De pr-machine van Microsoft draait deze weken op volle toeren door de aanstelling van Satya Nadella als derde ceo uit de historie van Microsoft. Maar wat kunnen we eigenlijk verwachten van de opvolger van de ietwat ‘nerdy’ Bill Gates en ‘powerhouse’ Steve Ballmer?
Het ideaal beeld van de moderne zelfbewuste leider wordt gecreëerd op een manier die we, mede door het ooit door Microsoft verfoeide internet, inmiddels gewend zijn van de Amerikaanse verkiezingen. Satya Nadella; het prototype harde werker, familieman, inhoudelijk en competent.
Los van deze pr-prietpraat komt zijn aantreden op een goed moment. Ballmer heeft net een paar keer te veel aangetoond dat hij onvoldoende in staat is om de Microsoft-assets te laten omarmen door het grote publiek. Ondanks dat de platformgedachte van Microsoft de afgelopen jaren de basis is geweest voor een forse innovatie van deze assets en qua architectuur goed in elkaar steekt, worden de mogelijkheden ervan nog onvoldoende gezien en dus benut door het grote publiek. Nadella heeft voldoende kansrijk materiaal voorhanden, waar hij zelf aan gewerkt heeft, om er een succes van te maken.
Dat wil zeggen: mits hij het sentiment weet te veranderen.
Zelf heb ik heb hem vorig jaar zien spreken tijdens de Microsoft WPC in Houston (zie video onderaan) over de cloudstrategie van Microsoft en de daaraan gerelateerde producten. Hij kwam op mij toen over als een zorgvuldige, nieuwsgierige, technische en belezen man. Met dat in het achterhoofd kan ik hem prima plaatsen als de nieuwe ceo van Microsoft. Een volgens Amerikaanse begrippen enigszins onconventionele man met de looks van een jonge Ghandi in een Steve Jobs-outfit. Wat mij betreft is hij in ieder geval naar buiten toe de juiste verpersoonlijking van het nieuwe Microsoft, dat met inhoudelijkheid, eenvoud en duidelijkheid de naar elkaar toe groeiende markten van cloud, big data, sociale platformen en consumentenelektronica op alle fronten succesvol kan laten renderen.
Een belangrijkere rol voor Bill Gates als adviseur geeft ook aan dat Microsoft er alles aan gelegen is om het te laten slagen. Als de stofwolken rondom zijn benoeming zijn neergedaald gaan we zien wat Satya Nadella waard is.
Pim Udo, unitmanager bij ilionx
Satya Nadella brengt Microsoft vanuit het ‘Waarom’ naar buiten en niet vanuit ‘Wat’ (product). Dat deed Jobs ook al en Ballmer niet!
Reorganisatie, radicale wijziging van bedrijfsmodel en nog veel andere negatieve veranderingen hebben veel barsten en onrust binnen Microsoft-organisatie veroorzaakt. Ik verwacht dat Nadella de benodigde synergie binnen Microsoft kan creëren, weer een sterk merk van Microsoft kan maken (zoals Apple), innovatie op een ander niveau binnen het bedrijf terugbrengen en veel inspiratie aan medewerkers kan geven (zoals Google).
Ik verwacht dat hij uit bescheidenheid en verstand (zoals Obama en Jobs)leiding gaat geven en niet uit arrogantie en dominantie zoals Ballmer.
Microsoft heeft behoefte aan een Ghandi en hij kan het zijn!
Ik heb de indruk dat Microsoft al jaren vooraan loopt als het gaat om research en innovatie. Maar dat het ze vaak minder goed lukt dan bijvoorbeeld Google of Apple om dat goed in de markt te zetten. Een uitspraak als “The opportunity ahead will require us to reimagine a lot of what we have done in the past for a mobile and cloud-first world, and do new things.” van Nadella wekt bij mij de indruk dat hij best wel eens de man kan zijn die het gaat lukken om het ‘pc-met-Office imago’ definitief af te gaan schudden. Ik denk dat ze bij de concurrenten banger voor hem zijn dan voor een oneliner type als Balmer.
Dit vind ik een geweldige foto : https://twitter.com/Microsoft/status/430781045542105088/photo/1/large
Ondanks dat ik Satya Nadella ook een goede keus vind, twijfel ik of de rol als ceo hem echt past. Ook heeft de Microsoft-organisatie iets waar ik mijn vinger niet op kan leggen, maar wat tegen ze werkt. De management stijl sluit niet aan bij wat Microsoft (groot) maakt. Ze missen iets in het DNA waardoor ik gewoon niet het gevoel hebt dat ze echt door kunnen pakken.
Windows 8 is een zwabberend systeem terwijl Modern UI wel weer fris oogt. Windows Phone… er zijn mensen enthousiast over, maar het is het gewoon net niet. O365 doet aardig zijn best, maar het lijkt erop dat er zoveel clutter omheen zit waardoor het chaotisch oogt. De website zelf is ondoorgrondelijk. Ik doe met een aantal partner programma’s mee, maar soms klik ik op knoppen om iets aan te zetten en is het een oerwoud om iets simpels gedaan te krijgen. Net als met vragen over bijvoorbeeld een factuur. Dan heb je SkyDrive (OneDrive) en SkyDrive pro. Twee totaal verschillende producten, maar wel weer zeer verwarrend. Iets simpels als file synchronisatie op SkyDrive Pro (=SharePoint) werkt niet vlekkeloos, zeker niet als je grote hoeveelheden bestanden toevoegd of verplaatst.
XBOX One is een mooi product met potentie maar vooralsnog rammelt het en is het allemaal net niet.
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik heb een heel dubbel gevoel bij MS terwijl ik echt wel Microsoft georiënteerd bent. Satya als ceo… zal hij daadwerkelijk wel het mandaat hebben? Ik geloof het eerlijk gezegd niet, en daarmee onderstreep ik mijn het begin van mijn reactie. Er zit iets scheef. Een discrepantie tussen product en organisatie…
Henri,
Ik heb in mijn reactie gezegd:
Satya Nadella brengt Microsoft vanuit het ‘Waarom’ naar buiten en niet vanuit ‘Wat’ (product). Dat deed Jobs ook al en Ballmer niet!
Microsoft is onder leiding van Ballmer haar “Waarom” vergeten. Hierdoor in is het bedrijf flink door Apple en Google ingehaald. En wat doen ze om de schade te beperken, een na andere product uitbrengen zonder dat ze eerst aan “Waarom” gewerkt hebben.
Altijd leuk om terug te gaan naar sommige reactie in het verleden:
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/4802608/1458016/steve-ballmer-stopt-binnen-jaar-bij-microsoft.html#reacties
Ik vind je reactie hierboven (dit artikel) wel merkwaardig. Tijd geleden had je een artikel geschreven over hoe geweldig Microsoft-cloudproducten zijn en nu lees ik wat andere belevenis.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud_computing/4896598/2333364/microsoft-als-vdiconcurrent.html#reacties
Microsoft heeft naar mijn mening een Ghandi nodig! Iemand die het Waarom van bedrijf weer gaat laten herleven en de medewerkers inspireren. Ik denk dat ze dit keer een juist keuze hebben gemaakt.
Tip: als je tijd hebt, lees het boek “Begin met het Waarom”
Reza, je leest mijn reacties denk ik selectief en ziet ze door een bepaalde bril. Want zover ik bij mezelf na kan gaan passen al mijn reacties over Microsoft wel in een lijn.
Windows Azure is een zeer krachtig product waar ik vol lof over ben. Ook bijvoorbeeld MS SQL Server vind ik erg sterk en .NET is een krachtig en goed framework. Dat MS ook uitglijders maakt, mobiel en cloud heel laat pas begrepen doet daar niets aan af.
Satya lijkt me een beste man, maar ik heb wel mijn twijfels voor hem als CEO. En Ghandi als CEO… ik weet het niet.
En het Waarom… tja, ik doe veel inventarisaties en daarin stel ik ook heel vaak de vraag waarom. Maar met waarom alleen kom je er niet 🙂
Henri,
Communicatie kent twee delen: zender en ontvanger. Dit betekent dat het in het geval van miscommunicatie 50% aan jou ligt 🙂
Verder, leuk dat je veel inventarisaties doet maar het Waarom in dit boek is totaal anders dan wat je denkt. Misschien is het handiger om eens wat over dit boek te lezen:
http://www.managementboek.nl/awboek/9789047004943?adpos=1t1&utm_term=begin%20met%20het%20waarom%20simon%20sinek&gclid=CMaGhsOAwbwCFXGWtAodKxAAHA
Reza, fair enough. Heb de Engelse versie gedownload en op mijn e-reader gezet. Boek krijgt goede recensies dus waarschijnlijk leuk om te lezen.
Ik wens Nadella heel veel succes en dat zal hij nodig hebben. Microsoft heeft nog nooit een ict-innovatie zelf bedacht en is door overnames van producten groot geworden, nadat het eerst een aantal ander producten heeft gekopieerd.
Ik ben benieuwd of we nu innovatieve producten gaan zien die inspelen op mobiliteit, internet of things, etc. het komend jaar zullen nog meer markten van Microsoft worden aangevallen door Apple, Google en anderen. Het worden voor Nadella tropenjaren.