Er is nog geen koper gevonden voor de failliete boedel van softwareleverancier Be Informed uit Apeldoorn. Curator Bert Jansen van advocatenkantoor Dommerholt had de hoop er deze week uit te komen, maar stelt dat de zaken nog ingewikkelder liggen dan bij een gangbaar faillissement vanwege de vele belangen die meespelen. Be Informed doet bijvoorbeeld de nodige zaken met overheidsinstellingen tot aan Caribisch Nederland aan toe.
De Apeldoornse bedrijfsprocesautomatiseerder Be Informed ging eerder deze maand grotendeels failliet, op de productondersteunende en buitenlandse activiteiten na. Bij het bedrijf werken zo’n honderdvijftig man. Directeur-eigenaar Rik Hoogenberg sprak tegen Computable de hoop uit snel te kunnen doorstarten. Volgens hem was er genoeg belangstelling bij investeerders om het bedrijf in afgeslankte vorm over te nemen.
Curator Bert Jansen van advocatenkantoor Dommerholt bevestigt dat er diverse biedingen waren. Hij wilde de afgelopen dagen de doorstart afronden maar door de gecompliceerdheid van de zaak duurt het proces toch langer dan verwacht. ‘Er is noch witte noch zwarte rook. Elk faillissement is ingewikkeld door allerlei belangen maar bij Be Informed spelen die nog nadrukkelijker een rol. Ik hoop er nu dit weekeinde uit te komen.’
Extra voorwaarden
Hij zegt het niet met zoveel woorden maar het komt er op neer dat grote overheidsinstanties extra voorwaarden stellen bij een doorstart. Be Informed (omzet 2012: 23 miljoen euro, nettowinst 1,2 miljoen euro) heeft de afgelopen jaren met zijn modelgedreven business process platform aansprekende successen geboekt bij overheidsinstanties als het UWV, de IND, het CAK, het Kadaster en het EPO (European Patent Office). Ook wist het bedrijf een mooie opdracht binnen te slepen bij de Belastingdienst van Caribisch Nederland.
Het softwarebedrijf had ook internationale ambities en investeerde de afgelopen tijd veel geld in buitenlandse expansie, producten en oplossingen. Alleen bleven dit jaar de orders uit die het bedrijf wel had verwacht. Directeur Hoogenberg probeerde nog extern kapitaal binnen te halen bij banken of it-partners, maar dat lukte niet waardoor het bedrijf niet meer uit de ontstane financiële problemen kwam.
Verdraaide jammer dat men hier tegen aan loopt. Je zou zo graag zien dat gezonde en succesvolle onderdelen toch zo snel mogelijk door kunnen…. Geluk gewenst.
Ik weet niet of het klopt, maar ik denk dan in de richting van ‘escrow’-achtige zaken – dus: indien het product ook wordt verkocht, als het ware in het faillissement wordt inbegrepen, wordt de productcode dan (beperkt) vrij gegeven? Een overheidsinstantie zou een dergelijke vrijgave kunnen eisen.
Indien de productcode (beperkt) wordt vrijgegeven, daalt de waarde van het bedrijf voor overnemende partijen. En dan haken overnemende partijen mogelijk af.
Een lastig pakket!