Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ontwikkelt een semantisch dataplatform voor patiëntondezoek. Het gaat om identificatie van patiëntgroepen (cohorten) door analyse van data uit verschillende systemen. Het platform wordt gebruikt bij grote studies naar bijvoorbeeld de effectiviteit van geneesmiddelen. De ontwikkeling wordt gefinancierd door de EU. Dat stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar via het project Semcare.
Het project richt zich op de groeiende behoefte om medische gegevens te exploiteren voor klinische studies en voor het monitoren en verbeteren van de gezondheidszorg. Het project duurt twee jaar en heeft tot doel een semantisch dataplatform te bouwen voor de identificatie van patiëntgroepen (cohorten) op basis van klinische gegevens, zoals leeftijd, geslacht, diagnose, indicatie, symptomen en laboratoriumresultaten. Die gegevens zijn verspreid beschikbaar in heterogene elektronische databases.
Erasmus MC meldt dat in het nieuwe dataplatform de laatste technologieën worden gebruikt om tekst te analyseren. Het gaat om multilinguale semantische hulpmiddelen (domeinvocabulaires, terminologieën, ontologieën). Daarmee zullen specifieke eigenaardigheden van medische taal worden aangepakt, zoals ambigue termen, acroniemen, spellingsvarianten en -fouten enzovoort. Tekstanalyse van medische taal uit verschillende databases vormt namelijk een grote uitdaging.
Het Semcare-dataplatform wordt in het Erasmus MC getest en geoptimaliseerd. De afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC draagt bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van het platform.
Prototype
Eind 2015 moet het project een prototype opleveren waarmee diagnostische ondersteuning kan worden gegeven en patiënten kunnen worden geïdentificeerd voor klinische studies, bijvoorbeeld van geneesmiddelen, apparaten, en therapieprotocollen op basis van elektronische patiëntgegevens.
Jan Kors, onderzoeker bij Medische Informatica, zegt: ‘Het eenvoudig kunnen doorzoeken van gestructureerde en ongestructureerde patiëntengegevens biedt artsen waardevolle hulp bij de diagnostiek en mogelijk snellere therapie, en de toegang tot klinische studies wordt makkelijker.’
Kaderprogramma
Semcare maakt deel uit van het zevende kaderprogramma Informatie- en Communicatietechnologie 2013 (‘Technologies for Digital Content and Languages’) van de EC. Het project combineert expertise van verschillende Europese partijen, waaronder ziekenhuizen in drie Europese landen (Nederland, Groot-Brittannië en Oostenrijk) die als proeftuin dienen en geïnteresseerd zijn om het Semcare data platform in hun klinische onderzoeksactiviteiten toe te passen.
Het project richt zich binnen het kaderprogramma op het onderdeel ‘SME initiative on analytics’, dat onder andere tot doel heeft om het mkb te ondersteunen bij het ontwikkelen van innovatieve data-analyse software.