Het omslagpunt naar ddr4 komt eraan. Behalve de beschikbaarheid van meer en sneller geheugen, is mijn verwachting dat deze transitie een belangrijke impact zal hebben op hoe applicaties met geheugen en storage resources omgaan.
Applicaties hebben compute, memory en storage resources nodig om te werken. Vanuit oogpunt van snelheid is het wenselijk om zoveel mogelijk geheugen te gebruiken, snelle storage te hebben en alle resources vlakbij de processor te hebben.
Er zijn een aantal belangrijke trends gaande op dit vlak, die ik hier beschrijf.
Flash-storage
Flash is een revolutie, het zorgt voor een enorme snelheidswinst in storage. Het wordt massaal ingezet in centrale storage-oplossingen door zowel de grote leveranciers als vele nieuwkomers. De oplossingen zijn grofweg te onderscheiden in all-flash arrays (Pure Storage, Solidfire) of hybride oplossingen met zowel spindles als flash (Nimble, Tintri, Tegile Systems). De snelste systemen kunnen honderden duizenden iops aan en werken met een paar milliseconden latency.
Beweging van storage naar server
Naast snelheid door flash is de locatie van je storage belangrijk, hoe dichter bij je applicatie hoe beter. Er is een duidelijke beweging naar de server gaande, bedrijven als FusionIO bieden PCIE flash devices waarop de applicatie lokaal kan werken met zeer lage latency en zeer hoge data throughput.
Caching-technologie
Een groeiende groep nieuwe bedrijven leggen zich toe op caching-oplossingen, waarbij lokale flash storage wordt ingezet om het lezen (Infinio, Proximal data, IOturbine) of lezen en schrijven (Pernixdata) van en naar het san te kunnen accelereren. De applicatie ‘staat’ nog gewoon op het san maar hoeft door het cachen niet op het san te wachten.
Storage naar geheugenkanaal
Deze ontwikkeling is recent ingezet door het bedrijf Diablo Technologies, die het product MCS (Memory Channel Storage) heeft ontwikkelt. Ze bieden tot 1 TB aan nand-flash aan in dimm-formfactor, de modules worden in het geheugen kanaal geïnstalleerd en zijn zo nog dichter bij de applicatie. Recent heeft IBM in de vorm van eXFlash het product in zijn portfolio, en kan als optie worden aangevinkt als je een nieuwe server bestelt.
Meer geheugen en omschakelpunt
De bovenstaande ontwikkelingen komen applicatie performance ten goede, maar worden nog niet ten volle door de markt ingezet. Ook maken lang niet alle applicaties optimaal gebruik van de mogelijkheden die bovenstaande ontwikkelingen bieden, ze zijn er niet op aangepast.
De transitie naar ddr4 is hierin interessant. Het zal in eerste plaats zorgen voor meer en sneller geheugen, maar het is daarnaast een belangrijk schakelpunt. Het aanschaffen van servers met het nieuwe ddr4 platform biedt de kans voor klanten met een klassieke infrastructuur om mee te gaan in de bovenstaande trends, door van de gelegenheid gebruik te maken en de nieuwe hardware met pcie of mcs-flash te bestellen.
Doordat er toch van platform veranderd moet worden, is de drempel naar het invoeren van nieuwe techniek lager. System integrators zullen de kans zeker aangrijpen om hun klanten hierin te adviseren, ook zullen innovatieve leveranciers als Diablo Technologies er alles aan doen om in de optielijst van de grote serverleveranciers te staan.
De transitie naar ddr4 zal zorgen voor meer geheugen en meer flash dicht bij de applicatie. Dit zal applicatie-ontwikkelaars stimuleren de applicaties optimaal gebruik te laten maken van de lagere latencies en hogere throughput, indien voorhanden.
Mijn verwachting is dat de komst van ddr4 daarom significanter is dan een simpele ‘bump’ in performance, het zal een impact hebben op hoe applicaties worden geschreven.
Citaat: “Mijn verwachting is dat de komst van ddr4 daarom significanter is dan een simpele ‘bump’ in performance, het zal een impact hebben op hoe applicaties worden geschreven.”
Dit had ik al verwacht bij vele innovaties in de IT. van
– 8-16-32-64 bit, toch werkt nog de helft van de applicaties op 32 bit of lager.
– Koperkabel versus glasvezel, 20% van de totale data gaat nog maar over glasvezel;
– Flash verus traditionele harddisk, bij de mediamarkt is een flashdrive standaard nog een uitzondering.
De techniek gaat snel, we volgen erg langzaam. Programmeurs schrijven applicaties waarmee ze zijn opgegroeid en de adoptie van nieuwe technologie is vaak voor een volgende generatie.
Willem,
Wat ik mis in dit artikel is waarom juist DDR4 de enabler zou zijn voor de dingen die je noemt.
Je benoemt daarvoor het aanschaffen van nieuwe servers maar dat gebeurt vaak na 3 tot 5 jaar sowieso al. En DDR4 is m.i. niet nodig voor het benutten van All-Flash Array, Hybrid Arrays of Flash devices in de server (SSD of PCI-based). Daarvan zijn er natuurlijk veel meer leveranciers dan alleen de start-ups die je noemt.
Remko,
Goede toevoeging. Je was mij net voor.
Namen noemen is altijd gevaarlijk want je vergeet nog wel eens iemand.