Hanzehogeschool Groningen gaat de komende jaren tien miljoen euro investeren in het vernieuwen van de ict-omgeving. Onder de noemer ‘Hanze Innovate’ worden veel digitale systemen de komende tijd vervangen. Het zwaartepunt van het programma ligt in de jaren 2014 en 2015. De investeringen worden ook aangewend voor het aantrekken van personeel.
Communicatie, toetsen, website, studenten inschrijven, documenten delen, leer- werkplekken, het onderzoek en de bedrijfsvoering bij de Hanzehogeschool Groningen worden steeds digitaler en flexibeler. De mogelijkheden van digitaal onderwijs zijn dan ook volop in ontwikkeling. De school investeert daarom in tal van projecten die het voor studenten en medewerkers gemakkelijker maakt om (studie)informatie te verkrijgen en samen te werken.
Studenten willen online zijn wanneer hen dat uitkomt. Ze willen vanaf elke plek bij alle informatie kunnen. Uiteraard blijft het directe contact tussen de student en docent centraal staan, maar de rol van docenten bij de Hanzehogeschool Groningen wordt anders. Doordat de collegestof, literatuur en toetsen steeds meer digitaal ter beschikking staan, kunnen de docenten meer tijd gaan besteden aan de vragen van studenten en verdieping van de stof.
Verschillende ICT-projecten
Op dit moment wordt er voor bijna alle projecten al met pilots gewerkt, zodat de invoering straks snel en efficiënt verloopt. Het gaat onder meer om de projecten ‘Hanze 2.0’, het nieuwe internet-, intranet – en samenwerkingsomgeving die eind 2014 opgeleverd moet worden, het digitaal beschikbaar maken van hoor- en flitscolleges (voorjaar 2014), de digitale leer- en werkplek zodat vanaf 2014-2015 overal beveiligd met elk apparaat kan worden ingelogd en de digitale toetsen die april 2014 operationeel moeten worden.
Ook loopt er als continue proces het digitaal trainen van docenten en het project ‘OnStage’ waarin het managen van het (internationale) stageproces geregeld wordt. Dit laatste project moet voorjaar 2014 gereed zijn. In mei 2014 worden nog de digiborden vervangen en in de zomer van 2014 vindt er een vernieuwing plaats van de onderwijslogistieke informatiesystemen.
Veel projecten tegelijk? Oeeeeeeeeeeeei, ik denk dat het nu al duidelijk is hoe dit gaat aflopen.
Leuk om snel zo veel vernieuwing door te voeren. Hoe zit het met de kosten van beheer en exploitatie? Zit dit ook in de begroting? Veel klanten denken dat de beheerders de boel kunnen beheren als ze maar een cursus gevolgd hebben! Ze vergeten de complexiteit van de nieuwe omgeving en de benodigde ervaring om dat te beheren. Je denkt toch niet dat je na het behalen van je rijbewijs als chauffeur aan de slag kunt.
Misschien is het handig om ff van de ervaring van andere instellingen gebruik te maken.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/erp/4978755/1276992/35-miljoen-voor-software-uvahva-niet-voor-niks.html#4978828
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/erp/4978755/1276992/35-miljoen-voor-software-uvahva-niet-voor-niks.html#4978828
Stevig investeren in ICT in het onderwijs is natuurlijk zeer lovenswaardig. Hulde @Hanze! Het uitvoeringsplan lijkt inderdaad erg ambitieus. Om het voorzichtig te zeggen.
@Reza, ben bang dat je gelijk krijgt…
Ik durref het ook bijna niet te zeggen. Straks roepen ze weer dat ik wel heel cynisch en voorspelbaar reageer. Deze keer maar een ander???
Het bedrag klinkt hoog, de planning ambitieus maar het is in Groningen dus dat komt goed.
Belachelijk, laten ze een keer investeren in goede docenten!