Detron-bestuursvoorzitter George Banken stelt zich kandidaat als lid van een nieuwe raad van toezicht bij de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG). Vandaag vindt een bijzondere algemene ledenvergadering van BTG plaats, waar de situatie rond de geschorste directeur/bestuurder en de afgetreden rvt op de agenda staan. Banken vindt het niet meer van deze tijd dat een vereniging zo weinig transparant is over de gang van zaken en de rvt de indruk wekt dat er dingen onder de pet worden gehouden.
George Banken zal zelf niet op de alv aanwezig zijn wegens andere verplichtingen maar heeft een afgevaardigde gemachtigd om zijn kandidatuur op de alv in Driebergen naar voren te brengen. ‘Indien op de alv blijkt dat er leden nodig zijn voor een nieuwe raad van toezicht stel ik mij kandidaat’, zegt hij in een telefonische reactie op de vraag wat hij vindt van de oplopende spanningen binnen de BTG. ‘Het is niet meer van deze tijd dat een vereniging zo weinig transparant is over de gang van zaken en de rvt de indruk wekt dat er dingen onder de pet worden gehouden.’
Banken was tot de verkoop van Esprit Telecom en Zoranet aan Ziggo in maart 2013 nauw betrokken bij de BTG. Hij was een van de voortrekkers van het vernieuwingstraject bij de vereniging, kampend met een afnemend ledenaantal, waarbij Richard den Uijl in 2012 werd binnengehaald als directeur/bestuurder om nieuw leven in de BTG te blazen.
Machtstrijd
De rvt van de BTG, onder leiding van voorzitter Dick van Schooneveld, trad afgelopen december af nadat de kascommissie haar vertrouwen in de raad had opgezegd. Dat deed de kascommissie omdat de rvt in haar ogen onvoldoende medewerking verleende aan de adequate beantwoording van de door de commissie gestelde vragen over het financiële beleid bij de commerciële dochteronderneming TGG. Directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen was de schorsing van bestuurder/directeur Richard den Uijl door de rvt. Die stond met een financieel expert op de stoep van de TGG om de boeken door te lichten.
Kern van het oplopende conflict is de machtstrijd binnen de BTG en TGG. Een nieuwe lichting leden binnen de vereniging eist openheid van zaken over de besteding van het geld bij dochterbedrijf TGG en wil het geld niet besteed zien aan een duur onderkomen (Villa Heidestein in Driebergen) en dito wagenpark. Ook zou de TGG een bredere koers moeten varen en meer moeten doen dan alleen bulkcontracten met telecomoperators en de factuuradministratie voor zijn leden regelen.
De TGG claimt op zijn beurt een grote mate van bewegingsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid vanwege de commerciële belangen van de leden die het dient. TGG houdt de directeur/bestuurder en de kascommissie van BTG liever buiten de deur en is voorstander van een aparte beheerstichting tussen de BTG en TGG.
Misschien is het nu een mooi moment om de activiteiten tussen de behartiging van telecomgebruikers en dienstverlening TGG te scheiden als separate organisaties. Zo kan een lid van een Raad van Toezicht met betrokkenheid in directe seviceproviding wel toetreden in een strategische tak maar niet in een operationeel uitvoerend orgaan. Dit voorkomt ook hier toekomstige discussies en consolideert het voortbestaan van een BTG.