Veel zorginstellingen zijn bezig met het implementeren van systemen voor elektronische patiëntendossiers. Ter ondersteuning hiervan moeten zorginstellingen communicatieplatforms ontwikkelen die grote hoeveelheden medische en patiëntgegevens kunnen uitwisselen, overdragen en aanleveren.
Daarnaast staan zorginstellingen voor de opgave om geavanceerde toepassingen te ontwikkelen, zoals archiveringssystemen voor hd- en 3D-beelden en Picture Archiving and Communication Systems (Pacs). En ook opereren op afstand (telechirurgie) is in opkomst. Uit onderzoek blijkt dat medische professionals en patiënten in Nederland meer gebruikmaken van eHealth-applicaties dan in andere landen. Desondanks is er nog altijd een forse verbeteringsslag mogelijk. De belangrijkste vraag is hoe instellingen in de gezondheidszorg hun bestaande technologieën en eHealth-systemen optimaal kunnen benutten om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Snelheids- en betrouwbaarheid
Het antwoord op die vraag is vrij simpel: zorg voor een krachtig presterend netwerk dat kan voldoen aan de hoge eisen die de gezondheidszorg daar aan stelt. Variabelen die van cruciaal belang zijn voor netwerken in de gezondheidszorg zijn latency, bandbreedte, service levels en beveiliging. Voor een soepele overdracht van hd- en 3D-videostreams met 3G-snelheden, besturingsinstructies voor robotica, metadata en spraakverkeer wordt een overdrachtssnelheid van minimaal 10 Gigabit per seconde aanbevolen. Voor UltraHD/4K is een minimale snelheid van 20 Gigabit per seconde vereist. Om downtime tijdens operaties te voorkomen, moet het netwerk een uiterst hoog beschikbaarheidniveau bieden. In dit verband worden service level agreements met vijf negens (99,999 procent) aanbevolen.
Patiëntgegevens beschermen
Vanwege de populariteit van systemen voor elektronische patiëntendossiers en medische toepassingen zoals telechirurgie, worden er meer patiëntgegevens dan ooit uitgewisseld. Voor zorginstellingen is het daarom zaak om netwerkencryptie toe te passen om de privacy van patiënten en overeenstemming met de eisen van de wet- en regelgeving te waarborgen. Op deze manier blijven alle gegevens beschermd terwijl ze worden verplaatst, overgedragen en uitgewisseld tussen artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners.
Sleutelrol netwerken
Het succes van eHealth-initiatieven staat of valt met een betrouwbare en flexibele infrastructuur. Communicatienetwerken die ziekenhuizen, huisartspraktijken, laboratoria en datacenters met elkaar verbinden, zullen onder andere leiden tot de volgende voordelen:
– verbeterde kwaliteit van zorg en patiëntentevredenheid;
– kostenreducties dankzij verbeterde operationele efficiëntie;
– een effectievere inzet van medische specialisten;
– overeenstemming met de eisen van de wet- en regelgeving.
Zorginstellingen hebben geen keuze. Om concurrerend en relevant te blijven, moeten ze nieuwe en levensreddende toepassingen implementeren, zoals geavanceerde telezorgsystemen en bedrijfsbrede Pacs. Dit houdt in dat ze zich nu al moeten voorbereiden op het toenemende gebruik van deze systemen en nieuwe eHealth-toepassingen die om nog meer bandbreedte vragen. Kortom: het is hoog tijd om voor het netwerk te gaan zorgen!
Ietwat begaan met het kopje ‘beschermen patiënten gegevens’ heb ik toch een beetje het gevoel dat er een beetje sprake is van een commerciële exercitie.
Cruciaal belang
Er is natuurlijk een cruciaal belang bij een vlekkeloos werkende verbinding en werkende applicaties. Technisch gezien kan ik me daar wel in vinden en sterker nog, als dit nu nog een discussie zou moeten zijn dan…..
Ik neem zomaar aan dat ….
jullie product, jullie manier van kijken, ’top of the bill’ is. Ik hoor namelijk geen enkele verkoper zeggen…. ‘Wat wij verkopen sucks…’ Zou niet handig zijn.
Patiënten gegevens
Uit ervaring met de overheid en de regelgeving die zij heeft opgesteld, zeg ik wel…. ‘That Sucks!!!’ en niet zo weinig ook. Waarom ik dat zeg? Er is nog niets concreets en sluitends opgeleverd vanuit de politiek die uniformiteit bevorderd en duidelijk mandaat geeft en heldere sanctionering.
Hetgeen door een volkomen impotente politiek is opgeleverd staat namelijk ernstig bol van hiaten, mitsen en maren maar niet…. Uniform en Beschermend. Als laatste, diezelfde politiek heeft volkomen nagelaten regie te nemen in dit hele verhaal en laat de nodige ruimte voor interpretatie.
Bewijs hiervan zijn de vele commercieel getinte artikelen die uiteraard en begrijpelijk zeer graag verkopen. Het artikel roept veel, toont ook best wel begrijpelijke dingen maar….. weet je wat de meest gemiste gemene deler is hier?
Denkt u dat u hiermee de schriftelijke toestemming van de patiënt krijgt haar of zijn gegevens te mogen behandelen en onderhouden? Ik weet zeker dat het de mijne niet is en weet u? Ik wil daar zeker van zijn en niet achteraf te moeten constateren dat derden toch toegang hebben gehad tot mijn persoonlijke gegevens.
Tikje jammer….. dat puntje dan…
PACS bestonden 20 jaar geleden al, dat is niets nieuws.
– verbeterde kwaliteit van zorg en patiëntentevredenheid;
die bereik je met verbeterde zorg uitgevoerd door mensen
– kostenreducties dankzij verbeterde operationele efficiëntie;
daar stoot je tegen de belangen die iedere belangengroep anders ziet, de medisch specialist houdt niet van kostenredukties en efficient werken leert hij in zijn opleiding niet.
– een effectievere inzet van medische specialisten;
Ja ja, die laten zich niet kommanderen omdat ze in principe ruimte huren in het ziekenhuis en hun eigen toko draaien
– overeenstemming met de eisen van de wet- en regelgeving.
een opendeur, dat geldt in iedere tak / branche / industrie
Een funktionerend netwerk is nodig, maar zeker geen key-item.
Netwerk encryptie is zo achterhaald en volstrekt niet meer toepasbaar in het Internettijdperk. Je moet immers allebei dezelfde sleutel, cq apparatuur gebruiken.
Encryptie doe je bij de bron en niet op de transportlaag.
Ook is het maar de vraag of nieuwe toepassingen om meer bandbreedte gaan vragen.
@Willem,
– Asymmetrische network encryption kan toch net zo goed
– transportlaag is end-to-end.
– https/TLS is assymetric en end-to-end. wat is er mis mee ?
– nieuwe toepassingen vragen meer bandbreedte .. omdat het kan ..
– in netwerken is end-to-end de transportlaag. Je kunt echter ook nog voor opslag(disk)encryptie kiezen, maar dan krijg je weer de vraag waarom je niet de swapspace encrypt.
@Willem
Net als Mauwerd ben ik ook enigzins verbijsterd door je reactie die stelt dat netwerk encryptie achterhaald is, ik zie toch liever dat slotje in de browser als ik aan het internet bankieren ben of een een creditcard betaling doe. Dus misschien wat meer verduidelijking?