Bestuursvoorzitter Stépan Breedveld van Ordina heeft positieve verwachtingen voor 2014. Hij houdt zich daarbij vast aan de licht stijgende lijn die vanaf de tweede helft van 2013 is ingezet. De ict-dienstverlener verwacht te profiteren van een groeiende ict-vraag in de zorg, de industrie en de financiële dienstverlening. Bij de overheid, de grootste ict-opdrachtgever voor Ordina, blijft het echter lou loene. De ceo voorziet dat de groeiende ict-vraag in dit segment pas na 2014 terugkeert.
Chief executive officer (ceo) Breedveld houdt zich vast aan het broze herstel dat sinds het derde kwartaal van 2013 bij ict-dienstverlener zichtbaar is. De omzet stijgt lichtjes; de winstmarges verbeteren. Maar echt overtuigend is de terugkeer van de groei nog niet bij de Nieuwegeinse ict-dienstverlener. Zo daalde het aandeel langetermijncontracten in de omzet in 2013 naar 31 procent (2012: 36 procent). Deze daling werd weliswaar grotendeels veroorzaakt door het wegvallen van de offshore component binnen het Rabobank-contract, goed voor zo’n twintig miljoen euro omzet, maar het bedrijf moet het wel in 2014 zien goed te maken. Ordina streeft naar een omzetaandeel van circa 35 procent om de conjunctuurgevoeligheid te reduceren.
Rem er nog steeds op
Bovendien blijft het op het grootste marktsegment – de overheid – lastig presteren. In 2013 zag Ordina hier de omzet met 5,9 procent dalen naar 145,7 miljoen euro (2012: 154,8 miljoen). Dit werd veroorzaakt door een daling van het aantal grote projecten en consultingdiensten. In België/Luxemburg realiseerde Ordina overigens wel een groei in deze markt door de levering van ict-diensten aan de Europese Unie.
Voor 2014 verwacht Breedveld geen herstel op de overheidsmarkt, zei hij in de telefonische toelichting van de jaarcijfers. Daarvoor wordt er momenteel te veel bezuinigd. Maar, hij sprak de verwachting uit dat de vraag naar ict hier op termijn weer zal toenemen. ‘Dat heeft met twee ontwikkelingen te maken: de overheid wil dichter bij de burger komen te staan en zij wil de bedrijfsprocessen efficiënter inrichten. Dat kan alleen via automatisering.’
Groeisectoren
Breedveld houdt voor dit jaar wel een goed gevoel over aan de andere drie marktsegmenten waarop Ordina actief is. Zo groeide de zorgmarkt met dubbele cijfers: de omzet steeg met 49,5 procent naar 14,1 miljoen (2012: 9,4 miljoen). Daarbij tekent de ceo wel aan dat het een nog een klein segment is voor het bedrijf. ‘Traditioneel gezien werkt de zorg minder met outsourcing en externe partijen. Maar je ziet dat door nieuwe wet- en regelgeving, bezuinigingen en decentralisatie de roep om externe hulp sterk groeit, ook naar verwachting in 2014.’
De twee andere sectoren lieten in 2013 licht herstel zien en Breedveld voorziet dat dit dit jaar doorzet. In het marktsegment financiële dienstverlening steeg de omzet met 0,2 procent naar 104,4 miljoen (2012: 104,2 miljoen), gecorrigeerd voor het effect van één werkdag minder en het wegvallen van de offshore-component binnen het Rabobank-contract. In het segment Industrie steeg de omzet met 2,2 procent naar 112,8 miljoen (2012: 110,4 miljoen). Deze groei is gerealiseerd in Nederland. In België/Luxemburg was sprake van een daling van de omzet in dit segment.
Ontslagronde?
Ordina boekte een dalende totaalomzet van 377 miljoen euro in 2013. Hoewel de ceo geen schattingen deed over de omzet in 2014, stelde hij bij de presentatie van de jaarcijfers dat in zijn ogen Ordina er goed voor staat. ‘Wij hebben lagere indirecte kosten, een gestegen klanttevredenheid, een innovatiever portfolio en een lagere schuldpositie.’ In de tweede helft van 2013 rondde het bedrijf een reorganisatie af, maar Breedveld verwacht vooralsnog geen nieuwe ontslagrondes in 2014.
Het aantal voltijds arbeidsplaatsen bleef eind 2013 ongeveer gelijk: 2918 (waarvan 523 in België/Luxemburg) tegenover 2920 (waarvan 526 in België/Luxemburg) eind 2012. Het aantal directe medewerkers, dat bij klanten werkt, is in 2013 gestegen met zo’n vijftig fte. Bij de overhead verdwenen zo’n vijftig functies. Volgens Breedveld ligt het personeelsverloop op 15 procent, een stuk lager dan voorgaande jaren. ‘In tijden van economische crisis zie je dat medewerkers minder snel naar een andere baan zoeken.’