Hoe vaak lees je niet dat er weer ergens een ict-project is gestrand. Mislukkingen, vaak gemoeid met tientallen miljoenen euro’s. En van de statistiek wordt je ook niet vrolijk: 29 procent van alle projecten falen, 57 procent levert niet op wat men er van had verwacht en slechts 14 procent is succesvol. Des te uitzonderlijker is dan ook onderstaande prestatie.
Het project omvat het bouwen, opleveren en in productie zetten van een nieuw kernsysteem gerealiseerd binnen planning en binnen budget. Op voorhand was er geen contract, geen projectplan, geen specificaties, geen software architectuur document, geen ingerichte otap-omgeving. Alleen de opleverdatum stond vast, in beton gegoten.
De opgeleverde software telt drieduizend functiepunten; de projectomvang bedraagt vierduizend functiepunten. Er is door vijftig personen in tien maanden aan gewerkt. De verrichte werkzaamheden: design, bouw, test, continuous deployment, opzetten en inrichten van de hele otap-omgeving en het turn-key migreren van de bestaande informatie uit zeventien databases naar het nieuwe systeem.
Tijdens het hele traject zijn 3050 issues gemeld en opgelost, waarvan 2400 bugs. Technologie platform: Cordys en Groovy/Grails. De aanpak: DevOps. De opgeleverde software is door een onafhankelijke partij met SIG 4 Sterren beoordeeld.
De sleutel tot dit succes? Vraag het aan de project-manager en zijn antwoord is: intense samenwerking met de opdrachtgever, gezamenlijke besturing en verantwoordelijkheden en vooral samenwerking met de business. En verder helpen natuurlijk de multidisciplinaire teams van de opdrachtgever, opdrachtnemer, business en it. En de DevOps aanpak geeft iedereen focus op concrete, werkende resultaten (= software).
En nu? Het systeem is opgeleverd en zit nu in een ‘ontwikkeling en beheer’-fase waarbij elke dag een release in productie wordt gezet. Ik schreef het al eerder: scheiding van development en beheer is niet meer van deze tijd. Bovenstaand project maakt visie tot de realiteit van vandaag.
2400 bugs op een systeem met 3000 functiepunten? Dat is meer een soort trial en error methode en dat kan alleen maar bij een beperkt aantal type systemen. Ook een migratie uit 17 databases naar 1 nieuwe zonder specs (?) kan alleen als het niet erg ingewikkeld is m.b.t. onderlinge afhankelijkheden en je weet wat er in zit. Dat is vaak niet het geval met legacy systemen.
DevOps is minder nieuw dan het lijkt, met DSDM en codegeneratoren deden we 20 jaar geleden ongeveer hetzelfde met de gebruikers die hun eigen systeem bouwden en systemen die tijdens de ontwikkeling al in pre-beheer gingen of in blokjes al gebruikt werden… Alleen in ICT vergeten we te vaak wat we geleerd hebben en werken en denken we in organisatiesilo’s.
Beste Kees zou je ook de bron kunnen geven van deze data “29 procent van alle projecten falen, 57 procent levert niet op wat men er van had verwacht en slechts 14 procent is succesvol”?
Bij voorbaat dank.