De Raad voor de Rechtspraak zoekt een uitvoerende chief information officer (cio) die de huidige cio Kees Sterk ontlast met de regievoering. Sterk blijft als lid van de Raad van de Rechtspraak wel eindverantwoordelijk voor de ict binnen de rechtspraak en voor rechtspraakautomatiseerder Spir-it. Voor die organisatie wordt nog steeds een nieuwe directeur gezocht, als opvolger van de in het najaar naar het Kadaster vertrokken Ron Kolkman.
Volgens een woordvoerster is de Raad voor de Rechtspraak nog druk bezig met de werving van zowel een uitvoerend cio als een directeur van Spir-it, maar loopt het nog niet storm. De uitvoerend cio zal een regiefunctie bekleden op alle ict-onderwerpen binnen de rechtspraak; de directeur Spir-it is verantwoordelijk voor de uitvoering van de ict-taken. De uitvoerend cio maakt deel uit van een CIO-office, nu nog Team Regie IT geheten, die zorgt voor de it-beleidsvorming, overall planning, begroting en enterprise architectuur en de cio adviseert over te nemen besluiten.
Bij service-organisatie Spir-it, waar zo’n 350 man werken, was Ron Kolkman op 1 oktober 2013 officieel als algemeen directeur vertrokken. Waarnemend directeur is sindsdien Irene Tiepel. De benoeming van de opvolger van Kolkman hangt samen met de aanstelling van de uitvoerend cio. Naar verwachting zullen beide posten in maart zijn gevuld.
Druk
De Rechtspraak telt in Nederland circa 2500 rechters en 7300 overige medewerkers; jaarlijks werken zij aan bijna twee miljoen zaken. De Raad is het overkoepelende bestuur van de Rechtspraak en bestaat uit vier leden, waarvan twee met een achtergrond als rechter, een ondersteunend bureau. Kees Sterk, raadsheer bij de Hoge Raad, is als lid van de Raad van de Rechtspraak tevens cio en daarmee verantwoordelijk voor de ict.
Maar, legt de woordvoerster uit, Sterk heeft zo’n volle portefeuille dat hij op het gebied van ict assistentie nodig heeft om de regievoering goed te kunnen uitvoeren. Zeker met het oog op de belangrijke ict-veranderingen die bij de Rechtspraak de komende jaren worden doorgevoerd.
KEI en IRIS
Bij de Raad en de gerechten is een ambitieus programma, Kwaliteit en Innovatie (KEI), gestart voor de vereenvoudiging, versnelling en volledige digitalisering van de gerechtelijke procedures. In 2018 moet de operatie gereed zijn. Onderdeel is een grootschalige reorganisatie, omdat vooral de digitalisering zal leiden tot het verdwijnen van veel administratieve functies in de gerechten. Op it-gebied betekent KEI dat de rechtspraak gaat opereren met digitale dossiers, webportalen en het onderliggende systeem IRIS (Integraal Rechtspraak InformatieSysteem) waarbij ook derden, zoals de advocatuur, stukken elektronisch kunnen toesturen en ontvangen.
Tegen deze achtergrond heeft de Raad besloten de regie op it-gebied te versterken door de cio te laten ondersteunen door een uitvoerend cio. Als gevolg van KEI is het aantal onderwerpen dat de aandacht van de cio vraagt, te groot geworden, aldus de Raad. Daarbij zal ook meespelen dat in het verleden de vernieuwing van informatie- en registratiesystemen bij de Rechtspraak regelmatig op een fiasco uitdraaide.
Wat ik nu zo heel erg jammer vind van dit artikel, overigens ook van artikelen van dezelfde toon en inslag, dat men telkens maar weer niet begrijpt hoe IT als materie werkt.
IT als materie
IT als materie is een volkomen materie. Dat wil zeggen dat je in, voor en met IT, elke stap vooraf bepaald en sterker, ook bepaald wat de uitkomst van elke stap is.
Lees het goed ‘gij lieden der Rechterlijke macht’… Elke stap in en met IT is voorspelbaar evenals de gevolgen van die stappen.
Waarom het mis gaat?
Dat is een zeer eenvoudig te beantwoorden vraag. Omdat u zich bedient van mensen die geen kennis dragen van de werking van materie IT, de wetmatigheden en hoe daar mee om te gaan.
Het resultaat?
Ook overigens een wetmatigheid van materie IT, i.p.v. het behalen van de beoogde doelstellingen, slagvaardigheid en hogere productiviteit, hele hoge nota’s en telkens van het ene in het andere incident lopen, zonder u zelf af te vragen wat nu een plausibel antwoord daarop zou zijn.
Wel mijn beste heren der rechtelijke macht…
Wanneer een IT project dreigt vast te lopen? Dan dient u allereerst een pas op de plaats te maken en kort en eenvoudig de vraag te stellen…. ‘WAT heeft dat veroorzaakt?’ Dan zet u de eenvoudige stap een omissie of ‘waarde’ te corrigeren, test het een keer en u gaat verder.
Zo eenvoudig kan IT zijn. Moet u natuurlijk alleen nog even open staan dat dit dan ook werkelijk zo werkt. Anders zal het gevolg even voorspelbaar zijn.
Niet gehaalde doelstellingen maar wel torenhoge rekeningen. De keerzijde van wat u zo graag met IT wil bereiken.
Tja….
@NumoQuest: Als ik het goed begrijp bedoel je dat bij Spir-IT dezelfde dingen fout gaan als bij de rest van de overheid, namelijk dat er vooral mensen zonder inhoudelijke kennis van zaken de IT besturen? En dat dat geen nieuws is? En dat nog een management (regie) functie daar geen verbetering in zal brengen?
Numo, ik maak me een beetje zorgen om je :-P. Telkens weer jezelf herhalen met vreemde frasen die volgens mij alleen jij zelf begrijpt. IT als materie, wetmatigheden in IT ? Doelgroep aanspreken met “lees het goed gij lieden der Rechterlijke macht”. Je websites zitten boordevol spelfouten. Krijg je wel eens feedback ?
Fijn weekend gewenst natuurlijk 🙂
Waarom is het ict-bedrijf Rechterlijke Organisatie (ICTRO) opgeheven? Zou het niet te maken hebben met de eilandjescultuur en enorme fragmentatie binnen het justieland?
De huidige cio (Kees Sterk) zal flink ontlast worden als men iets doet aan het wegnemen van de eilandjescultuur en invoering van standaardisatie binnen het justieland en verschillende componenten/schakels in de justitiele keten!
@ All,
Ik geloof dat Reza het hier eveneens goed neer zet.
@ Nico Verwer
Deels stelt u dat juist. Als je namelijk geen kennis of ervaring hebt hoe je IT moet oplijnen, controleren en procesmatig inzetten, dan krijg je telkens weer vrijwel identieke problemen. Ik nodig je graag uit om wat dat betreft eens te kijken naar een zeer eenvoudige matrix die dat dan weer inzichtelijk maakt.
@ Mauwerd
Dank voor je zorgen…. roert mij ;O) Leg me eens uit, wat vind jij ‘vreemde frasen’? Bij mijn weten ben ik gewoon voor uitleg, betreffende alles wat ik neerzet, gewoon te benaderen.
Het is overigens niet zo zeer dat ik dat alleen zou begrijpen. Mensen die ik het uit leg, met name Non IT management, die schrikken vaak het hardst als zij begrijpen hoe IT werkt en waarom het telkens toch weer zo voorspelbaar fout kan gaan.
Je ziet dat telkens weer bij de overheid keer op keer zich voor doen. De reden dat ik daar dan weer op reageer is eigenlijk tweeerlei.
a: Het gaat telkens weer om, jaarlijks, vele tientallen tot honderden miljoenen aan gemeenschaps geld
b: IT is een manier om zaken te automatiseren en daar dien je een doel mee. Klaarblijkelijk leeft dat helemaal niet zo bij mensen die zich van IT bedienen, hier niet natuurlijk de IT professional bedoelend.
Maar ik zie je vragen graag komen. contact gegevens vind je in mijn profiel hier of anders google je even.
@NumoQuest:
Uw bewering dat het om honderden miljoenen gemeenschapsgeld gaat is een grove onderschatting. Ook Computable publiceert hier regelmatig over, bijvoorbeeld: [https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/4230545/1277202/rijk-verspeelt-doelbewust-5-miljard-aan-ict.html].
En een simpele matrix is meestal een van de manieren waarop sluwe consultants deze miljardenstroom aan de gang houden [http://dilbert.com/strips/comic/1997-03-05/].