In 2012 heeft de gemeente Langedijk samen met ict-dienstverlener De Ictivity Groep 230 werkplekken gevirtualiseerd. Een vervolgstap is het invoeren van het Windows 8. Bij de migratie naar Win8 is gebleken hoe efficiënt en flexibel de huidige vdi-omgeving is. De migratie is 60 procent sneller verlopen dan traditioneel het geval is. Er is bewust gekozen voor Win8 vanwege de interface en de mogelijkheid van de Windows app-store.
Met de trend dat de centrale overheid steeds meer zaken belegd bij de gemeenten is het voor de gemeente Langedijk van belang dat ze een hogere mate van flexibiliteit en beheersbaarheid realiseert voor medewerkers en de organisatie.
‘In slechts vijf dagen tijd hebben wij, dankzij de huidige vdi-omgeving, de invoering van het Windows 8 operating system als proof of concept (poc) weten te realiseren. Het vdi-concept van de gemeente Langedijk leent zich dus om eenvoudig en snel naar een nieuw operating system als Windows 8 en Office 2013 te gaan’, legt Martin Hartendorp, informatiemanager bij de gemeente Langedijk uit. Raymond Anchelon, servicemanager bij de gemeente vervolgt: ‘Normaal gesproken is een migratie naar een nieuw OS een hele opgave die een veel langere periode in beslag neemt.’
Behaalde voordelen
‘Door de investeringen in onze vdi-omgeving hebben we voordelen weten te behalen. Ten eerste hebben we minder it-middelen nodig en ten tweede hebben we aanzienlijk minder beheerlast door de stabiliteit van de infrastructuur. Dit laatste resulteert er in dat we geen externe beheer inhuur meer nodig hebben, dit scheelt ons ruim dertigduizend euro op jaarbasis. Ook hebben we onze verstoringen & tickets gereduceerd tot nagenoeg nul’, geeft Hartendorp aan. Anchelon vult aan: ‘Daarnaast leent Windows 8 zich uitstekend om in de toekomst klaar te zijn voor het nieuwe werken en byod en weten we nu dat we relatief snel en eenvoudig kunnen migreren naar een ander besturingssysteem en /of andere Office-versie”.
Gevraagd naar de samenwerking zegt Anchelon: ‘We maken al jaren gebruik van de specialisten van De Ictivity Groep. Gezamenlijk hebben we de afgelopen jaren het fundament gelegd voor onze huidige it-omgeving. De samenwerking voor het Windows 8 project was echt geweldig. Van voorbespreking en inventarisatie tot aan de uitvoering en oplevering toe is de migratie uitstekend verlopen. Het belangrijkste hierin was het wederzijdse vertrouwen.’
Toekomstplannen
Over de toekomstplannen vertelt Hartendorp het volgende: ‘we gaan ons focussen op de regionale ontwikkelingen en mogelijke vormen van samenwerking in de regio. En natuurlijk gaan we de it-trends volgen waar mogelijk. Ook willen we de ict van de gemeente Langedijk op de spreekwoordelijke kaart zetten.’
‘Medio 2014 willen we het testen van alle applicaties in combinatie met Windows 8 afgerond hebben en vervolgens gefaseerd uitrollen. Vanwege de verwachte impact op de gebruikers gaan we onze gebruikers intensief betrekken bij de uitrol. Denk hierbij aan het vooraf inventariseren van de behoeften, het houden van inloop trainingen voor Windows 8 en Office 2013. Daarnaast gaan we ‘key users’ aanstellen die Windows 8 gaan testen. Deze key user worden vervolgens het aanspreekpunt voor hun afdeling, zodat we het werken met Windows 8 ook voor de gebruikers laagdrempelig maken’, besluit Anchelon.
Leuk begin van 2014! Ik heb 2013 in mijn hol onder een steen doorgebracht. Vandaar dat ik bij het lezen van dit artikel de volgende vragen krijg:
1) Wat is de link tussen de interface en de mogelijkheid van de Windows app-store en gemeentelijke taken en applicaties? En als er een link is waarom denk je dat Apple App Store of Google Play Store deze niet hebben of minder goed zijn dan die van Microsoft?
2) Wat is de link tussen Win8 en 60% hoger migratiesnelheid? Had je dat niet kunnen behalen met Win7 bijvoorbeeld?
3) Wat zit in je PoC waar je vijf dagen tijd aan besteed hebt? Een leeg OS met een connector naar je VDI omgeving? Ik lees dat jullie nog tot medio 2014 bezig zijn met applicaties. Had je vijf dagen nodig om alleen Win8 zonder applicaties op een aantal machines uit te rollen?
4) Leuk dat je met het vdi-concept eenvoudig en snel naar een nieuw operating system als Windows 8 en Office 2013 kunt gaan. Maar vergeet je applicaties en bedrijfsprocessen niet mee te nemen? Sterker nog, ze gaan misschien niet zo snel mee.
5) Een vdi-concept is vrij ingewikkeld. De investering (hardware en software) is vrij hoog, de benodigde hoge kennis en ervaring voor beheer is een must. Weet je zeker dat je hiermee ruim dertigduizend euro op jaarbasis bespaard hebt? Moet je je rekenmachine niet weer erbij pakken?
Ik denk dat ik beter terug ga naar mijn hol!
Beste The Croods,
Voordat je besluit om terug te keren naar je hol, wil ik graag gebruik maken van de gelegenheid om je een antwoord te geven op je vragen.
1) Vanuit ervaring blijkt dat Windows 8 beter toegankelijk is in het gebruik vanaf mobiele devices. Daarbij biedt de Windows 8 AppStore de mogelijkheid om in te spelen op nieuwe Gemeente apps die alleen geschreven zijn (en worden) voor het Windows 8 besturingssysteem. Met de migratie naar Windows 8 is men voorbereid op de toekomst.
2) De snelle migratie naar een ander besturingssysteem heeft te maken met de modulaire opbouw van de huidige vdi-omgeving. Hierdoor is de nodige flexibiliteit in de omgeving aanwezig om eenvoudig en efficiënt naar elk ander Windows besturingssysteem te migreren.
3) Een goede Windows desktop vraagt meer dan een ‘snelle’ installatie. In een bedrijfsomgeving is optimalisatie voor een goede performance gewenst. Daarbij kent Windows 8 nieuwe functionaliteit die niet bestaat in voorgaande besturingssystemen. Afhankelijk van behoefte vraagt ook dit tijd voor configuratie. Natuurlijk mag ook een test niet ontbreken om vooraf zekerheid te verkrijgen over hetgeen de organisatie verwacht.
4) Applicaties (en daarnaast ook printers) zijn altijd aandachtspunten bij een desktopmigratie. Door de juiste componenten toe passen in een modulaire opbouw kan ook deze migratie snel verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een distributiemechanisme en applicatievirtualisatie.
5) De huidige vdi-omgeving heeft juist gezorgd voor een stabiele en betrouwbare omgeving. Hierdoor is het resultaat dat de beheerafdeling zich volledig kan inzetten op business vraagstukken en geen tijd verliest aan onderhoud van een diversiteit aan werkplekken. De winst die hiermee is behaald is het sterk verminderen van externe inhuur omdat ze zelf voldoende grip en capaciteit hebben voor het beheer van de omgeving.
Hierbij nodig ik je graag uit voor een aanvullende reactie na bovenstaande antwoorden.
Beste Edwin,
Merkwaardig dat iemand van een leverancier van de gemeente hierop reageert en niet iemand van de gemeente zelf! Kan ik er vanuit gaan dat dit artikel in plaats van door gemeente Langedijk door Ictivity geschreven is?
1) Je roept ‘vanuit ervaring…’ Waar baseer je dit op? Ervaring van wie? Heb je een onderzoekrapport hiervoor? Of heb je het over je eigen ervaring? Kun je ook aantonen dat gemeente-apps alleen voor Windows 8 geschreven worden? Ik ben benieuwd welke leverancier dit bedacht heeft.
2) Misschien moet je eerst beter mijn vraag lezen voordat je met zo’n marketingpraatje komt.
3) Mee eens! Als je als leverancier voldoende ervaring hebt met het betreffende product, dan neem je het werk als building block mee. Dat heet efficiënt werken. Daarvoor heb je zeker geen vijf dagen nodig voor het opbouwen van een leeg besturingssysteem. Betekent dit dat jullie niet voldoende kennis en ervaring hebben van implementatie van Windows 8 zonder aanvullende applicaties?
4) Als je enige ervaring hebt met gemeentelijke applicaties, dan zou je moeten weten dat 70 tot 80 procent van het huidige applicatielandschap bij veel gemeenten niet geschikt is voor het nieuwe besturingssystemen en architectuur. Als je naar Capex en Opex van applicatievirtualisatie kijkt dan zal je zien dat dit bijna zeker geen juiste keuze is voor een gemeentelijke ict-omgeving/architectuur. Dit komt o.a. door het soort van applicaties (legacy en nog steeds gebonden aan hardware{porten/licenties/naam et cetera}), hoge frequentie van updates (van leveranciers zoals Centric) en de beschikbare fte/kennis en ervaring.
5) Je bewijst mijn stelling dat je de oplossing vanuit het product bekijkt dan dat je dat vanuit de behoefte doet. Dat de beheerafdeling van de gemeente veel tijd kwijt was aan beheeractiviteiten zegt iets over de aanwezige kennis en middelen op de afdeling. Als je naar het probleem en de vraag kijkt, een beheersbare en beheerbare omgeving, dan zou je denken dat centralisatie van de beheerprocessen iets is wat je ook zonder vdi kan! Bij vdi centraliseer je je desktopomgeving en hierdoor je beheerprocessen. Je hebt ook andere oplossingen waarmee je aan de desktopgerelateerde beheerprocessen kunt centraliseren, zonder vdi! Dit is door naar de oplossing te kijken vanuit de behoefte en niet vanuit het product.
Als je bovendien enigszins bekend bent met financiële aspecten van de vdi-keten dan ga je niet denken dat je met deze architectuur geld bespaart. Vdi heeft zeker ook positieve kanten, maar die zijn zeker niet wat je in het artikel benoemd hebt. Ik raad je aan om een keer verschillende componenten van een vdi-architectuur (software, hardware, support, terugkomende kosten, investering in opleidingen et cetera) op papier uiteen te zetten om zicht te krijgen in financiële aspecten van deze oplossing.
Voordat ik weer terugga naar mijn hol, adviseer ik je nogmaals om vanuit de behoefte naar de oplossing te kijken en niet vanuit het product.