Op maat gemaakte erp-systemen hebben hun beste tijd achter zich liggen, stelt onderzoeksbureau Gartner in een rapport over erp-software dat onlangs verscheen. Huidige erp-systemen moeten pakketten zijn die bestaan uit samengevoegde functionaliteiten vanuit de cloud, waarin de gebruiker voorop staat, om flexibel te kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Zo wordt erp een ‘system of experience’ in plaats van een ‘system of record'.
De behoefte aan flexibiliteit en responsiviteit heeft ertoe geleid dat de ontwikkeling van op maat gemaakte systemen in een impasse is geraakt. ‘Bedrijven die nu op zoek zijn naar verbetering van de administratie kunnen profiteren van lagere kosten, betere functionaliteiten en flexibiliteit door het samenvoegen van cloud-toepassingen met in-huis applicaties, wat we nu postmoderne erp noemen’, aldus het rapport.
Postmoderne erp is volgens Gartner een pakket dat bestaat uit samengevoegde functionaliteiten vanuit de cloud of via uitbestede bedrijfsprocessen. Met een dergelijk erp-pakket is het eenvoudiger om flexibel in te spelen op veranderingen in de markt, zonder dat het nodig is om het hele systeem aan te passen. ‘Het concept van een erp-suite dat voldoet aan alle bedrijfsbehoeften is dood en is vervangen door een hybride erp-aanpak met diverse oplossingen vanuit de cloud, met een smallere kern van taken die in-huis worden uitgevoerd.’
Wensen vanuit de markt
Het onderzoeksbureau voorspelt zelfs dat een hybride erp-omgeving over vijf jaar de norm is en dat tenminste 30 procent van de dienstverlenende bedrijven de meerderheid van hun erp-applicaties uit de cloud laten werken. Voor ontwikkelaars van erp-software is het daarom belangrijk om goed te kijken naar de wensen vanuit de markt. De focus moet gericht zijn op SMAC (social, mobile, analytics en cloud), omdat dit de vier technologiegolven zijn die momenteel voor een revolutie zorgen in de bedrijfssoftwarewereld. Deze ontwikkelingen zorgen voor een transitie van ‘system of records’ naar een ‘system of experience’, waarbij het gebruiksgemak voorop wordt gesteld.
De vier eerder genoemde SMAC-trends gaan er voor zorgen dat erp-software menselijker wordt. Gebruiksvriendelijkheid implementeren vraagt echter om een andere benadering van het ontwerpen van de software.
Think mobile first
Gebruikers op de werkvloer zijn gewend om hun eigen apparaten te gebruiken. Zij verwachten het erp-systeem te kunnen benaderen met dezelfde eenvoud als de andere applicaties op hun mobiele apparaat. Het uitgangspunt bij het ontwikkelen is daarom ‘think mobile first’. In andere woorden: hoe zouden we dit scherm ontwerpen als het op een tablet of smartphone draait? Diezelfde theorie werkt ook verhelderend voor applicaties die op een groot beeldscherm draaien. Het is de kunst van het simpel houden, ook al heb je meer mogelijkheden (ruimte) tot je beschikking. Die eenvoud wordt dan vertaald naar de desktop.
Mobiliteit is dus belangrijk om de werknemer van tegenwoordig zo goed mogelijk te ondersteunen. Die mobility is verweven met een cloudbenadering. Het moet mogelijk zijn om altijd overal te werken met (grote hoeveelheden) relevante informatie. Daar komt de A van Analytics om de hoek kijken. Door de combinatie van locatie, context en content vanuit social media te integreren met erp-informatie ontstaan nieuwe en innovatieve manieren van (samen)werken.
Gebruiksgemak, het resultaat van deze manier van werken, is de drijvende kracht achter vernieuwingen binnen het erp-pakket. Zo groeit erp toe naar een ‘system of experience’, waarin de gebruiker en zijn manier van werken centraal staan. Dit system of experience garandeert eenvoud, flexibiliteit en responsiviteit van het gebruik zonder de paradox dat het pakket constant moet worden aangepast om het werk eenvoudiger te maken. Het concept van één erp-pakket voor alle bedrijfsbehoeften is daarmee achterhaald.
Jeroen,
De bestaande en voordelige erp cloud-oplossingen hebben hun eigen indeling en bouwstenen. Wil je dat aanpassen om met je interne (on-premise) erp-systeem te laten communiceren dan kom je uit bij een maatwerkpakket dat duurder is dan wat je eerder dacht.
Als je een hybride erp-oplossing wilt bouwen dan zal je met meer maatwerkkosten en ook benodigdheden (zoals een Identity & Access Management oplossing), andere SLA etc rekening moeten houden. Je maakt verder hierdoor een mooie spaghetti die later de legacy van je organisatie gaat worden.
Dat een cloud-oplossing geschikt gemaakt moet worden voor alle mobile devices en besturingssystemen (Windows, iOS, Android en misschien later nog meer) lijkt me best lastig. Elk besturingssysteem heeft eigen app en een erp-leverancier moet hiervoor elke verandering in het pakket op verschillende besturingssysteem goed uittesten.
Om dit in de toekomst op te lossen zullen alle app`s omgezet moeten worden in HTML5 (webbased ipv app-based). Google is bezig deze op te leggen want dit is ook gunstig voor haar Chrome (telefoon, laptop, tablet). Een andere oplossing zou een standaard framework voor elk soort app kunnen zijn. Hierdoor zou 1x app binnen die framwork en onafhankelijk van het onderliggende besturingssysteem moeten kunnen draaien (dus alle app`s + 1x framework voor alle OS`s).
Of de grote spelers hiermee akkoord gaan is de vraag want het aantal app`s in hun App Winkel (App Store, Play Store, Windows Phone Store) is altijd een marketingmiddel geweest voor het aantrekken van klanten.
ERP stamt nog uit de tijd dat alles op 1 locatie of campus werd gefabriceerd of samengebouwd. tegenwoordig worden producten globaal gefabriceerd en samengebouwd.
Het is dus een logisch ontwikkeling dat ERP globaliseert en daarbij gebruik gaat maken van beschikbare technologie zoals de cloud.
Bij EREP staat volgens mij het (standaard) proces centraal en niet de manier van werken van een individu. Ideaal om vanuit de cloud een globaal systeem aan te kunnen bieden, zonder barrières voor de manier van werken in termen van mobiel of vast.
Goed artikel en laten we het vooral simpel houden.
De prevalering van ‘system of experience’ boven ‘… record’ wordt mede gestimuleerd door de gamification van de consumer interfaces. Dat zou geboden kunnen worden door cloud services die vanwege schaalvoordelen sneller kunnen vernieuwen, maar hier zit wel een prijskaartje aan! Over de licentiemodellen van cloud service-leveranciers verwacht ik binnenkort de nodige publicaties.
Of het daarmee nodig wordt ‘altijd en overal te werken’ betwijfel ik en de noodzaak (voor de opdrachtgever) om ‘dus’ alle platformen te ondersteunen bestaat volgens mij niet – of in ieder geval komt de business case hiervoor in veel gevallen niet rond.
De schrijver (werkzaam bij Unit4) verteld ons dat in ERP software vooral de gebruiker meer centraal moet komen te staan en dat de functionaliteit vooral uit de cloud moet komen.
Dat valt nog te bezien. Om in de SMAC sfeer te blijven : analytics op big data met je mobile lijkt mij niet bepaald een prettige gebruikersexperience. Hoe kleiner de interface en hoe groter de hoeveelheid data, des te meer gebruikersinteractie vereist is om de informatie over te brengen.
En dan hebben we het nog niet eens over de beveiligingsaspecten gehad.
“Op maat gemaakte erp-systemen …..” – die kom ik niet zo veel meer tegen…..
Verder is het merendeel van mijn klanten qua ontwerp, productie en magazijn nog erg locatiegebonden – al is het aantal locaties toegenomen. De noodzaak van loskomen van de locatie geldt voor veel ERP-gebruik niet.
Dat er daarnaast in het sales en service domein meer mobiliteit vereist wordt is al jaren gaande, en dat ondersteunt het “ERP-brokjes in de cloud” verhaal.
Verder: Big data is voor mensen die niet vooraf nadenken over wat ze willen weten, waardoor ze overbodig veel laten vastleggen om later te gaan grasduinen.
Of het verhaal nu klopt of niet, ik vind dat een marketingmanager die belangen heeft in UNIT 4 in een blad als computable niet zou mogen schrijven. Voor mij zijn auteurs met commerciele eigen belangen niet geloofwaardig, zeker niet in een blad als Computable. Dat wilde ik even kwijt.