FME, het ministerie van Economische Zaken, TNO, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel gaan samen een verkenning uitvoeren naar de internationale en technologische ict-ontwikkelingen. Het doel hiervan is beter zicht te krijgen op de impact die de technologische ontwikkelingen wereldwijd voor de Nederlandse industrie hebben. Met die informatie vergroot Nederland internationaal gezien zijn slagkracht op it-gebied. Daarbij gaat het in eerste instantie om hightech, chemie, en agrofood. Mogelijk volgen ook andere sectoren.
Wil de Nederlandse industrie overleven, dan moet zij soepel inspelen op de steeds sneller veranderende wereld. De bedrijven moeten toegang hebben tot de nieuwste technologieën om te kunnen voldoen aan de eisen die de klanten wereldwijd stellen. Daarom gaan de genoemde organisaties samen met bedrijven proberen de industrie ‘fit for the future’ te maken.
Internationaal concurrerend
In het dagelijks leven is ict al ver doorgedrongen en dat neemt alleen maar toe. Dezelfde ontwikkeling vindt in de productieomgeving plaats. Het gaat erom dat Nederland optimaal gebruik maakt van de nieuwe technologieën zodat het in de toekomst internationaal concurrerend kan blijven produceren. Het zijn de industriële organisaties die zich richten op het productiever produceren van producten in ‘smart factories’ met intelligente, efficiënte, zero defect-processen en nieuwe productietechnologieën. De initiatiefnemers hebben de gezamenlijke ambitie om de Nederlandse industrie in de wereldtop te laten excelleren.
Deze verkenning is een eerste stap, waarmee de wereldwijde ontwikkelingen en de kansen en bedreigingen voor de Nederlandse industrie in kaart worden gebracht. Ook komt er een overzicht van welke activiteiten er nu al door de nationale en decentrale overheden en branches worden uitgevoerd en welke aanvullingen daarop wenselijk zijn.
PPS-aanpak
Het initiatief wordt breed ondersteund, zowel door bedrijven als door kennisinstellingen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Een op de toekomst gerichte industrie is onlosmakelijk verbonden met het topsectorenbeleid. Binnen het ict-doorbraakproject ‘Ambitieuze mkb’er innoveert met ict’ wordt nu al door bedrijfsleven, kennisinstellingen en Economische Zaken een PPS-aanpak (publiek-private samenwerking) ontwikkeld om nieuwe ict-technologie direct in de praktijk toe te passen.
Het bijhouden van alle technologische ontwikkelingen in binnen- en buitenland is iets wat je altijd moet monitoren. Dat is een continue proces en niet eens in de zoveel tijd. Zoiets wordt in het ook wel competitive intelligence genoemd. Het verbaast mij trouwens dat dit geen permanente structuur heeft bij het ministerie.
Meen hier ooit eens enige tijd geleden gelezen te hebben dat het aantal ICT studenten was gehalveerd.
Volgens mij gaat het hem niet worden tenzij er heel veel ICT migranten bij worden gehaald.
Het lijkt mij inderdaad wat laat en verbazingwekkend dat dit niet eerder is gestart of al langer plaatsvindt. Innovatie met ict binnen productieprocessen is toch al jaren een dominante ontwikkeling.
Sorry voor mijn cynisme, maar het zou mij verbazen als dit initiatief niet ontaard in een boboclubje.
We weten waar dit tot op heden toe geleid heeft: verlenen van arbeidsvergunningen voor mensen buiten Europa die hier normaal gesproken nimmer een vergunning krijgen. Buitenlandse bedrijven krijgen de kans om ongebreideld Nederlandse bekwame arbeidskrachten te vervangen door minder bekwame buitenlandse werknemers die bij nader inzien eigenlijk niet goedkoper zijn. Banken doen dit vooral. Rabo, AbnAmro, ING, etc. Oud adagium: goedkoop is duurkoop. Het blijkt op allerlei manieren meer en meer waar. Daar moet paal en perk aan gesteld worden. Een soort van self-fulfilling prophecy voltrekt zich waarbij Nederland=kennisland zich transformeert tot Nederland=afhankelijk van 3e wereld sof(t)ware. Uitermate droevig en het eerste waar ik aan denk als het gaat om overheid en ict-werkers.
Misschien zouden alle partijen er veel beter bij gebaat zijn eerst maar eens te gaan kijken wat IT is, wat het doet, hoie het werkt en vooral, hoe je het inzet. Dan aansluitend zou het zomaar kunnen dat we in Nederland nog een heel aardig coningent goede professionals aan de kant hebben zitten die u daarin bij kunnen staan.
Namen worden er heel strategisch niet genoemd maar we kunnen wel raden wat dit initiatief zal gaan opleveren. Voor heel veel eurofielen en oudpolitici een aardig (bij)baantje, vooral het slag mensen dat verder geen enkel idee heeft wat IT is en wat je ermee kunt.
Maar, het is altijd aardig weer eens een overheidsinitiatief te zien. We weten allemaal hoe het gaat met ca. 85% van overheidsinitiatieven. Nu Rutte vakantie aan het vieren is in Sotsji dachten ze waarschijnlijk nu kunnen we. Misschien kunnen ze Plasterk alvast aimable ‘voorzitter’ maken?
Laten we hopen dat ze niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. Er zijn diverse bedrijfstakken die hetgeen FME, het ministerie van Economische Zaken, TNO, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel willen gaan uitzoeken/onderzoeken allang hebben gedaan. Beter nog, hun hele bestaansrecht hangt er vanaf.
Een nieuw en sterk voorbeeld van de nutteloze overheid. Wat is er nu nog te verkennen? Hebben ze nog niet gehoord van internet?
Regelmatig de nieuwsberichten uit de pers lezen is een goed idee.
Geld is als water, het zoekt altijd het laagste punt . . .
Topsectorenbeleid, ict-doorbraakproject, kennisinstellingen?
Prachtwijken, betuwelijnen, faaljagers, triltorens.