Informaticagerelateerde studieverenigingen vanuit het hele land kwamen 12 februari 2014 ’s avonds samen op het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht om het startsein te geven voor de tweede editie van het IT Talent Debate. Tijdens dit evenement gaan tien ict-werkgevers met elkaar in debat ten overstaan van een groep ict-studenten. Tijdens de dag kunnen werkgevers en toekomstig werkzoekenden elkaar beter leren kennen.
De studieverenigingen vormen samen de raad van advies voor het evenement dat op 23 mei 2014 voor de tweede keer plaats gaat vinden in Amsterdam. Na de eerste editie van het IT Talent Debate op 11 oktober 2013 is de raad van advies in omvang gegroeid naar bijna 25 studieverenigingen. Zowel hbo- als wo-informaticastudenten nemen deel aan het overleg, dat bedoeld is om vorm te geven aan de inhoud van het IT Talent Debate. Het complete programma wordt ingevuld door de studenten zelf.
Vernieuwende aanpak
In 2013 trad Rijks-cio Maarten Hillenaar op als dagvoorzitter en debatleider. Hij staat achter het concept. ‘Het is heel inspirerend om te zien en te voelen hoe een grote groep studenten bedrijven de maat neemt. Het is een heel mooi experiment dat een vervolg verdient. Ik kijk uit naar het IT Talent Debate 2014.’ Hillenaar is ook toegetreden tot de vakjury voor de Computable Awards 2014.
Het IT Talent Debate is ontstaan als reactie op het groeiende tekort aan ict-personeel en de weinig vernieuwende aanpak van ict-werkgevers om studenten te werven. Tijdens de dag kunnen werkgevers en ict-studenten zich ten opzichte van elkaar profileren tijdens de debatten, workshops en informele één-op-één-gesprekken. Jaap Eising, bestuurslid van de Groningse studievereniging FMF, is lid van het eerste uur. ‘Het is mooi dat het afwijkt van andere carrière-evenementen. Het recruitmentpraatje kennen we nu wel.’
De student bepaalt
Net als bij de eerste editie van het IT Talent Debate worden de tien deelnemende bedrijven gekozen door de raad van advies op basis van een inhoudelijke pitch. Vorig jaar schreven achttien bedrijven zich in voor deelname en kwamen Ordina, Ymor, Thales, Incentro, Accenture, NS, Info Support, SNS Reaal, Ceasar Experts en KPN Consulting door de keuring van de studenten. Voor de editie in 2014 is een samenwerking aangegaan met verschillende onderwijsinstellingen. Ook het Nederlands Debat Instituut draagt bij om een inhoudelijk sterk debat te realiseren.
Bedrijven kunnen zich inschrijven voor deelname aan het IT Talent Debate vanaf donderdag 13 februari tot uiterlijk vrijdag 14 maart 2014. Daarna buigt de raad van advies zich over de inzendingen om de tien deelnemende bedrijven te kiezen. Er wordt hierbij onder andere gelet op het duidelijk overbrengen van de bedrijfsvisie, de inbreng in het plenaire debat en de originaliteit van de voorgedragen workshop.
Goed initiatief. Is er ook een soortgelijk initiatief voor ICT-studenten op het MBO? Iedereen richt zich op studenten in het HBO en WO maar volgens mij gaan die het dreigende tekort aan ICT’ers, te weten 7.000 in 2017, maar voor een deel oplossen. Mijns inziens moeten we ons dus ook richten op andere doelgroepen, wo het MBO waar ook uitstekende ICT’ers rondlopen.
We delen jouw mening Robert, we moeten het MBO niet over het hoofd zien! Het IT Talent Debate draait om kleinschaligheid en interactie en daarom willen we een apart MBO evenement ontwikkelen. Daar werken we op dit moment aan.