Er is op dit moment geen branche waar zoveel verschillende ict-vraagstukken spelen als in de zorgmarkt. Overkoepelende thema’s als regelgeving, bewaarplicht en vergrijzing zorgen ervoor dat iedere zorginstelling in Nederland te maken heeft en vooral te maken gaat krijgen met enorme ict-uitdagingen. Reden voor ict-vaktitel Computable om te starten met het nieuwe topic Zorg.
De ict-vraagstukken die in de Nederlandse zorgmarkt spelen zijn zeer divers. Ondanks dat het politieke draagvlak voor het elektronisch patiëntendossier (epd) is weggevallen, is dit wel een thema dat enorm speelt in de zorgmarkt. De naam is dan misschien anders, maar iedere zorginstelling beraadt zich over de ontwikkeling van patiënt- of cliëntdossiers. Hieraan gekoppeld zitten uiteraard ict-aspecten als gegevensuitwisseling, informatiebeveiliging en privacy.
Vernieuwing ict-omgeving
Een andere grote ict-uitdaging voor de komende jaren is de aanpak van legacy. Op dit moment worden er ongelooflijk veel oude en verouderde ict-systemen in de zorg gebruikt. Dit brengt allerlei beperkingen met zich mee. Zorginstellingen moeten over op nieuwe ict-infrastructuren om aan de groeiende zorgvraag te kunnen voldoen. Dit kunnen per zorginstelling losse systemen zijn, maar ook kijkt de totale zorgmarkt naar de mogelijk om één groot, landelijk zorgsysteem te gaan invoeren.
Linksom of rechtsom, alleen al op het vlak van het besturingssysteem moet er een hoop gebeuren. Veel instellingen werken namelijk nog met Windows XP of zelfs NT en dit moet een update krijgen. Zorginstellingen kijken daarom naar de migratiemogelijkheden naar Windows 7 of 8, maar Linux is ook zeker een alternatief. Zelfs het besturingssysteem via de cloud in de vorm van desktop as a service wordt overwogen, maar door regelgeving zijn de meeste zorginstelling hier nog huiverig voor. Als ‘tussenoplossing’ wordt dan eerder client-virtualisatie overwogen.
Big data en thuiszorg
Net als in de hele ict-markt gaat big data ook in de Nederlandse zorgmarkt een belangrijke rol spelen. Dit komt vooral omdat zorginstelling een bewaarplicht hebben tussen de vijftien en honderd jaar. Deze enorme berg aan data biedt ook kansen en veel zorginstellingen zoeken naar business intelligence- en analytics-software om meer met deze data te doen. Daarnaast zoekt de zorg ook naar koppelingen om de relevante informatie op de juiste plek of aan de juiste persoon te kunnen tonen.
Doordat Nederland in rap tempo vergrijst, gaat ict gekoppeld aan thuiszorg een steeds belangrijkere rol spelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zorginstellingen op zoek zijn naar slimme middelen om aan deze vraag te kunnen voldoen. Want net als in andere markten wordt deze vraag niet opgevuld met het werven van nieuwe mensen, vooral digitale middelen moeten ervoor gaan zorgen dat het huidige personeel meer zorg op afstand kan gaan bieden. Zorginstellingen zijn dan ook bezig om online portalen te creëren waar patiënten of cliënten zelf bepalen welke informatie ze willen krijgen en inzage krijgen in hun eigen zorgaanbod. E-health zal de komende jaren dan ook een enorme vlucht gaan nemen.
Nieuw topic Zorg
Dit zijn slechts enkele ict-vraagstukken waar de Nederlandse zorgmarkt mee te maken heeft en krijgt. Computable gaat deze onderdelen en andere zorggerelateerde ict-zaken behandelen in een eigen topic. De komende tijd worden meerdere ict-vraagstukken in de zorg behandeld met input van de eigen Computable-experts op het topic Zorg.
Ik denk dat dit een zeer goede zet is. Het is een topic met meer facetten dan men vaak denkt of vermoedt. Het gaat niet alleen om technische aspecten maar ook nog eens een keer over juridische aspecten en niet in de laatste plaats natuurlijk de maatschappelijke kant van dergelijke topic.
It is uiteindelijk een vehikel die besparingen op verschillende niveaus en echelon moet kunnen bewerkstelligen en dat is net iets dat vaak niet zo heel erg leeft bij velen.
Ik denk een hele goede zet.
Leuke toevoeging van Computable. Ik ben erg benieuwd wat hierover geschreven gaat worden. Want in de zorg ligt nog een erg grote uitdaging voor ons allen.
“De zorg” is een ruim begrip.
We spreken van thuiszorg, huisartsen, ambulante poliklinieken, A-ziekenhuizen, psychiatrische klinieken, fysiotherapeuten, psychotherapeuten, verpleeghuizen etc. etc.
Dat is niet zo eenvoudig onder 1 noemer te brengen. In mijn cv staat een psychiatrisch ziekenhuis en een A-ziekenhuis, de verschillen waren enorm.
Laten we dat in ons achterhoofd houden bij de artikelen en de reacties.
@Jan
Je kunt op alle slakken zout gaan leggen want je betoog zou je ook kunnen houden over de IT, niet echt een homogene groep als ik kijk naar alle opdelingen. Kijkend naar de geschetste problematiek kun je moeilijk ontkennen dat elke specialiteit toch min of meer dezelfde uitdagingen heeft met ict-middelen en ict-beheer om maar wat te noemen. Nu valt af te vragen of die generieke onderwerpen een eigen topic rechtvaardigen maar dat zal de toekomst dus leren. En eerlijk gezegd kijk ik meestal niet naar topic maar het aantal reacties omdat deze vaak informatiever zijn dan het artikel zelf.
@Ewout
als je de discussies over “zorg” hier volgt en er zelf intensief mee te maken gehad hebt, kijk je anders naar zo’n discussie.
Het verschil tussen een psychiatrische kliniek en een A-ziekenhuis is heel veel groter als je denkt, alleen al vanwege de regelgeving.
Gesloten afdelingen en gedwongen opnames kom je in A-ziekenhuizen niet tegen.
Daarom is het goed vooraf te weten waarover we hier spreken.
@ Jan,
Het is een goed initiatief van Computable. En je moet natuurlijk ergens beginnen. Wie weet komen er in de toekomst nog wel subcategorieën.
Ik ben heel benieuwd waarmee men gaat komen, gaat het werkelijk om de zorg beter te maken of gaat het alleen maar om de zorg ‘goedkoper’ te maken en je te kunnen ontdoen van zoveel mogelijk mensen? Ik vrees het laatste (dat is de trend) dus ik voor zie een toekomst van hele dure ict-gedrochten en nog meer ontslagen. Tel uit je winst, de mens als weggooiproduct. Ook hier geldt weer, werkt de legacy dan moet je het lekker laten zitten.
@Ruud
Vandaar de opmerking “Laten we dat in ons achterhoofd houden bij de artikelen en de reacties” er zijn nu eenmaal verschillende zorginstanties.
@Louis
Ik deel je mening. Precies daar faalt de politiek.
@ Jan,
Die had ik over het hoofd gezien. Dan zijn we het toch nog een keer met elkaar eens.
Zorg en ict kent meerdere gezichten gelukkig.
Onderstaande link is hier een mooi voorbeeld van. De digitalisering van het maken van röntgenopnamen gecombineerd met krachtige beeldverwerkingsalgoritmen is ook ict!
Een heel andere tak van sport dan patiëntendossiers, BI, BYOD enzovoort, maar met >10 miljoen regels code toch een mooi stukje toegepaste ict van vaderlandse bodem:
https://www.catharinaziekenhuis.nl/op-bezoek/nieuws/541-catharina-ziekenhuis-en-philips-verlagen-weer-dosis-rontgenstralen.html