De uitrol van 4G-netwerken kan storingen opleveren in televisiebeelden. Daarvoor waarschuwde Agentschap Telecom al in zijn nieuwsbrief van september vorig jaar, maar nu 4G op steeds meer locaties wordt gebruikt, nemen diverse kabelmaatschappijen de waarschuwing over.
De 4G-netwerken bieden een flink hogere snelheid voor mobiel bellen en internetten. De nieuwe generatie mobiele telefoons, dongels en basisstations voor dat netwerk, maken onder meer gebruik van de 800 MHz-band. Dat is dezelfde frequentie die wordt gebruikt bij kabeltelevisie en dat kan voor storingen zorgen. Uit Europees onderzoek van een aantal jaren geleden, leek de storingskans ruim 45 procent te zijn, maar uit onderzoek van Agentschap Telecom en Universiteit Twente is de kans significant kleiner: 0,17 procent, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.
Meer storingen
De kans op storing kan worden verkleind door betere kwaliteit coaxkabels en -stekkers te gebruiken. Kabelmaatschappijen kunnen ervoor kiezen om de meest populaire televisiezenders in een ander deel van de kabelbandbreedte onder te brengen. De kabelbedrijven hebben al afspraken gemaakt met mobiele providers om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Verwacht wordt dat de kans op storingen de komende jaren alleen maar toe zal nemen als meer mensen gebruik gaan maken van het 4G-netwerk.
Standaard Televisie zit ofwel op de VHF Band (30-300 Mhz, band I 47-68 Mhz, Band III, 174-230 Mhz)) ofwel op de UHF Band (300-3000Mhz, band IV 470-614 Mhz en band V, 614 – 862 Mhz). Aangezien nog zeer veel systemen van Analoge TV signalen gebruik maken, is het dus niet bijster slim geweest om 4G netwerken op de 800Mhz band te zetten. Dit probleem was te voozien geweest.
Volgens mij is dit inderdaad niet schokkend. 95 procent van de tv-signalen in Nederland werkt met kabels. 800 Mhz was al een gsm-frequentie en hopelijk gaat dit ervoor zorgen dat kabelaars gaan overstappen op glasvezel.