Software-defined Networks (SDN) biedt enorme kansen om een volgende generatie it-diensten mogelijk te maken, maar de technologie is de kinderschoenen nog niet ontgroeid en omvat diverse technologische standaarden en benaderingen. De uitdaging voor netwerkbeheerders is het integreren van de nieuwste en meest innovatieve oplossingen, waarbij ze moeten voorkomen dat ze premature standaarden en technologieën adopteren.
Het cloud-tijdperk begint vorm te krijgen en de rol van technologie verandert. Het groeiende aantal applicaties, de uitgebreide voorwaarden waaraan netwerkconnecties moeten voldoen en de integratie van cloud-platformen veranderen het gehele it-model. Technologie raakt steeds meer verweven in de processen rond het ontwikkelen en leveren van producten en diensten. Het datacenter functioneert in feite als werkvloer van het informatietijdperk. Net als in een productieomgeving is zijn effectiviteit af te meten aan zijn vermogen zich zo efficiënt mogelijk aan te passen aan de variabele vraag vanuit de bedrijfsprocessen.
Branche-experts wijzen naar Software-defined Networks (SDN) als de volgende stap in de evolutie van het data center. Onderzoeksbureau IDC schat de totale waarde van de SDN-markt op ongeveer 3,7 miljard dollar in 2016, een meer dan tienvoudige toename ten opzichte van de 360 miljoen dollar in 2013. De vraag naar real-time informatie in combinatie met de snelle datagroei, verandert de hoeveelheid, diversiteit en de voorspelbaarheid van de patronen in het netwerkverkeer. Daardoor moeten er nieuwe eisen worden gesteld aan netwerkinfrastructuren. Legacy-netwerkplatformen zijn niet ontworpen voor een data-gedreven wereld en het is niet meer dan logisch dat organisaties een door software gedefinieerde toekomst overwegen.
SDN in de praktijk
Er zijn momenteel drie erkende manieren van aanpak voor de implementatie van SDN. De eerste, de Openflow-standaard, is voortgekomen uit de Open Networking Foundation (ONF) in 2010. Openflow biedt een veilig communicatieprotocol dat het op afstand programmeren van data plane-functies in switches mogelijk maakt. Veel switch-leveranciers ondersteunen deze standaard binnen hun data plane-architecturen, terwijl een paar van hen gecentraliseerde control plane-software ontwikkelen om hun switch management op één plek samen te brengen. De tweede SDN-benadering wordt gedreven door virtualisatieleveranciers als VMWare en Microsoft en is gebaseerd op een hypervisor-based netwerkvirtualisatiemodel, vaak omschreven als nvo (network virtualisation overlay). In dit model, soortgelijk aan server-virtualisatie, worden virtuele switches ingezet om een organisatie in staat te stellen meerdere virtuele netwerken te draaien op één fysiek netwerk. Daarbij behoudt elk virtueel netwerk de karakteristieken van een fysiek netwerk. De derde benadering bestaat uit een programmeerbaar framework waarin individuele switches hun controle plane functies behouden, maar door middel van een api toestaan dat de lokale data plane-functies van de switch worden bestuurd.
Dit zijn allemaal valide benaderingen van SDN en met een holistisch framework kunnen bedrijven kiezen voor een gemengde, hybride benadering van SDN in plaats van het najagen van, en beperkt worden, door één enkele methode. Net als andere belangrijke veranderingen in data center-netwerken, zoals van IPv4 naar IPv6, zal de migratie naar SDN in fases plaatsvinden en naast de huidige technologieën bestaan. Interoperabiliteit is het sleutelwoord.
Hoe SDN in het plaatje past
SDN is geen heilige graal, maar wel een belangrijk puzzelstuk in de evolutie van data centers met het ultieme doel om een volledig geïntegreerd, software-defined data center te ontwikkelen, waarin netwerk, servers en storage zijn verenigd. Betere prestaties, eenvoudiger beheer en kosteneffectiviteit benadrukken het belang van de adoptie van een flexibel en open pad naar SDN-integratie. Dit vereenvoudigt en bespaart kosten op it-implementatie op de lange termijn en biedt bovendien directe netwerkvoordelen. Het is belangrijk vast te stellen wat de prioriteiten zijn alvorens SDN te adopteren. De waarde van SDN is niet de beste control plane ontwikkelen, maar bewijst zich vooral in het beheer van de workloads en het bepalen welke workloads het beste draaien op de beschikbare netwerkapparatuur. Met een evaluatie en optimalisatie van de workloads door SDN-adoptie kunnen organisaties de waarde en het potentieel van hun data center aanzienlijk vergroten.
De laatste overweging wat SDN betreft is de langetermijninvloed op de hardware-kosten. Momenteel wordt SDN geïmplementeerd op een manier die het programmeren van netwerken flexibeler maakt. Daarbij blijft buiten beschouwing welke eisen de processen stellen aan de netwerkhardware. Dit betekent dat deze kosten in eerste instantie niet zullen dalen. Naarmate een software-defined infrastructuur gemeengoed wordt, zal de druk op leveranciers van netwerkapparatuur toenemen om hun hardware kosteneffectiever te maken. Dit zal zeker het geval zijn als klanten een open benadering hanteren bij de implementatie van SDN en zich niet beperken tot één benadering of leverancier.
Bij het bespreken van SDN zou een organisatie dus altijd deze punten moeten overwegen:
– De ideale oplossingen moeten een eenvoudig, geleidelijk pad bieden van bestaande legacy-netwerktechnologieën naar SDN. Dit betekent dat de benadering de flexibiliteit moet bieden om te kiezen tussen SDN-technologieën en ze gefaseerd in te voeren. Door een hybride omgeving te creëren worden kostbare, grootschalige upgrades en complexe integratie vermeden.
– De producten moeten interoperabiliteit bieden door open standaarden. Leveranciers moeten zich blijvend inzetten in SDN-organisaties als de ONF en Object Management Group (OMG) en samenwerken met nvo-leveranciers als Microsoft en VMWare.
– SDN is één stap in de overgang naar een software-defined data center. Zoek advies van vertrouwde leveranciers die strategische ondersteuning kunnen bieden bij directe implementaties van SDN én lange termijnstrategieën voor data centers.
Hogere eisen van gebruikers, geavanceerde applicaties en complexe workloads zullen organisaties blijven uitdagen. Het is een natuurlijke stap in de evolutie van netwerken om te verschuiven naar gevirtualiseerde omgevingen als SDN om deze uitdagingen te adresseren en hopelijk voor te blijven. Het goede nieuws is dat er vandaag al oplossingen beschikbaar zijn en ervaren leveranciers klaarstaan om te helpen bij deze overgang.
Leuk en leerzaam stuk. Waar voor dank!