Het landelijk expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta-vakken en techniek VHTO, is een nieuw project gestart om meisjes enthousiast te maken voor het ict-vakgebied. Via het project Digvita worden scholieren in contact gebracht met vrouwelijke professionals en cio's. Zij vertellen in bedrijfspresentaties, schoolbezoeken en chatsessies over het vakgebied.
Met Digivita wil initiatiefnemer VHTO in samenwerking met bedrijven en het onderwijs de instroom van meisjes en vrouwen in de Nederland ict-sector vergroten. De aftrap vond maandag 20 januari 2014 plaats op het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Die school heeft een meerjarige informatica-leerlijn. Tijdens de kick-off hebben Cisco, IBM, Oracle, branchevereniging Nederland ICT, ECP, CIO Platform en CIONET hun medewerking toegezegd.
Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals gastlessen, speeddates met vrouwelijke ict-professionals en bezoeken aan ict-bedrijven en ict-afdelingen. Ook staan er chatsessies gepland met vrouwelijke ict-professionals en cio’s. Ict-ondernemer en ict-projectleider bij adviesbedrijf Alaraes, Ilja van der Berg, heeft haar medewerking al toegezegd. Ook informaticus Freena Eijffinger, oprichter van serious-game-ontwikkelaar Autitouch gaat in een chatsessie vragen beantwoorden.
De projectorganisatie stelt: ‘In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een studie of werk in de ict. Meisjes nemen ict-studies niet in hun keuzeoverwegingen mee, vaak omdat ze een beperkt beeld hebben. Bovendien komen meisjes te weinig vrouwelijke professionals en onderzoekers tegen die met veel plezier al werken in het vakgebied.
Girlsday
De VHTO besteedt dit jaar extra aandacht aan ict tijdens de jaarlijkse Girlsday op 24 april 2014. Projectmanager Linda Derksen laat weten dat vrouwen die willen meewerken aan het Digivita-project welkom zijn en zich kunnen aanmelden via de website.
Geweldige initiatieven. Blijven doen. Ik lees dergelijke altijd met heel veel aandacht, al flink wat jaren. Regelmatig vraag ik me dan ook af hoe het toch komt dat er zo weinig van de dames de IT instromen.
Het is een uiterste boeiende materie met zeer veel mogelijkheden. Meer en meer integreren IT peripherals in het bedrijfsleven en het gewone leven.
Wil je uitdagingen? Dan liggen die er genoeg.
Ik zou graag zien dat u daar ook eens naar kijkt. Waarom dat zo is.
Misschien dat de doelgroep zich liever jonge vrouwen dan meiden laat noemen?
En misschien dat nog vroeger beginnen door pappa de lieve dochters mee naar het werk te nemen om te laten zien wat het werk inhoud?
Trouwens is het aantal meisjes dat gamed al langer groter dan jongens dus in die zin zou een verschuiving er al aan moeten komen.
wow, en gelijk pairprogramming zo te zien.
Volgens het artikel kiezen vrouwen niet voor IT omdat ze er een beperkt beeld van hebben.
Net zoiets als de campagnes paar jaar terug over vrouwen in het leger ? Je zal het maar er maar ingetrapt zijn.
Numo, wetmatigheid in IT : vrouwen vinden die materie nix an.
20 jaar geleden hield de TU Delft al de “Thea studeert Techniek” dagen om meer vrouwen te bewegen een technische studie te volgen. Blijkbaar zijn we in 20 jaar tijd niet echt iets opgeschoten…
Jammer genoeg wordt er weer een beperkt deel van het mooie vak ICT getoond aan de meiden.
Laat eens zien wat je, over de volle breedte, kunt doen met ICT.
Dus niet alleen programmeren, spelletjes en kantoorautomatisering.
Kijk eens naar de interessewereld van meiden en de opleidingsrichtingen die ze normaal zouden kiezen, en laat zien wat je met ICT kunt in die sector.
Laat bijv. eens zien hoe ICT ingezet wordt in de procesindustrie ter ondersteuning van het maken van medicijnen; hoe ICT ingezet wordt in de medische industrie ter ondersteuning van diagnostiek middels röntgen, mri of ultrasound; hoe ICT het data- en goederenpakhuis van webwinkels als Zalando of Wehkamp efficiënt laat werken; hoe ICT de vluchtleiding van Schiphol ondersteund.
Volgens sommigen valt dit niet onder de IT, maar als je bedenkt dat bijv. in de huidige Ford Focus of Chevrolet Volt zo’n slordige 10 miljoen regels code zit….
@ Mauwerd,
Het is toch echt NumoQuest mijn beste, en dat laatste ben ik helemaal niet zo met je eens. Tenminste niet de dames met wie ik te maken hebben gehad. Die materie gaf hen een enorme stap vooruit en een extra dimensie in werken in IT.
@ Rob Dijkshoorn, daar zeg je me wat. Vandaar ook mijn vraag wat het nu precies is wat de meiden/dames tegen houd. Ik krijg er niet goed mijn vingers op.
@ Pa Va Ke
Geweldige aanzet. Mag ik die van je lenen?
@NumoQuest: van mij mag je hoor, een beetje meer reclame voor de toegevoegde waarde van ICT binnen de Embedded sector kan nooit kwaad 🙂
Bij vergelijkbare organisaties in onze branche (de IT) zien wij inderdaad dat men moeite heeft met het aantrekken en behouden van vrouwelijke medewerkers. Zelf hebben we hier gelukkig geen last van: bij Calco bestaat maar liefst 33% van het personeelsbestand uit jonge vrouwen! Desondanks zeer nuttig dat hier meer aandacht aan gegeven wordt.
Ik zou dit soort initiatieven sterk AFRADEN. Kies Exact was de slogan in de jaren 80. Het resultaat is dat er nu in NL slechts 5% van de vrouwen financieel onafhankelijk is! Techniek is niet typisch mannelijk of vrouwelijk maar je moet het leuk genoeg vinden om iets “werkend” te krijgen en als je iets slimmer bent dit ook nog van te voren zelf uit kunnen denken… Genoeg jonge vrouwen die dit ook leuk vinden.
De ware reden achter Kies Exact was dat de bv nederland een tekort aan personeel voorzag en daarom een extra instroom van vrouwen op de arbeidsmarkt wenste, en het liefst in de traditionele meer “manlijke” beroepen…
Tja, dames slechte vooruitzichten voor jullie tenzij je een kritisch aandeel van 50% of meer vrouwen weet behalen op jou (ICT)vakgebied. Een goed voorbeeld; de huisartsen (alhoewel zij er ook verstandig aan doen zich nu verder te specialiseren of natuur het buiten de NL bv te gaan zoeken).