Softwareleverancier Raet heeft het onderwijssalarissysteem Caso uitgefaseerd. Dit is conform de afspraken die het bedrijf heeft gemaakt met de klanten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen bij de aankoop in 2009. De Caso-vestiging in Gouda wordt per 1 februari 2014 gesloten. Inmiddels hebben twintig medewerkers een andere functie binnen het bedrijf gevonden. De acht medewerkers die geen passende andere functie hebben gevonden binnen Raet, maken gebruik van het sociaal plan.
Het bijbehorende personeelsinformatiesysteem Edukaat blijft nog wel enkele jaren beschikbaar maar Raet pleegt er geen onderhoud meer op. Dat dit systeem nog in de lucht blijft heeft te maken met dossiers die vanwege de archieffunctie nog een tijdje beschikbaar moeten zijn, zegt een woordvoerster van Raet.
De oorsprong van de software gaat terug tot 1966. Caso voerde niet alleen de betaling uit van vrijwel al het onderwijzend personeel in Nederland. Het systeem verstrekte ook gegevens aan pensioenfondsen, verzekeringsinstanties en de Belastingdienst en verzorgt het de afdracht van premies en belastingen.
UItbesteding en overnames
Het ministerie van OC&W is altijd eigenaar gebleven van Caso, maar heeft het beheer en onderhoud in 1994 uitbesteed aan marktpartijen. In 2001 werd in een tienjarig contract met Pinkroccade naast onderhoud en beheer ook de exploitatie uitbesteed. Rond de eeuwwisseling werd 98 procent van het onderwijzend en ondersteunend personeel verloond via het systeem.
Raet kocht in 2009 Caso/Edukaat, dat toen nog onderdeel was van Randstad HR Services. Het uitzendbureau had het op zijn beurt in 2006 overgenomen van Pinkroccade voor 65 miljoen euro. Randstad zei toen flink te willen investeren in de nieuwe software, maar dat plan is nooit tot wasdom gekomen. Randstad schreef door de verkoop 85 miljoen euro af op de divisie. Van de honderd man die overgingen naar Raet, werkten er op het eind nog 28 voor Caso/Edukaat. Van de overige 72 medewerkers is een deel vertrokken of met pensioen gegaan, maar de meeste medewerkers hebben een andere functie gekregen binnen het bedrijf, aldus de woordvoerster.
Archief
Raet gebruikte de overname om marktaandeel te kopen op de onderwijsmarkt. Het bedrijf kondigde al bij de verkoop in 2009 aan op termijn te stoppen met Caso/Edukaat en klanten over te zetten naar het softwareplatform van Raet. Daarover maakte het bedrijf afspraken met de klanten en het ministerie van OC&W.
Een groot deel van de onderwijsinstellingen die gebruik maakten van Caso heeft de overstap gemaakt naar het online portaal Youforce van Raet voor de ondersteuning van de salarisverwerking en personeelsinformatie. Een kleine 30 procent koos voor een concurrerend pakket. Raet heeft dan ook zijn marktaandeel binnen deze sector zien groeien van minder dan 20 naar ruim 70 procent, meldt het bedrijf.
Raet geeft het systeem Caso terug aan het ministerie van OC&W. ‘Voor het archief’, zegt de woordvoerster.
Als ‘kenner’ van de Casomaat….. uit vroegere jaren…..
Thank God Raet, doen jullie goed!
Proficiat.