Vicrea en Tog Nederland, softwareleveranciers voor de lokale overheid, brengen een gezamenlijk WOZ- en belastingsysteem op de markt. Dit Neuron Vris legt een directe koppeling tussen de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), de Gemeentelijke Basisregistratie (GBA), de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en het Kadaster. Hierdoor worden alleen de meest actuele gegevens gebruikt voor de WOZ-waardering. Gemeenten kunnen hierdoor taxatiefouten, vragen over de waardering en bezwaren tot een minimum beperken en kosten besparen, beweren de twee leveranciers. Baarn is de eerste gemeente die gebruik maakt van Neuron Vris.
Vicrea is aanbieder van de Neuron-suite voor geografische informatie- en registratiesystemen; Tog Nederland verkoopt het WOZ-taxatiepakket Vris. Met de komst van de landelijke voorziening WOZ ontwikkelden Vicrea en Tog Nederland een nieuw WOZ-systeem. Met Neuron Vris kunnen gemeenten, waterschappen en samenwerkingsverbanden de benodigde gegevens van de basisregistraties BAG, het Kadaster en interne systemen ontsluiten en gebruiken voor de WOZ.
Door de ‘real time’ koppeling worden veranderingen in de ene basisregistratie automatisch gesignaleerd en direct verwerkt in de andere. Fouten in gegevensbestanden worden op deze manier vroegtijdig opgemerkt. Zo worden bijvoorbeeld niet- (mee)getaxeerde objecten automatisch opgespoord en fouten in gekoppelde percelen gesignaleerd. Bij de huidige WOZ-softwarepakketten worden periodiek BAG-extracten ingeladen. Hierdoor is de kans op fouten door het gebruik van verouderde gegevens groter dan bij een continue koppeling, aldus Vicrea en Tog Nederland.
Bezwaren
Volgens de softwareleveranciers krijgen steeds meer gemeenten door de professionalisering van het toezicht bij de Waarderingskamer kritiek op hun uitvoering van de WOZ. Een gedeelte van de gemeenten staat zelfs onder verscherpt toezicht. Zij kunnen dan bijvoorbeeld niet exact aantonen hoe de WOZ-waardering tot stand is gekomen. Dit wordt deels veroorzaakt door verouderde databestanden die worden gebruikt voor de WOZ, met daarin achterhaalde of foutieve objectkenmerken (oppervlakte, bouwjaar, verbouwingen etc.).
Hierbij speelt mee dat gemeenten veel minder zijn gaan uitgeven aan de uitvoering van de WOZ. Ook zijn gemeenten amper in staat om de WOZ te koppelen aan basisregistraties. Een softwarepakket als Neuron Vris, dat over up-to-date informatie beschikt, kan gemeenten helpen hun WOZ-uitvoering kwalitatief te verbeteren. Dat kan ook het aantal bezwaren tegen taxties verminderen en uiteindelijk de kosten.
Vorig jaar resulteerde de WOZ in 260.000 bezwaren van burgers en bedrijven tegen de vastgoedwaarderingen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kost de verwerking hiervan in totaal zo’n 43 miljoen euro. De VNG vreest voor nog hogere kosten als het aantal bezwaren niet wordt gestuit.
Dit nieuwe systeem lost de bezwaren niet automatisch op.
De bezwaren kunnen nog steeds gewoon terecht zijn…
Hopelijk draagt dit bij een accuratere waardebepaling van de WOZ. Met name de automatische koppeling met het Kadaster zal tot voordelen leiden. |www.wozspecialisten.nl |