mogen voeren in het veld. Testsystemen, en dan in het bijzonder de oudere modellen, zijn doorgaans niet standaard beschikbaar, maar moeten eerst weer opgebouwd worden. Voor röntgen- of mri-systemen moet dat in speciale, afgeschermde, ruimten gebeuren, die eerst weer vrij gemaakt moeten worden als je pech hebt, met als gevolg dat je enkele weken moet wachten voordat je überhaupt kunt beginnen met testen. Vervolgens dienen er uitgebreide test- en vrijgave trajecten doorlopen te worden en de benodigde rapporten opgeleverd te worden voordat je de wijziging naar buiten kunt brengen. Dit kan sommige wijzigingen die heel triviaal lijken voor een buitenstaander toch nog heel duur maken voor de leverancier.
- Tot slot heb je binnen de medische sector ook nog te maken met wetgevingen. In sommige landen is vastgelegd dat je de apparaten waar ik hier op doel, nog geruime tijd (tien toto vijftien jaar) moet onderhouden na verkoop. Tenzij je klanten regelmatig wil voorzien van nieuwe hardware, is ook deze regelgeving één van de argumenten dat er nog veel legacy-code voorkomt in de medische sector.
Al met al voldoende argumenten die tot de keuze kunnen leiden om legacy-omgevingen in de medische sector nog even in de lucht te houden. Zo lang de apparaten naar behoren functioneren, en de veiligheid van de patiënt niet in het geding komt hoeft dat geen enkel probleem te zijn
Maar hoe zet je als leverancier nu een omgeving op om al deze legacy op een slimme manier te kunnen onderhouden? Indien er interesse voor is, wil ik daar in een volgend artikel wel wat over schrijven.
@Numoquest Het artikel lijkt me interessant voor alle ICT’ers van ondersteundend tot sturend en beslissend. Het begrip legacy in perspectief plaatsen kan nooit in plaats bij legacy te denken aan oud slecht en niet deugend. Wat natuurlijk niet waar is.
Zolang medische apparatuur niet direct aan het internet gehangen wordt, is er geen probleem. Zodra er een koppeling is, en die is er steeds vaker, dan betekent het dat een niet gepatched systeem een risico vormt, ook voor de patiënt.
Iets vergelijkbaars hebben we gezien bij industriële machines en Stux. Daar zijn ook nog machines die met Windows 98 werken.
Bijkomend probleem is dat je apparatuur moet reserveren die dergelijk oude systemen nog kan aansturen, wat helpt een 5 1/4 inch installatiefloppy zonder drive?
Mijn ervaringen in dat opzicht zijn meer positief als negatief, leveranciers als Siemens en Philips hebben er alleen maar baat bij als hun apparatuur goedgekeurd worden, die apparaten zijn duur, maar worden ook beter onderhouden als menig datacenter.
Daar heb ik als patiënt nu eens geen grote zorgen.
@Jan van Leeuwen
De hardware is inderdaad soms een groter probleem dan de software. Met goede software configuration managementsystemen en gevirtualiseerde ontwikkel- en bouwomgevingen kun je de zaak aan de software-kant lange tijd in de lucht houden.
Maar zoals je terecht aangeeft: zie nog maar eens hardware te vinden om een 5¼ floppy te schrijven. Maar ook de kennis van de oude hardware behouden is soms een uitdaging. De schoolverlaters van vandaag de dag kennen de floppies alleen nog maar van de foto’s, en hebben geen idee dat de oude PC’s geen USB hadden bijv.
@ Pa Va Ke
Ja en als je dan dat USB-kaartje hebt, dan kun je zoeken naar een driver . . .
Ik heb dat probleem zelf gehad, Nikon filmscanner op SCSI, waar Nikon geen ondersteuning meer geeft, ook niet betaald. Voor dat die op Win8 werkt heb je even tijd nodig en 3rd party software.
Bij medische apparaten wordt gelukkig wel ondersteuning geboden.
Ik zie overigens wel een beweging gaande waarbij de leveranciers van dure apparatuur zoals Siemens en Philips niet alleen apparaten verkopen met een standaard onderhoudscontract, maar steeds vaker een partnerschap aan gaan met zorginstellingen voor soms wel een duur van 10 jaar om extra meerwaarde te kunnen bieden. Ik ben benieuwd hoe er in dat soort gevallen wordt omgegaan met upgraden en vervanging. Vermoedelijk zal er toch vaak direct de nieuwste apparatuur worden neergezet, maar tegen de tijd dat het contract eindigt heb je kans dat de productlijn vervangen gaat worden door een andere en nieuwere productlijn. Het zal dan van de zorginstelling afhangen of die dan bereid is om weer een nieuw en wellicht duurder contract af te sluiten of dat deze de keuze maakt om voorlopig nog even verder te gaan met de bestaande apparatuur.
Volledig met Jan van Leeuwen eens. Zolang de devices niet extern gekoppeld worden is er weinig aan de hand. Als dat anders is dan is de leverancier wat mij betreft verplicht om een oplossing te bieden als er nog Windows XP (of andere vunerable software) gebruikt wordt mits dit product nog onder support valt uiteraard.
Als er geen support meer op het product zelf dan is de klant verplicht te bewegen.
Dat laatste zie ik overigens veel zorgverleners op dit moment doen. Veel Windows XP desktop migraties.
Waar staat legacy in dit geval nu voor? In dit geval dus een gedateerd OS. Ik denk dat voor een zorgorganisatie het geen issue mag zijn of het in het apparaat gebruiikte systeem XP is. De vraag is voldoet het apparaat? Het lijkt me een probleem van de leverancier en ik denk niet dat die zijn tijd gaat steken in het vervangen van het OS. Het is software voor specialistische hardware en niet even een kantoorpc die je vervangt. Ook op het gebied van de hardware zullen er ontwikkelingen zijn en ook de software zal meegaan. Dus ben het eens met @WillemvanWijngaarden, de vraag is ga je dan nieuwe apparatuur aanschaffen of kies je voor het systeem zoals het is.
Was wel benieuwd naar het gebruik van Linux in dit soort apparatuur. En kwam op onderstaande aardig artikel uit:
http://www.med-techinnovation.com/Articles/articles/article/61
@PaVaKe daarin komt ook naar voren dat er zware eisen gesteld worden aan dit soort apparatuur en de software.
@redactie Vraagje: is het mogelijk op ‘klikbare’ links in een reactie op te nemen?